Szob

II. Ipoly Feszt – Vendégváró Szob

– Számunkra a Dunakanyar Szobnál kezdődik, vagy ha úgy tetszik, Szobig tart, ahol a nagy folyóba beletorkollik az Ipoly. Két éve volt az első, de a tavalyi kényszerű szünet ellenére is ’bizton állítom, hogy a szervezők hagyományt teremtettek az Ipoly Feszt megrendezésével, amit fantasztikusan jó dolognak tartok – mondta érdeklődésünkre a fesztivál legnagyobb településének polgármestere, Ferencz Gyöngyi.

– A fesztivál keretében rendezzük meg a két évtizedes múlttal büszkélkedő Szobi Városnapok programjait. A hagyományos városnapi rendezvényünk idei újdonsága lesz a szobi szörp fesztivál. A településünket országszerte népszerűsítő szobi szörpkészítők tevékenysége előtt is tisztelegve, hagyományt szeretnénk teremteni a rendezvényből – tudtuk meg Ferencz Gyöngyitől, aki az Ipoly Feszt rendezvényeinek otthont adó települések polgármestereivel együtt volt jelen az Országház mellett horgonyzó Parlament hajón tartott sajtótájékoztatón.  

Mi az a kulturális érték, épített örökség, amit szívesen mutatnának a nagyközönségnek? – kérdeztük Szob polgármesterétől.

– Nagyon sok mindent. Szegény gazdagok, vagy gazdag szegények vagyunk, nem is tudom, hogy fejezzem ki magam. Amellett, hogy van két folyónk, az Ipoly és a Duna, melyek természeti adottságait most kezdjük el igazából feltárni és bemutatni, hogy milyen szép természeti környezetben élünk, az épített környezetünket is érdemes megnézni. Településünknek két kastélya is van, bár mindkettő állagmegóvása, felújítása nagyon is aktuális, ezért mindent megteszünk, hogy forráshoz jussunk és a felújításuk után ismét a régi szépségükben fogadhassák a közönséget. Gyönyörű a polgármesteri hivatalunk épülete és a környezete is. Egykoron a Szobon élő Luczenbacher család gyönyörű épített környezetet teremtett. Van egy temetőkápolnánk is, melyet érdemes megtekinteni. Aki pedig felsétál a város fölött emelkedő kálváriára és onnan körbenéz, annak páratlan kilátásban és élményben lehet része. Szóval érdemes hozzánk is ellátogatni, mindenkit nagyon nagy szeretettel várunk Szobra! – hangzottak Ferencz Gyöngyi invitáló szavai.

Mint már e lap hasábjain is megírtuk, a II. Ipoly Feszt június 18-19-20-án várja a nagyközönségét, melyen fellép még mások mellett a Balkán Fanatik, Deák Bill Gyula, a Follow the Flow, Kovács Nóri és zenekara, a New Level Empire és Spigiboy is.

A projekt teljes költségvetése 58 ezer euró, amelyből az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatása 50 ezer euró.

A rendezvénysorozat teljes programja a https://ipolyfeszt.hu honlapon lesz elérhető.

Vetési Imre (Dunakanyar Régió)

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...