Dunakeszi

Nagy lombkoronát növelő fákat ültettek a főtérre

Ma délelőtt nagy volt a sürgés-forgás Dunakeszi főterén, ahol kertészek vették birtokba a díszkővel borított felület peremét, hogy egy régi, elszáradt fát eltávolítsanak, és három új, több méter magas fát ültessenek.

Tóth Eszter, városi főkertész közösségi oldalán előre bejelentette az örömteli hírt, hogy január 21-én nagyméretű, nagy lombkoronát növelő fákat ültetnek a IV. Béla király térre annak érdekében, hogy nyáron nagyobb árnyas felületet biztosítsanak. Az előzetes tervben az szerepelt, hogy a több mázsás földlabdákat daruval helyezik be a kijelölt helyükre, ám ma reggel a helyszínen dolgozó kertészek elmondták, hogy a tér díszburkolatának védelme érdekében kézi erővel emelik le fákat a kisteherautóról.

Daru helyett kézzel emelték le a hatalmas földlabdás fákat, hogy megkíméljék a tér díszburkolatát

Hadi Attilának és munkatársainak nem volt könnyű dolga a hatalmas fák leemelésével, és azok begörgetésével az előre kiásott helyre. De megoldották a jó fizikumú férfiak. A kertészek pedig megmetszették a hatalmas méretű fákat, melyeket csak ezután állították a végleges helyükre.

„A tér nyugati oldalára kerül egy ‘Regent’ fajtájú japánakác, ebből a fajból áll már egy nagyméretű egyed a kávézó előtt. Általában 20 méter magasra nő. Törzse enyhén hajlott, és vastag, erős ágakra bomlik. Lombkoronája széles és boltozatos. Gyors növekedésű fafaj: a fiatalkori növekedési fázisban 60–80 centiméter évente. 15 éves korára eléri a 10 méteres magasságot. Megfelelő körülmények között, védett fekvésben növekedése tartós, és magas kort, illetve nagy méreteket érhet el.

A keleti oldalra egy komlógyertyánt és egy tőtől ágas kacsurafát ültetünk. A komlógyertyán széles levelű, lombhullató növényfaj, amely elérheti a 24 méteres magasságot is. A lombállása kúpszerű. Pikkelyszerű, durva kérge van.

A kacsurafa gyakran többtörzsű, tömött, dús lombkoronájú fa, aminek őszi lombszíneződése gyönyörű. Narancsos, bordós, vöröses, és mindehhez a levelek lehullásakor finom karamellhez hasonló illat párosul. Levelei szív formájúak. Pompás szoliter „ – olvasható Tóth Eszter városi főkertész szakmai tájékoztatójában, aki közösségi oldalán beszámolt arról is, hogy ezekben a napokban a város számos pontján ültetnek fákat és növényeket.

V. I.

 Fotó: sunnyphoto.hu

Még szintén érdekelheti...