Vác

71 éves korában váratlanul elhunyt Dömény Csaba

A váci Arcus Galéria tulajdonosa és vezetője 1949-ben született Budapesten, a középiskolát pedig Vácon, a Sztáron Sándor Gimnáziumban végezte. 1968-ban fotósként kezdte a pályafutását.

Elsőként a Budapesti Fényképész Szövetkezetnél dolgozott, majd vállalkozóként folytatta tevékenységét Verőcén és Vácon. A 70-es, 80-as években Deákváron és a Széchényi utcában működtetett egy-egy kis boltot – emlékezik az estv.hu.

1986-ban találkozott Orvos András váci festőművésszel, aki meghívta az akkor induló új intézménybe, az Eötvös utcai Grafikai Műhelybe. Pont egy fotóművészt kerestek, Dömény Csaba pedig elvállalta a munkát, amely abból állt, hogy művészek segítettek művészeket, és különféle alkotásaik létrehozását a rendelkezésükre álló ritka nyomdai eszközökkel. Közel 10 éven át dolgozott itt, készítettek grafikákat, nyomatokat, litográfiákat, szitanyomást és rézkarcokat, magas, művészi minőségben. Közben elvégzett egy tipográfus tanfolyamot, és megismerte a kortárs alkotókat, műveiket, munkamódszereiket.

1999-ben az Althann utca sarkán nyitott galériát és kezdett kiállítás-, illetve kamarakoncert-szervezésbe. A cél egy barátságos, otthonos közösségi tér létrehozása volt, amely szolgáltatóként is működik: plakátokat, reklámokat és különféle kiadványokat terveztek. Később, az új helyen a Pannónia-házzal szemben már zenebölcsivel, olvasóklubbal és gyerekkönyv-részleggel bővült az Arcus tevékenységeinek sora, később pedig belevágtak a könyvkiadásba is. Többek között Nagy B. Isvtán életmű albumot, Fésűs Éva mesekönyveket, művészi értékű versesköteteket is kiadtak.

Az utolsó, általa menedzselt kiadvány A Jelenések könyve volt, melynek számozott példányait Incze Mózes litográfiái illusztrálják. A kortárs művészet közel 20 éves, közkedvelt váci műhelye, az Arcus Galéria 2008-ban költözött mai helyére, a Szentháromság térre. 2019-ben a Váci Értelmiségi Klub a galéria kollektíváját Hattyú-díjjal tüntette ki.

Dömény Csabát örökifjú, rendkívül aktív és művelt, illetve nagyon korszerű, kreatív és nyitott, optimista emberként ismerhették a váciak (Képünkön 2019-ben a Hattyú-díj átvételekor) 

Forrás: vaci-naplo.hu

Még szintén érdekelheti...