Voks 2024

Váci Polgári Est: középpontban a polgári oldal jelöltjei

A májusi Váci Polgári Est keretében értelemszerűen a polgári oldal képviselő-jelöltjei kerültek a középpontba, élükön Imre Zsolt polgármesterjelölttel.

Az estet Sasvári Sándor, Jászai Mari-díjas színművész-énekes fellépése tette teljessé, három rövid, ám annál sodróbb hangulatú, érzelemdús felvonásban.

A polgári estek sorozatát életre hívó Rétvári Bence országgyűlési képviselő azzal kezdte köszöntőjét, hogy ha minden nap hallgatjuk a híreket, egyre inkább érzékelhetjük, milyen nagy a tétje a június 9-ei többfrontos választásoknak.

„A legutóbbi napokban hallhattuk, hogy most már az a legújabb brüsszeli elgondolás, hogy újra vezessék be a sorkatonaságot, ráadásul nem csupán a férfiaknak, hanem a nőknek is. Mi viszont nagyon nem szeretnénk, hogy ott, Európa nyugat felén arról is döntsenek, hogy a kontinens keleti felében a fiatalok hova menjenek harcolni és hol áldozzák fel akár az életüket is, mi mindent meg fogunk tenni ennek a veszélynek az elkerüléséért. Az egész onnan indult, hogy küldtek az élet kioltására nem alkalmas fegyvereket, védőfelszerelést az orosz-ukrán háborúba, aztán már lőszert, pénzt, hadi járműveket, repülőgépeket is, most meg már arról beszélnek, hogy menjenek szárazföldi csapatok, sőt az atomfegyverek bevetésének fontolóra vétele is felmerült. Az egész őrület teteje, hogy Brüsszelben hosszú távú háborús berendezkedésre készülnek, ebben a vonatkozásban tehát megvan a balliberális háborúpárti oldal újabb ötéves terve. Tehát mi azért tartjuk nagyon fontosnak az uniós választást, hogy olyan változás legyen Európában, az EP összetételében, amely garantálhatja, hogy onnantól kezdve inkább a béketárgyalások kerüljenek előtérbe. Ugyanakkor látni kell, hogy a hazai baloldal brüsszeli képviselői minden háborúpárti javaslatot megszavaztak, továbbá minden migrációt támogató és LMBTQ-párti indítványt is, ettől a politikai érdekcsoporttól félteni kell a jövőnket, szégyen, amit a hazai baloldal művelt és művel. A háború háborúval legyőzhetetlen, csak békével lehet megfékezni” – fogalmazott Rétvári Bence.

*

– Sportriporteri fordulattal úgy is kezdhetném, hogy jó napot, jó szurkolást, de ennél sokkal többre lesz szükség június 9-én elsősorban, de az addig hátralévő szűk két hétben is. Elszántságra, bátorságra, összefogásra, józan belátásra, mert ezek nélkül ütközetet sem, nemhogy döntő csatát nem lehet nyerni. És most sorsdöntő csata előtt állunk, nem csak Vác, hanem hazánk sorsát illetően is. Június második vasárnapján egyszerre két dologban is döntenünk kell, döntünk arról, hogy ki vezesse Vácot, illetve beleszólhatunk, hogy Európa milyen irányba haladjon tovább – kezdte beszédét Imre Zsolt.

Saját magáról szólva megemlítette: tizennyolc esztendő telt el azóta, hogy utoljára politikai szereplőként tevékenykedett a városban, s ahogy akkor azt mondta országgyűlési képviselőként, hogy tenni szeretne egy jobb Magyarországért, most azt mondja, hogy polgármesterként tenni szeretne egy jobb Vácért.

– Vác jelenlegi arca nem hasonlít arra a városra, amit mi szeretnénk látni, és amelyet ezeréves keresztény történelmi hagyományai alapján érdemelne. Az elmúlt években kulturális és gazdasági regionális vezető szerepe megrogyott, turisztikai vonzereje hanyatlik, a regionális versenyben egyre inkább lemarad, nagyrészt a jelenlegi városvezetés kormányellenes politikája miatt. Vác milliárdos kormányzati támogatásokról mondott le, milliárdos fejlesztési források megszerzésére kiírt pályázatokról maradt le. Polgármester-asszony és családi cége érdekeit kiszolgáló erőltetett építési beruházások nem szolgálják Vácot, sem a városnak, sem az itt élőknek nem teszik élhetőbbé a mindennapokat. A városvezető teljes súlyával nehezedik rá a településre, Vác még soha nem volt ilyen mértékben túlpolitizálva, s ez a magát civilnek álcázó, de valójában Gyurcsány Ferenc által támogatott Matkovich Ilona és társai, a háborúpárti helyi politikusok rovására írható. De folytathatjuk tovább azzal, hogy amíg az elmúlt években folyamatos volt a városi vagyon felélése-herdálása, addig a Matkovich-család vagyona ugrásszerűen megnőtt, botrányoktól övezve a Kőhíd utcai építkezéstől kezdve a felső rakparti vendéglátóhelyi üvegkalitka fennmaradását lehetővé tevő önkényes építési-szabályzat módosításig. A jelenlegi városvezetés az elmúlt négy és fél évben nem tudott valódi önálló fejlesztéseket felmutatni, ezért most szemrebbenés nélkül a maguk érdemének tulajdonítanak olyan beruházásokat, amelyek soha nem valósultak volna meg általuk kormányzati támogatások nélkül – fogalmazott a polgármesterjelölt.

Ribáry Zoltán

Fotó: Bodonyi Bianka

Még szintén érdekelheti...