Vác

Kazinczy-érmes lett egy váci diák

Kormos Zsófi, a Váci Madách Imre Gimnázium 11. osztályos tanulója kiválóan szerepelt az 55. Kazinczy-verseny Kárpát-medencei fordulójában.

A Váci Madách Imre Gimnázium diákjai minden évben résztvevői a Kazinczy-versenynek. Tavaly Kormos Zsófi megnyerte a Pest megyei versenyt, ám a pandémia miatt akkor az országos forduló elmaradt. Idén a Pest megyei fordulóban ismét Zsófi bizonyult a legjobbnak, így részt vehetett az online megrendezett Kárpát-medencei döntőben.

A Péchy Blanka által alapított Kazinczy-verseny 55. Kárpát-medencei döntőjére 2021. április 14. és 22. között került sor (nemcsak a verseny, hanem a társprogramok, a könyvbemutatók is online térben zajlottak). A rendezvény szervezője, lebonyolítója az EMMI, a Kazinczy-díj Alapítvány, Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Győri Tankerületi Központ és a Kazinczy Ferenc Gimnázium volt.

Ez a szép kiejtést igénylő, a szöveget helyesen értelmező és tolmácsoló verseny két fordulóból állt: egy szabadon választott és a kötelező szöveg felolvasásából. A versenyzők mindkét szöveget kamera előtt olvasták fel, majd a megadott internetes címre feltöltötték. A versenyzőknek a kötelező szöveg feldolgozására, feltöltésére egy órájuk volt. A beküldött produkciókat a neves zsűri értékelte.

A Kazinczy-érmes Kormos Zsófi

A bírálóbizottság tagja dr. Balázs Géza tanszékvezető egyetemi tanár, az Anyanyelvápolók Szövetségének alelnöke, dr. Korzenszky Richárd Prima Primissima díjas bencés tanár, Kovács László, a somorjai Madách Imre Magyar Tannyelvű Gimnázium Kazinczy-díjas igazgatója, Török Annamária Kazinczy-díjas rádióbemondó, Szakonyi Károly Kossuth-díjas író, dr. Eőry Vilma nyugalmazott tanszékvezető főiskolai tanár, Bordi András Kazinczy-díjas rádióbemondó és Szilágyi Zoltán rádióbemondó, a Parlament Sajtószolgálatának vezetője volt.

A döntőbe több mint száz versenyző jutott, magyarországi diákok, illetve Erdély, Vajdaság, Szlovákia és Kárpátalja magyar anyanyelvű diákjai. Pest megyét idén Kormos Zsófi, a Váci Madách Gimnázium diákja képviselte.

Zsófi online körülmények között is nagyszerűen helytállt, így Pest megye, Vác és a Váci Madách Gimnázium és elsősorban Zsófi gazdagabb lett egy győzelemmel: a Kazinczyról elnevezett Szép magyar beszéd verseny Kárpát-medencei döntőjének Kazinczy-érmese lett.

Álljon itt útravalóul az idei kötelező szövegként kapott Nyiri Péter-írás néhány gondolata: „Minden embernek van egy nyelvtarisznyája: a beszédképessége. Kincseket rejt e tarisznya, szavakat, melyekkel önmagadat és a világot formálod. De e tarisznyát neked magadnak kell megtöltened: erényekkel, hogy jó ember legyél és jóra használd a nyelvet; s szavakkal, hogy velük minél szebb képet fess, mindig olyat, amilyet illik, amilyet kell.”

Boda Mária magyartanár

Még szintén érdekelheti...