Kultúra

Dunakeszi az Én Városom! Jótékonysági árverés a gyerekek alkotásaiból!

Még a múlt évben vette fel Dunakeszivel a kapcsolatot Farkas Csaba, a Szülőföld Könyvkiadó vezetője. A kiadó sorozatot indított „Az Én Településem” címmel, s a sorozatban kívánta Dunakeszit is szerepeltetni. Városunk önkormányzata elfogadta a meghívást, mert értéket látott benne. Kiírták a pályázatot az itteni gyermekeknek, 5-től 18 éves korig. Pályázni lehetett rajzzal és rövid prózai írással. A felhívásra sokan megmozdultak, több mint 200 rajz és több mint 230 kis terjedelmű írás érkezett be.

Egy 5 tagú zsűri véleményezte az alkotásokat, amiket nem volt egyszerű rangsorolni, hiszen számos szempont merült fel. Végül úgy döntöttek, hogy nem állítanak fel rangsort, de kiválasztottak közös megegyezéssel 15 díjazásra alkalmas képet, amelyeket valamilyen szempont szerint kiemelkedőnek minősítettek. Továbbá kiválasztották azokat a képeket, amelyek a tervezett kiadványban jelentek meg. A 15 díjazott képet árverésre bocsátották, melynek teljes bevételét a Veresegyházi Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Dunakeszi tagintézménye kapja. Hétköznapi nyelven az SNI óvoda, amely sajátos nevelési igényű dunakeszi gyermekeket fejleszt.

A kiállított rajzokat sokan nézegették, 280 fő a szavazatát is leadta a képekre. A legtöbb lakossági szavazatot kapott kép is bekerült a díjazottak közé, ezzel a számuk 16-ra emelkedett.

Dr. Kerekes Dóra történész

Az esemény a VOKE József Attila Művelődési Központ épületében zajlott április 27-én. A rendezvényt dr. Kerekes Dóra történész, a Dunakeszi Révész István Helytörténeti Gyűjtemény vezetője rendezte.

Nyíri Márton alpolgármester

A hangulat megteremtéséhez hozzájárult az Et Vie Dance tánccsoport bemutatója, majd Nyíri Márton alpolgármester mondott beszédet, aki egyben a zsűri tagja is volt. Alpolgármester úr szakemberként értékelte a gyerekek teljesítményét, és hangsúlyozta a projekt jelentőségét, mivel a sajátos nevelési igényű gyerekek lehetnek a pályázat nyertesei, ők kapják majd az árverés teljes bevételét. Hangsúlyozta, hogy akik valamilyen tekintetben eltérnek az átlagos gyerektől, azok a fiatalok is értékesek, kicsit mások, de a saját helyzetükben mégis tökéletesek és megérdemlik a törődést. „Isten nem teremt selejtet!” Ők is a mi gyermekeink! Az elhangzottakkal egyetértett és megerősítette Csáthy Tamás főigazgató, az intézmény szintén jelen lévő vezetője.

A beszédeket a Babják Színjátszó Stúdió tartalmas előadása követte, melyben elhangzott Tóth Martin, a társulat egyik fiatal tagja által komponált és szövegezett „Dunakeszi Dal” is, melyet erre az alkalomra szerzett, énekelt és zongorán kísért.

Dióssi Csaba, Csáthy Tamás és Farkas Csaba közösen jelentették be az árverés végeredményét

A 16 díjazott rajz alkotójának Dióssi Csaba polgármester adta át egyenként ünnepélyes módon az oklevelet, melyet a nézőtér lelkes tapsa kísért.

Pethő Krisztián

Végül az árverés jelentette a rendezvény csúcspontját, melyet Pethő Krisztián önkormányzati képviselő szakszerűen vezetett le. A kikiáltási ár minden esetben 5000 Ft volt és 2500 Ft-os lépésekkel emelkedett az ár, amíg akadt licitáló. A legtöbb esetben jóval meghaladta képenként a vásárlási összeg a 10.000 Ft-ot, de akadt eset, amikor 100.000 Forintért tudta csak valaki megszerezni a kívánt képet. Az árverés után a többi kiállított képet is meg lehetett vásárolni egységesen 3800 Ft-ért. Összességében a teljes bevétel elérte az 563.500 Ft-ot, jelentették be, melyet az utolsó fillérig a dunakeszi SNI-s gyerekeket nevelő tagozat használhatja majd fel.

Windhager Károly

Még szintén érdekelheti...