Kultúra

Dunakesziek találkozása a Szent Koronával

2022. április 5. és május 6. között lesz látható Dunakeszin, a IV. Béla király főtéren, az évszázados városháza patinás épülete és a Szent Mihály-templom szomszédságában a Szent Korona több méter magas installációja.

Az ezeréves magyar államiságot szimbolizáló Szent Korona 5 méter magas, 4,8 méter átmérőjű, művészi igényességgel megalkotott installációját tekinthetik meg az érdeklődők. A művészi igényességgel megformált építmény kívül-belül bejárható, felül nyitott.
A palástrészt 7 paraván alkotja, ezek belső felületén a korona leírása, az ábrázolt szentek
rövid ismertetése szerepel. Külső felületükön a megkoronázott királyok névsora, portréi és a
korona története láthatók. Itt kaptak helyet a támogatók és hungarikumok listája is. A
paravánon magyar nyelvű információ található. A paravánra helyezett koronarész
átlátszó, eredeti fotók méretarányos nyomtatásával készült. Az átvilágító fény
nagyszerű hatást idéz elő. Látványos, igényes, a Szent Koronához méltó építmény.
A Szent Korona megtekintése nagyszerű lehetőséget kínál, hogy elmélyedjünk ezeréves történelmünkben, remek lehetőség lélekemelő találkozásokra, akár nagyobb csoportok részére is.
Alkalmanként amatőr, fiatal zenészek és tanáraik kínálnak tartalmas, a kiállításhoz illő műsorokat. Időszakonként történeti vezetést is élvezhetnek az érdeklődők a koronához kapcsolódó érdekes történetekről, hiedelmekről.

Az installáció a Rotary Club Székelyudvarhely tulajdona, melyet a dunakeszi klub rendelkezésére bocsátott. Az építményt Elekes Gyula székelyudvarhelyi képzőművész tervezte, aki Dunakeszi erdélyi testvérvárosa, Székelykeresztúr közelében, Székelyudvarhelyen született 1960-ban. Jelenleg is ott él. Andragógus és művelődésszervező. „Képzőművészeti tanulmányokat 1979-ben végeztem a marosvásárhelyi Művészeti Líceum grafika szakán” – olvasható a nemzetközi hírű művész életrajzában. Tűzzománc tanulmányait német és spanyol magániskolákban, alkotóműhelyekben végezte.

Alkotásaival egyéni kiállítóként az elmúlt három évtizedben bemutatkozott Budapest mellett az anyaország számos városában – mint például Székelyudvarhely testvérvárosában, Vácon is -, több alkalommal is megcsodálhatták műveit Spanyolországban, de láthatta gyönyörű tűzzománcait Bukarest és Moszkva közönsége is.
Elekes Gyula rendkívül színes és gazdag alkotói tevékenységét számos díjjal ismerték el, így többek között átvehette a Pro Urbe Tihany és a Príma-díj Székelyudvarhely elismerést is.
Találkozás a Szent Koronával, kicsit másképp. Egyszeri és megismételhetetlen.
2022 áprilisában, Dunakeszin, a IV. Béla király főtéren, de már április 2-án, a város születésnapi rendezvényén a Katonadombon megtekinthető lesz az installáció, ahol egy koronaőr is ott lesz, aki az érdeklődőket tájékoztatja a Szent Koronáról és a koronaőrségről.

V. I. (Dunakanyar Régió)


Még szintén érdekelheti...