Dunakanyar régió

Rétvári: a rendkívüli helyzet ellenére 2020-ban is látványos volt a fejlődés a térségben

Egy éve mindenkinek más tervei voltak a 2020-as év kapcsán, de a rendkívüli helyzetben rendkívüli döntéseket kellett hozni – ezekkel a szavakkal kezdte 2020-as évértékelőjét Rétvári Bence, Pest megye 4. számú választókerületének országgyűlési képviselője, aki úgy véli: a térségbe érkező kormányzati támogatások méretén nem látszik meg, hogy a világban gazdasági válságot hozott a tavalyi év.

2020. sajnálatosan a koronavírus járvány éve volt. Rétvári Bence a járványt illetően az összefogást tartja a legfontosabbnak. – Ismét bebizonyosodott, hogy Magyarországon senki nincs egyedül. Számíthatunk egymásra és a Kormányra – mondta, majd felidézte: a váci Jávorszky Ödön Kórház az Egészséges Budapest Program keretében több mint 800 millió forint értékben kapott új orvosi műszereket és informatikai eszközöket, melyek a járvány elleni védekezés során különösen hasznosak voltak. Kiemelte, hogy pont a járvány előtti hónapokban cserélték le az intenzív osztály teljes orvosi eszközállományát, így a betegeket már a legkorszerűbb orvosi műszerekkel tudták kezelni.

A képviselő köszönetet mondott azoknak az önkénteseknek is, akik a járvány mindkét hulláma alatt segítettek az idős, veszélyeztetett embereknek. S kitért arra is, hogy az egész ország büszke lehet a váci Celitron gyár mérnökeire és dolgozóira, az üzemben ugyanis világszínvonalú lélegeztetőgépeket gyártanak.

Rétvári Bence külön kiemelte, a Kormány munkahelyvédelmi bértámogatása a választókerületében 107 cégnél 2142 alkalmazott munkahelyét segített megmenteni – több mint 314 millió forintos állami támogatásból –, a munkahelyteremtő bértámogatásnak köszönhetően pedig mindeközben 101 cégnél 136 új álláshely jöhetett létre – több mint 157 millió forint állami támogatásból. Vác mindkét tekintetben kiemelt támogatást kapott: a munkahelyvédelmi bértámogatásból 67 cég részesült, a munkahelyteremtőből pedig hatvankettő.

Csak az oktatási-nevelési intézményekre több tíz-, sőt esetenként több százmilliós nagyságrendben nyertek el támogatást a települések választókerületben. Például a penci Cserhátliget Általános Iskola bővítéséhez további 169 millió forintot biztosított a kormány, Sződligetre pedig a Gárdonyi Géza Általános Iskola bővítéséhez 220 millió forint vissza nem térítendő támogatás érkezett, és az iskolabővítés hamarosan el is készül. Vácon 1,5 milliárd forintos kormányzati támogatásból újulhat meg és bővülhet a Bernáth Kálmán iskola. Szokolya az óvodaépület felújítására újabb csaknem 68 millió forintot kapott, Őrbottyánban pedig 479 millió forintos támogatással épül új bölcsőde – és ezzel a sor még közel sem teljes.

774 millió forint állami támogatásból épült fel a váci Reménység atlétikai centruma

– A korábban megindult, nagy volumenű projektek közül idén kettő is befejeződött. Átadtuk a Piarista Kilátó Központot és a Vanyek Béla Sportcentrumot Vácon – hívta fel rá a figyelmet az országgyűlési képviselő. Rétvári Bence felidézte, az egykori váci ferences kolostor épületének teljes körű felújítását 2 milliárd forinttal támogatta az állam. A benne működő Kilátó Piarista Pályaorientációs és Munkaerőpiaci Fejlesztő, Módszertani Központ célja, hogy a váci, és a váckörnyéki fiatalok pályaorientációját, munkaerőpiaci elhelyezkedését és integrációját segítse, különös figyelemmel a fogyatékkal vagy valamilyen akadályozottsággal élő fiatalokra. A szeptember elején átadott Reménység atlétikai központ is 774 millió forintos kormányzati támogatással jöhetett létre, melynek eredménye a megújult pálya, futókör és egy magas színvonalú, összesen 1240 négyzetméteres, kétszintes épület.

Mind a helybéliek, mind pedig a Dunakanyarba látogatók szempontjából jó hír Rétvári Bence szerint, hogy egyre több emeletes vonat közlekedik a Dunakanyarban, immár nem csak Vácig, hanem egészen Szobig. Az emeletes vonatok száma idén és jövőre tovább emelkedik. A tavaly indult dunakanyari hajójárat óriási siker volt, 120 ezren utaztak rajta. A királyréti és a kemencei kisvasút is megújul 1,5 milliárdos kormányzati forrásból. Fontos új fejlesztések előkészítésének megindításáról is döntött a kormány: az M2-es autópálya meghosszabbításának el kell érnie a határig, Vácnál pedig hidat kell építeni a Dunán.

120 ezren utaztak a tavaly elindított dunakanyari hajójáraton

Fontos előrelépés a turisztikai támogatások terén, hogy Zebegény az eredményes tárgyalásoknak köszönhetően az 500 millió forintos helyett végül 900 millió forintos támogatásban részestült a Magyar Turisztikai Ügynökségen keresztül. Vác pedig a korábban már eldöntött és a püspökségnek juttatott 4 milliárd forintból lehet még csalogatóbb a turisták számára.

– Ha már a Börzsöny és a Dunakanyar látnivalóiról beszélünk, érdemes még megemlíteni az új kilátót a Várhegyen és a kismarosi Sváb Emlékezet Centrumot. Akárcsak azt, hogy a járvány két hulláma között nagy sikerrel rendeztük meg a második Börzsöny Ringet, és első alkalommal rendezték meg Vácdukán a Nemzeti Vágta előfutamát – jegyezte meg a térség országgyűlési képviselője.

Ha 2020. a járvány éve volt, akkor 2021. a védőoltás éve lesz. Azért dolgozunk nap mint nap, hogy minél hamarabb biztonságban legyen minden ember egészsége, és az élet újra visszatérhessen a régi kerékvágásba. Addig is vigyázzunk egymásra!

Nagy Áron (Dunakanyar Régió)

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...