Környezetvédelem

Dunakeszi: Közlemény a biológiai szúnyoggyérítés lehetőségeiről

A helyi sajtóban megjelent hírek pontosítására és részletezésére az alábbi közleményben tájékoztatom Dunakeszi lakosságát a biológiai szúnyoggyérítés lehetőségeiről.

Bővebben: Dunakeszi: Közlemény a biológiai szúnyoggyérítés lehetőségeiről

A biológiai szúnyoggyérítés olyan megoldás, amely kizárólag biológiai hatóanyaggal – szúnyoglárvát elpusztító baktérium fehérjéjével – csökkentheti a szúnyogok számát. A biológiai gyérítés azonban nem alkalmazható mindenhol, és mellette kiegészítő kémiai gyérítésre is szükség lehet.

Dunakeszi Város Önkormányzata jelenleg vizsgálja annak lehetőségét, hogy Dunakeszin belül hol lehet alkalmazni a biológiai gyérítést. A hatóanyag kijuttatását azonban meg kell hogy előzze a célterületek szakszerű feltérképezése, az előforduló szúnyogfajok laboratóriumi vizsgálata. A hatékony biológiai gyérítés bevezetése tehát akár több évig tartó, gondos előkészítő munkát követel meg. A biológiai gyérítés tehát nem egyik napról a másikra bevezethető, mindent megoldó „csodaszer”, még akkor sem, ha az ezzel foglalkozó cégek egy része természetesen ezt hirdeti, félrevezetve ezzel a megrendelőket és a lakosságot.

Az önkormányzat ugyanakkor azt is szem előtt tartja, hogy az országos szúnyoggyérítési program keretében végeznek-e már előzetes felmérő munkát, és tervezik-e központilag bevezetni a biológiai gyérítést, ott, ahol ez lehetséges. Hiszen már maga a célterület felmérés is komoly költség, nem mindegy, hogy ez központi költségvetésből, vagy önkormányzati pénzből történik. Az önkormányzatunk célja, hogy ne legyen párhuzamos munkavégzés és párhuzamos finanszírozás, ezért folyamatosan tájékozódunk az országos szúnyoggyérítési program állásáról.

Az önkormányzat részéről az alábbi lépések történtek eddig:

1. A képviselő-testület határozatot fogadott el az alábbi szöveggel:

Dunakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete egyetért azzal a törekvéssel, hogy a kémiai szúnyoggyérítést a későbbiekben minél nagyobb arányban váltsa ki a biológiai szúnyoggyérítés. Ennek érdekében

– megbízza a társadalmi megbízatású alpolgármestert, hogy félévi rendszerességgel tájékozódjon a szúnyoggyérítés állapotának, lehetőségeinek ügyében a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnál

– tartsa a kapcsolatot a régiónkban szúnyoggyérítésben érdekelt, ebben aktivitást mutató civil szervezetekkel.

A Képviselő-testület megbízza a pályázati ügyintézőt a szúnyoggyérítéssel kapcsolatos pályázati lehetőségek folyamatos figyelésével.

2. A képviselő-testület nevében a környező településekkel együtt levélben kerestük meg az országos szúnyoggyérítési program szervezőit, hogy a Dunakanyar települései jelezzék elkötelezettségüket a fokozatos, szakmailag megalapozott, költséghatékony (lehetőleg központi forrásból finanszírozott) biológiai szúnyoggyérítés bevezetésére ott ahol ez lehetséges, és ahol nagy hatékonyság várható.

Jelenleg tehát itt tartunk, nem előrébb és nem hátrébb. Mindezeket a lakosság korrekt tájékoztatása miatt írtam le, mert amennyiben a későbbiekben sikerül legalább részben átállnunk a biológiai szúnyoggyérítésre, ahhoz a lakosság együttműködésére is szükség lesz.

Tisztelettel: Nyíri Márton, alpolgármester

Dunakeszi, 2022. május 27.

(A pontatlan információ közlésében a dunakanyarregio.hu nem érintett! a szerk.)

Még szintén érdekelheti...