Kultúra

Ingyenes online koncert a Magyar Kultúra Napján

Városunkban a jelenlegi vírusos időszakban sajátos módon ünnepeljük meg a Magyar Kultúra Napját. A Dunakeszi Szimfonikus Zenekar előadásában, Farkas Pál karnagy vezényletével három klasszikus zeneművet rögzített a Telekeszi TV. A felvételt – melyen Dióssi Csaba polgármester köszönti a város lakosságát – január 22-én tekinthetik meg 18 órától Dióssi Csaba Facebook oldalán.

    A Magyar Kultúra Napja 1989 óta, ha nem is piros betűs, ám mégis olyan ünnep, amely a figyelmet évezredes kultúránk maradandó értékeire irányítja. Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én ezen a napon fejezte be Szatmárcsekén nemzeti imádságunkat, a Himnuszt. Mindennapi életünkben, akik számára fontos a kultúra, e napon talán elolvasnak egy verset, meghallgatnak egy zeneművet, ha tehetik megnéznek egy klasszikus képzőművészeti alkotást, és még sorolhatnánk, hányféle kulturális értékkel kerülhetnek – talán azért nem csupán egyetlen napon – közeli kapcsolatba. 

  

A hagyományos újévi koncertre most sajnos nem került sor. A városvezetés fontosnak tartotta, hogy ezt az ünnepet klasszikus zeneművek megszólaltatásával juttassák el az otthonokba. A szimfonikus zenekar három különösen értékes magyar zenedarabot választott. A műsor Erkel Ferenc Ünnepi nyitányával kezdődik, ezt követi Liszt Ferenc Les Préludes című monumentális műve, végül elhangzik Erkel Ferenc Hunyadi László című operájának Palotása. A felvételre a VOKE József Attila Művelődési Központban került sor. A zeneszámok hangulatát növelte a színházterem korszerű sajátos mennyezetvilágítása.

Dióssi Csaba polgármester

    A koncert Dióssi Csaba polgármester köszöntőjével kezdődik. Hangsúlyozta, hogy munkatársaival együtt fontosnak tartják, hogy a kulturális szórakozás, jelen esetben az online koncert, most se hiányozzon a lakosság otthonából.  Bejelentette, hogy a Művészetek Házának megépítéséről idén születhet meg a kormánydöntés. (A teljes köszöntő a koncert adásba kerülése kezdetén hallgatható meg.)

Farkas Pál karnagy

    A felvételt követően megkérdeztük Farkas Pált, hogy a járványhelyzethez hogyan alkalmazkodik a zenekar, illetve igazgatóként, mutassa be a Dunakeszi Farkas Ferenc Művészeti Iskola jelenlegi működését.

  • A zenekar életében másodszor játszik szerepet a vírus. Nagyon sok koncertünk maradt el, tavasszal mintegy harminccal lettünk rövidebbek, most pedig számításaink szerint negyven fellépésünk marad el. Természetesen a Farkas Ferenc bérlet műsorait valamikor pótoljuk, de aktuális programok, mint a hagyományos egész estés Újévi koncert, vagy éppen a Mindenszetekre tervezett Rekviem sajnos elmaradnak. Abban reménykedünk, hogy a jó idő beálltával, talán májustól el tudjuk kezdeni a szabadtéri koncerteket. Nagyon fontos számunkra a köröndi koncertsorozat is, és ha az időjárás lehetővé teszi, szeretnénk különböző városi tereken is megjelenni és zenével kedveskedni a lakosságnak. Bízunk benne, hogy mire eljön a szeptember, elkezdhetjük a kőszínházi programjainkat is. Érezzük mi is, hogy a közönségnek nincs kikapcsolódási lehetősége, nincsenek közösségi programok. A mostani online koncertnek örülünk, ugyanis az önkormányzat kérte, hogy a Magyar Kultúra Napját így ünnepeljük meg, és bízunk benne, hogy ezt az ajándékunkat sikerrel közvetítjük a dunakeszi polgároknak.
  • A Dunakeszi Farkas Ferenc Művészeti Iskolában amit csak lehet, megpróbálunk hagyományos formában tanítani. Azonban nálunk is kizárta a törvény a középiskolásokat, hogy bejárjanak az iskolába, ők online módon részesülnek oktatásban. Sajnos azonban nincsenek bemutatkozási lehetőségek, kiállítások, a zenei versenyek, növendék hangversenyek. Az épületünk nagyon csendes lett, nincs a megszokott zsibongás, a zenével teli hatalmas élet. Bízunk benne, hogy ennek azért vége lesz és talán májusban már a hagyományos növendék koncerteket is meg tudjuk tartani. Örvendetes viszont, hogy a vírushelyzet ellenére jelenleg hétszáz növendékünk van, amit a majdani Művészetek Házában szeretnénk ezerre növelni. És abban is bízunk, hogy tavasszal újra tudunk ifjúsági koncerteket tartani az iskolákban, eljuthatunk az óvodákba is egy kis ismeretterjesztéssel és azzal a szándékkal, hogy már a kisgyermekek érdeklődése is a zene felé forduljon.
    Az online koncert felvételét a Telekeszi TV január 22-én este hat órakor közvetíti.  

Katona M. István (Dunakeszi Polgár)

A szerző felvételei        

Még szintén érdekelheti...