Egészségügy

Minilabor szolgálja a betegellátást a Liget utcai háziorvosi rendelőben is

Dióssi Csaba polgármester és Csoma Attila idősügyi tanácsnok, a körzet önkormányzati képviselője adta át a hatodik vérképelemző-kislabort a Liget utcai háziorvosi rendelőben, melyet az önkormányzat vásárolt a lakosság jobb kiszolgálása, a várólisták csökkentése érdekében.  Eddig négy háziorvosi és két gyermekorvosi rendelő vette át a mini labort.

– A vérképelemző kislabor-készülék lehetőséget ad a háziorvosoknak, hogy helyben számos olyan információhoz, adathoz jussanak, amit egyébként csak a beteg laborba küldése után tudnának megismerni. A minilabor használatának egyik nagy előnye, hogy lerövidíti a vizsgálat idejét, csökkenti a beteg utat, és jóval kevesebb páciensnek kell időpontot kérnie a szakorvosi rendelőben, mert már itt, az alapellátásban számos betegséget „fedezhet fel” a háziorvos. Ezzel a fejlesztéssel csökkentjük a várólistákat és némileg tehermentesítjük az SZTK-ban dolgozó szakorvosok leterheltségét is – mondta az orvosi készülék átadásakor Dióssi Csaba polgármester, aki hozzátette, hogy az önkormányzat számít a betegek gyógyítását végző orvosokra, akik ugyanígy számíthatnak az önkormányzatra, melynek legújabb példája az újabb minilabor átadása.

Dióssi Csaba polgármester a hatodik vérképelemző kislabor-készüléket a Liget utcai rendelőben adta át

A polgármester elmondta, hogy eddig négy háziorvosi és két gyermekorvosi körzetben adtak át minilabort.

– Az önkormányzat nyitott a további készülékek beszerzésére, ha az orvosaink igényt tartanak használatukra, hiszen a modern technikai eszközök sokat segítenek a betegségek felismerésében, a betegek gyógyításában, könnyebbé, ésszerűbbé válik a város egészségügyi ellátórendszerének működése. 

Csoma Attila, a körzet önkormányzati képviselője, dr. Gombos Szilárd László, Dióssi Csaba, dr. Bartos Vilmos

A Liget utcai háziorvosi rendelőben praktizáló dr. Bartus Vilmos és dr. Gombos Szilárd László egyaránt örömmel fogadta a modern készüléket, és elmondták, hogy a vérképelemző kislabor-készülék  segítségével helyben olyan vizsgálatokat is elvégezhetnek, amelyet eddig kizárólag az SZTK-ban működő laboratóriumban.

Példaként említették – többek között – a prosztata daganat, a trombózis vagy az akut szív-érrendszeri szűrést, de a várandósság megállapítására is alkalmas a minilabor.

Dr. Bartos Vilmos háziorvos nyilatkozik lapunknak, aki szerint a modern készülék használata javítja a betegellátás minőségét

– A vizsgálati eredmények ismeretében el tudjuk dönteni, hogy a beteget tovább kell-e irányítani a szakellátásba vagy sem. Egyébként a minilabor alkalmazásának jelentőségét mi sem mutatja jobban, mint az, hogy a készülék segítségével a Széchenyi úti háziorvosi rendelőben — az átadás után — két napon belül kiszűrtek egy tüdőembóliás beteget. Egyszerű és praktikus a vizsgálat, hiszen az ujjbegyből vett vér vizsgálata után 10 percen belül már át is adjuk az eredményt a páciensnek – tájékoztatott dr. Bartos Vilmos, aki szerint a minilabor használatával javul a betegellátás minősége, rövidülnek a szakorvosi várólisták.

V. I.

Fotó: Bocskay Zsolt

Még szintén érdekelheti...