Nagymaros

Rétvári: 16 orvosi rendelőt és egészségházat sikerült megújítani a választókerületben

– Az elmúlt négy évben 1,2 milliárd forintból 16 orvosi rendelőt és egészségházat sikerült megújítani Pest megye 4. számú választókerületében – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára március 23-án, Nagymaroson, ahol ünnepélyesen felavatták a 99 millió forint állami támogatásból felújított, 45 éve épített egészségházat.

    Rétvári Bence, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője a felújított egészségház ünnepélyes avatásán arról beszélt, hogy az elmúlt négy évben a választókerületet érintően 7 milliárd forint értékű támogatásról, egészségügyi fejlesztésről döntött a kormány.

    Ebből 1,2 milliárd forint 16 orvosi rendelőnek és egészségháznak a felújítását szolgálta – fűzte hozzá.

    A politikus kitért arra is, hogy a háziorvosi praxisok havi finanszírozása 2010-ben 867 ezer forint volt, az összeg ez évtől 2,9 millió forintra emelkedett.

    „Amíg 4-5 évvel ezelőtt a Dunakanyar rendelőinek, egészségházainak nagy része felújításra szorult, addig mára elmondható, hogy a többségük felújított” – hangsúlyozta az Emmi államtitkára.

    Elmondta, hogy a nagymarosi egészségház 99 millió forintból újult meg, új bútorzatot is kapott az épület. Az intézmény felújítása 3-4 évnyi munkát ölelt fel és több pályázati és kormányzati forrásból sikerült megvalósítani – tette hozzá Rétvári Bence.

MTI Fotó/Szigetváry Zsolt

    Heinczinger Balázs (független) polgármester azt emelte ki, hogy az épület az elmúlt 45 évben nem részesült a jelenleginél nagyobb felújításban, és annak idején civil kezdeményezésből valósult meg. Elismeréssel szólt az előző képviselő-testület tagjairól és a polgármesterről, akik fontosnak tartották az egészségház felújítását és a szükséges forrásokra eredményesen pályáztak. – A mi feladatunk pedig az volt, hogy 99 millió forint állami támogatásból megvalósítsuk az intézmény felújítását – jelentette be a polgármester.

Heinczinger Balázs ismertette: a felújítás során kicserélték a tető héjazatát, elvégezték a teljes körű energetikai felújítást, megújultak a védőnői – és a háziorvosi szobák, a gyerekgyógyászati, fogászati helyiségek és a laboratórium is. Az állami támogatásoknak – Magyar Falu Program és a Belügyminisztérium – köszönhetően le tudták cserélni a helyiségekben használatos bútorokat is.

Dr. Rétvári Bence, Heinczinger Balázs, Gaal Gergely

Gaal Gergely, a Miniszterelnökség helyi szintű és hazai forrásból megvalósuló településfejlesztési programok összehangolásáért és népszerűsítéséért felelős miniszteri biztos ünnepi köszöntőjében arról beszélt, hogy a 2019-ben bevezetett Magyar Falu Program jelentős fejlődést hozott az ötezer főnél kisebb települések életében, melyek – a kezdetekkor 150 milliárd forintra – idén pedig már 300 milliárd forintra pályázhatnak.  

Az ünnepélyes avatón bejelentették, hogy a felújított egészségház áprilisban nyílik meg, melyet dr. Csáki Tibor plébános szentelt fel.

 MTI/Dunakanyar Régió

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...