Nagymaros

Küzdelem, akarat, önszorgalom jellemezte Kittenberger Kálmánt

Nincs az a nehéz körülmény, nincs az a nagyon mély sors, ahonnét küzdelemmel, akarattal, önszorgalommal ne lehetne kikerülni – hallottuk Pesti Imre országgyűlési képviselőtől szeptember 18-án délelőtt a nagymarosi Kittenberger Napok megnyitóján, aki második alkalommal vállalta el a halhatatlan Kittenberger Kálmánra való megemlékezést.

Több évtizedes múltra tekint vissza, hogy minden esztendőben megrendezik Nagymaroson a Kittenberger Kálmán Napot, melynek idén Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes volt a fővédnöke, a rendezvényt támogatta dr. Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke. Az eseményen részt vett dr. Kemény Dénes, az olimpiai bajnok vízilabda válogatott egykori szövetségi kapitánya, és Bodrogi Gyula, a nemzet színésze.

A rendezvényt a Vadászkamara Kürtegyüttesének tagjai, Mészáros Sándor és Siklósi Kálmán vadászati szignálokkal nyitotta meg. Ezután Heinczinger Balázs Nagymaros polgármestere köszöntötte a vendégeket, többek között köszönetet mondott azoknak, akik az elmúlt hetekben odaadó munkájukkal létrehozták ezt az eseményt, hiszen – mint mondta – nagyon nehéz helyzetben van ma egy önkormányzat, mivel a COVID nehézségei után egy gazdasági válsággal kell szembenézniük. Ennek ellenére fontosnak tartják a kulturális és sportrendezvények megtartását, melyeknek megtartó ereje van. „Mi fontosnak tartjuk több évtizede már, hogy Kittenberger Kálmánról megemlékezzünk.

Nagyon sokan, akik itt vagytok, segítettetek abban, hogy a nehéz helyzetekben -, ami nemcsak elsősorban anyagi, itt voltatok és támogattatok minket -, hogy ne adjuk föl, hogy emlékezzünk meg idén is Kittenberger Kálmánról, és nagyon sok segítséget kaptunk. Szeretném megköszönni Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úrnak azt, hogy a mai rendezvények fővédnöki szerepét elvállalta, dr. Simicskó István úrnak, országgyűlési képviselőnek, aki a Honvédelmi Sportszövetség elnökeként egy olyan lehetőséget biztosított a ma megjelenő vendégeinknek és számunkra is, hogy egy szimulátor segítségével lehet gyakorolni a vadászatot” – mondta Heinczinger Balázs.

Pesti Imre országgyűlési képviselő beszéde elején kiemelte: a rendezvény rangját emeli, hogy nagyon sok komoly ember jött el. Külön köszöntötte Kittenberger Kálmán szülőhelyének, Lévának polgármesterét, a jelenlévő olimpiai bajnokokat, az üzletembereket, az erdőgazdaságok vezetőit, és azon belül is a vadásztársait és a nem vadászokat.

A szónok – bár személyesen nem ismerte Kittenberger Kálmánt – beszélt a családi legendáról, ami arról szól, hogy az egykoron a Tura községben található birtok fácántelepén járt Kittenberger Kálmán, aki akkor az ő családja asztalánál is helyet foglalt. „Az emlékezetben így maradt meg, ma is ezt őrzöm és büszke vagyok arra, hogy Turához, a turai kastélyhoz, Nagymaroshoz, Kittenberger Kálmánhoz valamiféle kötődésem van. Amikor az ember valakiről megemlékezik évente rendszeresen, akkor azt azért teszi, mert vagy a teljesítmény, vagy az üzenet – amit ennek a személynek az élete jelentett – érvényes mind a mai napig. Ha Kittenberger Kálmán teljesítményét próbáljuk értékelni, akkor néhány számadatot elmondok: mintegy 60 000 preparátor érkezett Magyarországra az ő gyűjtőmunkája eredményeként, amelyben 300 olyan faj volt, amelyet még nem fedeztek föl, és 40-et róla neveztek el. Mintegy 6 alkalommal járt Afrikában, összesen 16 évet töltött ott. Különösen nehéz volt ez az ő időszakában és nagyon nagy teljesítmény. Kittenberger Kálmán egy szegény családból jőve, onnan kitörve magát, sokszor az éhhalál szélén saját magát gyötörve, küszködve tanult, egyre több információt gyűjtött Afrikáról az afrikai állatvilágról növényvilágról, a madarakról” – hallottuk, majd az emlékező felelevenítette Kittenberger Kálmán itthoni munkásságát, eredményeit is.

– Mit üzen az ő élete? – tette fel a kérdést Pesti Imre. „Talán ez a legfontosabb számomra, hogy nincs az a nehéz körülmény, nincs az a nagyon mély sors, ahonnét küzdelemmel, akarattal, önszorgalommal ne lehetne kikerülni.” Ezt a tanácsot adta az ünnepségen jelen lévő fiatalokhoz szólva. Elsősorban erre ad példát Kittenberger Kálmán, aki maradandót alkotott. „Azért is vagyunk itt, és az az életpálya, amelyet végig járt, az mindannyiunk számára örvendetes, példaértékű és követendő.”

Az emlékezés végén Kittenberger Kálmán szobránál koszorút helyeztek el: Heinczinger Balázs polgármester és Hollik István országgyűlési képviselő; Léva város nevében dr. Jan Krfik polgármester, Peter Bencek alpolgármester és Eva Medovarska; a család nevében Zoltai Zsoltné és Katona János; az iskola nevében – mely Kittenberger Kálmán nevét viseli – Fábián Szabolcs igazgató és Heinczné Cserni Katalin, az Ipoly Erdő Zrt. nevében Gáncs Viktor és Horváth Barnabás; a Kittenberger Kálmán Vadásztársaság nevében Sukerek János és a Börzsöny Zrínyi Vadásztársaság nevében Farkas Gábor.

A hivatalos megnyitó mellett nem maradhatott el a szokásos horgász- és vadfőző verseny, a trófeakiállítás, a keverék- és vadászkutya szépségverseny, az íjászbemutató és még sok-sok, a vadászathoz, az állatokhoz és természetesen Kittenberger Kálmánhoz kötődő program.

Fischer Erzsébet

Még szintén érdekelheti...