Kultúra

Dunakeszi alkotó kapta a Magyar Művészeti Akadémia díját a 37. Salgótarjáni Tavaszi Tárlat országos kiállításán

A közelmúltban nyitotta meg kapuit a 37. Salgótarjáni Tavaszi Tárlat, a hazai képzőművészeti alkotások seregszemléje a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumban. A több száz beérkezett pályaműből 67 alkotást, festményt, szobrot, grafikát mutatnak be – tudósít az MTI.

Az ünnepélyes megnyitón rangos díjakat is átadtak, amelyek közül egyik Dunakeszire került. Salgótarján megyei jogú város nagydíját Botos Zoltán, a Magyar Művészeti Akadémia elismerését Tuzson-Berczeli Péter dunakeszi alkotó nyerte el. A Kulturális és Innovációs Minisztériuma díját Király György, a Magyar Festők Társasága Székely Móri Mártát díjazta. A Dornyay Béla Múzeum díját Krajcsovics Éva és a múzeum grafikai díját Simon Zoltán kapta meg.

A megjelenteket dr. Shah Gabriella, a múzeum igazgatója köszöntötte, aki elmondta: ezen a napon számos ok mutatkozik az ünneplésre. Amellett, hogy a Dornyay Múzeum 65. születésnapját ünnepelik a tárlaton szereplő jeles művészek színvonalas alkotásaival, átadásra kerülnek a pályázati kiállítás rangos díjai is.

Grászli Bernadett művészettörténész

Dániel Zoltán, Salgótarján alpolgármestere köszöntőjében arról szólt, hogy a tárlat komoly hagyományokra tekint vissza. Mint ismertette, az 1971-től megrendezett tavaszi tárlat jogelődje az 1965-ben megnyílt első észak-magyarországi képzőművészeti kiállítás volt. Elmondta, a tárlat az 1980-as évektől mára a hazai képzőművészet seregszemléjévé vált. Az alpolgármester arra is kitért: számos hazai képzőművész vállalta a megmérettetést, több száz beérkezett alkotás közül a szigorú szakmai zsűri 67 művet ajánlott kiállításra, amelyből 6 művész alkotását díjjal is elismerték. A tárlat szakmai elemzését Grászli Bernadett művészettörténész, a veszprémi Művészetek Háza igazgatójától hallhatták a jelenlévők.

A pályázatra beérkező több száz alkotás közül a zsűri díjban részesítette többek közt a több mint harminchárom éve Dunakeszin élő és alkotó Tuzson-Berczeli Péter Magyar Arany Érdemkereszt és Magyar Érdemrend lovagkereszt kitüntetettjét (2015, 2022), Művészeti Életpálya-elismerésben (2019) részesült festőművészt is.

Tuzson-Berczeli Péter

A dunakeszi művészt Erdélyben érte az örömhír, így a távollétében a díjat, fia vette át. Megkeresésünkre a Dunakeszin élő művész elmondta, hogy igen megtisztelő számára a mértékadó művészettörténészek és művésztársak elismerő visszacsatolása, különösen is, hogy ez alkalommal a magyar kultúra fellegvárának számító Magyar Művészeti Akadémia díjában részesítették. Tuzson-Berczeli Péter szavai szerint az újabb elismerés örömén túl jó érzéssel tölti el, hogy munkájával és elismertségével ő is öregbítheti Dunakeszi országos jó hírét, hisz minden siker, a mi közös sikerünk!

Még szintén érdekelheti...