Kultúra

Tizedik Dunakeszi Feszt

Az időjárás kegyes volt, a programkínálat vonzó, a dunakeszi lakosok – úgymond – „kiéheztek” már a szabadtéri szórakozásra, kikapcsolódásra, a közösségi élményre. Sejthető volt tehát, hogy a szeptember 3-5. között a Katonadombon megrendezett X. Dunakeszi Feszt a nagy számban kilátogató fiatalok, idősek és természetesen a családok körében teljes sikert arat majd. 

    A Feszt kilenc éves sikertörténete a múlt évben a járványhelyzet miatt törést szenvedett. Idén napközben az ellenőrző pontokon, a 18 éven felüliek csak Védettségi kártyával léphettek be. A fiatalabbak ez alól mentesültek. Az esti koncertekre pedig a kártya mellett előre megvásárolt jegyekkel, vagy ingyenesen a Dunakeszi Kártyával lehetett bejutni. Ez utóbbit a városban ezidáig mintegy tízezren váltották ki.   

    Már az első este a népszerű Wellhello zenekar bulijára megtelt a küzdőtér. Itt mondta el fesztiválnyitó beszédét Tuzson Bence a térség országgyűlési képviselője. „Idén már biztonságban és reményekkel telve ünnepelhetünk és szórakozhatunk – mondta. – A Dunakeszinek és vonzáskörzetének összetartó közössége megérdemli ezt a színvonalas rendezvényt, hiszen van mit ünnepelnünk. A város és a térség az ország legjobban fejlődő körzete és a jövőben is képes lesz megőrizni és tovább gazdagítani az elért eredményeket.

    A további két napon a közönséget a „bőség zavara” nyűgözte le. A sátrakban a kiállítók helyi érdekességekkel, tájékoztatókkal szolgáltak az érdeklődőknek. A teljesség igénye nélkül találkozattak a Veni Vidi Vici Alapítvány, a DunArt Galéria, a VOKE József Attila Művelődési Központ, a NAV, a Városi Rendőrkapitányság képviselőivel. A Dunakeszi Német Nemzetiségi Önkormányzat sátrában különleges vendégekkel találkozhattunk. Az önkormányzat meghívására eljött bemutatkozni a leendő testvérváros, a németországi Deggendorf delegációja.        

    Közismert, hogy Dunakeszi egyebek mellett a sportot szeretők városa is. Talán ezért sem volt véletlen, hogy a VSD Fesztre kitelepült Sportválasztója szinte mágnesként vonzotta a legkülönbözőbb korosztályokat, elsősorban a fiatalokat. Az egyesület tizenkilenc szakosztályának sportolói mutatták be tudásukat és igyekeztek felkelteni főként a fiatalok érdeklődését saját sportágaik iránt.         

     Nagy elégedettséggel mondta kérdésünkre Székely István, a VSD alelnöke, hogy idén huszonöt sportágban mutatkozhattak be. – Nagy bizakodással vagyunk, hogy mindenki megtalálhatja azt a sportágat, amelyben esetleg el tudja kezdeni sportolói pályafutását. Nekünk is ez a tizedik sportválasztónk, de ez csak leképezése annak, amit egyébként végzünk, az óvodai és az iskolai programokban azért, hogy már a gyermekek is találkozhassanak a VSD-vel és a számukra szimpatikus sportággal.

    A sport után tallózzunk az idén először a Duna-partra települt Kisszínpadra a két napra tervezett kulturális kínálatból. A már jól ismert és kedvelt Et Vie Danse táncstúdió most is remekelt különböző korcsoportjainak produkcióival. Sajátos, varázslatos hangulatú bábelőadást láthattunk Berta Katalin bábművésztől, aki Saint-Saens Az állatok farsangja című szimfonikus költeményére „fűzte fel”, előadását. A Duna Összefűz Nemzetiségek Klubja és a Dunakeszi Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat közös szervezésében a Gabrieli trió kemény hangzásával rockabylli életérzést sugallt. Színpadi Sportbemutatót tartott a VSD, a Mustang SE, majd a két napos műsorfolyamot a Dunakeszi Koncertfúvósok egyórás, igényes koncertje zárta Szilágyi Szabolcs Balázs vezényletével.  

    Visszatérve a Nagyszínpadhoz, a nagy attrakció Halász Judit koncertje volt. Ahogy várhattuk, hatalmas létszámú közönség volt kíváncsi a Kossuth-díjas művésznő műsorára. Anyukák, apukák kisgyermekeikkel, nagyszülők unokáikkal együtt énekelték az örökzöld dalokat. A nézők között Jávorszki Róbert András nevű fiával és feleségével jött el, s amikor megkérdeztem, hogyan fér meg Led Zeppelines pólójával a Micimackó, annyit mondott: Én is voltam gyerek.

   Koncert után kérdésünkre a művésznő elmondta, szívesen jön Dunakeszire, többször lépett már fel a városban, amelyről sok jót hallott, főleg arról. hogy mennyire fejlődik. – Nagyszerű volt a közönség, és meg vagyok hatva, hogy ilyen sokan itt voltak.

    Hosszasan dicsérhetjük még a Fesztet, de a legfontosabb, hogy a kilátogatók hogy érezték magukat. – Első nap este itt voltunk a Wellhello koncerten, most a sportválasztóra jöttünk kerékpárral a víztorony közeléből. Nagyon jó a Feszt, az emberek kimozdulhatnak otthonról, találkozhatnak ismerősökkel, összehozza a családokat a közös szórakozás – mondta Nagy Csaba és felesége, Kovács Beatrix, akik elhozták gyermekeiket is, a nyolc éves Hunort és a tíz éves Dalmát, akik a Bárdos Lajos Általános Iskolában tanulnak.

  • Végignéztük a pavilonokat, a sportválasztót, Bence unokánk kipróbálta az ökölvívást – mondta Nagy László, aki feleségével együtt a Nyugdíjas Kiránduló Klub aktív tagja. – Lányunkkal, Nagy Gabriellával és férjével Csörgő Lászlóval együtt könnyen bejutottunk védettségi igazolvánnyal. Sok érdekes program van, nagyon jók a közösségi programok, összehozzák az embereket.

    Vasárnap este került sor Tuzson Bence és Dióssi Csaba polgármester zárszavára. A városvezető köszönetet mondott a Közüzemi Kft.-nek, a Programirodának, és minden közreműködőnek a Feszt előkészítéséért és lebonyolításáért. Felidézte a 2011-es első Fesztet és kérdésére, hogy a közönség közül voltak-e már az első rendezvényen, sokan emelték fel a kezüket. Újabb kérdésére hogy, legyen-e jövőre is Feszt, egyhangú igennel zúgott fel a hangorkán. Tuzson Bence a kezdeményezéséért az ötletgazdának, Dióssi Csabának mondott köszönetet, és jó volt, hogy a múlt évi lemaradást idén behoztuk. Hiszen a Feszt az egyik legnagyobb városi ünnep.

   Ezután következett a nyereményjáték sorsolása. A nyertes szelvényt Kristina List, a deggendorfi szépségkirálynő húzta ki. A Decatlon által felajánlott elektromos kerékpárt Jánoska Róbert nyerte, a Winkler cég által felajánlott kerékpár pedig Pozsgai Istvánné tulajdonába került. Mindketten dunakeszi lakosok. A többi nyereménytárgyat utólag a Programirodában sorsolják ki és a nyerteseket értesítik.

    Ezután vette kezdetét a Magna Cum Laude koncertje s ezzel ért véget a tizedik Dunakeszi Feszt.  

Katona M István

A szerző felvételei

Még szintén érdekelheti...