Dunakanyar régió

Holnap nyitja kapuit a II. Ipoly Feszt – 174 ingyenes programmal várják a közönséget

A rendezvénysorozat kiemelt célja bemutatni a résztvevő települések – Szob, Ipolydamásd, Kemence, Márianosztra, Vámosmikola, Perőcsény, Kóspallag, Ipolyvisk, Helemba, Zalaba, Letkés és Nagybörzsöny – helyi kulturális értékeit, örökségét és hagyományait – fogalmazott Sándor Bence, az Ipoly Feszt művészeti igazgatója a minap a fővárosban tartott sajtótájékoztatón.

Két éve is Kemencén, a katolikus templomban volt a nyitó koncert, melyen Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész és a váci Vox Humana Énekkar adott nagysikerű műsort. Az idei fesztivált is Bogányi Gergely és a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar koncertje nyitja meg Sándor Bence vezényletével, aki a sajtótájékoztatón a Dunakanyar Régió kérdésére válaszolva elmondta: Már nagyon várják a fesztivált, mindig öröm vidéken, kistelepüléseken játszani.

– A kemencei katolikus templom egy ékszerdoboz, gyönyörű helyszín, fantasztikus akusztikával. Hogy itt tudunk játszani egy Kossuth-díjas zongoraművésszel, ez csak öröm lehet – fogalmazott Sándor Bence, aki reményét fejezte ki, hogy maradandó élménnyel ajándékozzák meg a koncert közönségét.

– Az első közös kemencei koncertünkön négyszáznál is többen voltak, zsúfolásig megtelt a templom. Bízom benne, hogy idén is hasonló lesz az érdeklődés. A koncert elején Bogányi Gergely szóló műveket ad elő a róla elnevezett zongorán. Majd közösen játszuk el Mozart B-moll zongoraversenyét, ami egy gyöngyszem – mondta szinte átszellemülten a hat éve működő mintegy 33 fős váci zenekar vezetője, aki szerint az Ipoly Feszt egy gyönyörű kulturális rendezvénysorozat és az ott élők és az odalátogatók számára óriási élmény lehet.

 Bogányi Bence fagottművész Kamarazene Bogányi módra címmel egy családtagokból és barátokból szervezett fafúvós együttes élén zenél az Ipoly Feszten. A barokktól a későbbi korszakokig ívelő programot Nagybörzsönyben június 19-én, majd Letkésen június 20-án adják elő.

– Bár váci vagyok, a Dunakanyar szívében születtem, mégis a két település közül egyikükön sem volt eddig lehetőségem, hogy koncertezzünk. Sok év külföldi tanulmány és munka után most költöztünk újra haza, és nem lehet megunni ennek a környezetnek a szépségét, ez mindig is magával ragadó – hangzott a dicséret.

Mint mondta: az elmúlt időszakban csak a kamerák közvetítésével „találkozhattak” a közönséggel. – Ezért is egy óriási ajándék, hogy újra megnyíltak a kapuk. Nagy örömmel fogadtuk a lehetőséget, hogy az Ipoly Feszt keretében élőben találkozhatunk a zenekedvelőkkel.  

A június 18-20-ig tartó II. Ipoly Feszten fellép még mások mellett a Balkán Fanatik, Deák Bill Gyula, a Follow the Flow, Kovács Nóri és zenekara, a New Level Empire és Spigiboy is.

Szöveg: Vetési Imre/MTI

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...