Kitekintő

Érezték az újabb horvát földrengést több magyar városban is

Újabb földrengés volt Horvátországban, ezúttal legalább ötös erősségű, este hat óra után nem sokkal. A bama.hu szerint ismét Petrinjához közel volt a rengés epicentruma. Az újabb rengést 10 kilométer mélyen észlelték. 

Magyarországon is érezni lehetett a horvátországi földrengést

Az 5,4-es erősségű földmozgás epicentruma Zágráb közelében volt.

Múlt hétfőn és kedden két erősebb – 5,2-es, illetve 6,3-es erősségű – földrengés rázta meg Közép-Horvátországot. A Petrinja és Sziszek közelében történt katasztrófának hét halálos áldozata és 28 sérültje van, és folyamatosak az utórengések. A károk nagyságáról egyelőre csak becslések állnak rendelkezésre. A horvát kormány hétfőn természeti katasztrófa sújtotta területté nyilvánította Sziszek-Monoszló (Sisak-Moslovacka) megyét, valamint Zágráb és Károlyváros (Karlovac) megye egyes részeit.

A mai földrengést Magyarországon is lehetett érezni, egy székesfehérvári olvasónk azt írta, hogy 18.03 perckor érzékelte a földrengést, a tizedik emeleten kilengett a karácsonyfa és a csillár is.

  • Egy másik olvasónk azért írt, hogy az Indextől érdeklődjön, volt-e földrengés, ezúton jelentjük, hogy volt. 
  • Egy újpesti lakos is írt, hogy 18.02-kor ismét földmozgást éreztek. Ez a múlt hetihez képest rövidebb ideig tartó és enyhébb mozgás volt, de határozottan érezhető.
  • Pécsen, hat óra után három perccel érezte valaki más, hogy „megint nekiállt hullámozni minden, csörömpölés, károk ugyan nem estek, de határozottan lehetett érezni az asztalnál ülve az erőteljes ringatózást…” – írja az index.hu

Frissítés 19:20

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Geodéziai és Geofizikai Intézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának munkatársa, Győri Erzsébet az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint azt mondta, hogy a magyar obszervatóriumhoz Nagykanizsáról, Komlóról és Budapestről érkeztek bejelentések a földmozgás érzékeléséről.

Az MTI Zala megyei tudósítója arról számolt be, hogy nagykanizsai otthonukban kilengett a karácsonyfa, az ülőgarnitúra pedig megremegett alatta. 

Legutóbbi földrengéskor szűkebb régiónk több településén, így Dunakeszin, Gödön, Vácon is érzékelték a horvátországi földmozgás hatásait, kilengtek a csillárok, számos lakásban megmozdultak a bútorok – írták közösségi oldalaikon az ingatlantulajdonosok.

Még szintén érdekelheti...