Nagymaros

A nagymarosi Duna-parton rendezik meg a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozót

Új helyszínen, a nagymarosi Duna-parton rendezik meg június 24. és 27. között a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozót, amelyen színházi előadásokkal, koncertekkel, közösségi programokkal várják a látogatókat.

    Az idén nyolcadik alkalommal megvalósuló fesztivál fókuszában a zenei programok mellett a visegrádi négyek országaiból érkező fiatal tehetségek bemutatása és izgalmas színházi programok állnak – hangzott el az esemény keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

    Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára, a rendezvény fővédnöke videoüzenetében úgy fogalmazott: a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó az egyik legmeghatározóbb V4-es kulturális esemény. „A visegrádi négyek országaiból közel egy évtizede érkeznek színházi, könnyűzenei előadók, és közösen a Duna-parton ünnepeljük a nyár kezdetét, a visegrádi négyek történelmét és a jövőjét is” – fogalmazott, köszönetet mondva az idei fesztiválnak otthont adó Nagymarosnak, hogy befogadta a korábban Vácon megvalósuló rendezvényt.

    Kiemelte: köszönettel tartozunk a koronavírus-járvány alatt a frontvonalban harcolóknak, ezért létrehozták számukra a VéNégy Hero jegyet. Azok a védekezésben résztvevők, akik ellátogatnak a fesztiválra egy megvásárolt belépő mellé ajándékba kapnak egy másikat, így ők ingyen vehetnek részt a fesztiválon.

    Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, a rendezvény védnöke arról beszélt, hogy a fesztivál zárásaként július 1-jén a helyszínen lévő cirkuszi sátorban megvalósuló programmal veszi át Magyarország a V4-es elnökséget Lengyelországtól. Jó start, jól megalapozza azt az évet, amelyet V4-es elnökként tervezünk kulturális rendezvények tucatjaival – mondta a fesztiválról.

    A visegrádi várral szemben, a nagymarosi Duna-parton megvalósuló fesztiválon a felhőtlen kikapcsolódás mellett a művészet, a közös workshopok, beszélgetések által szellemi felüdülésre is lehetőség lesz – tette hozzá.

    Heinczinger Balázs, Nagymaros polgármestere arról beszélt, hogy a kultúra megőrzése, a képzőművészet és a zeneoktatás Nagymaroson mindig is fókuszt kapott és fog kapni a jövőben.

    Kis Domonkos Márk, a fesztivál igazgatója felidézte, hogy tavaly elmaradt a rendezvény, mint mondta, az idén 95 százalékban megegyezik a program az előző évre tervezettel. Az új helyszínen is három színpaddal, nívós színházi előadásokkal, hazai és külföldi zenekarok koncertjeivel, gasztronómiai kínálattal, napközbeni programokkal várják a látogatókat.

    Kiemelte: a programsorozat nyitóelőadása június 23-án Olt Tamás Rejtő-estje, a Szájon lőtt tigris.

    Mint sorolta, a fesztiválon fellép a Halott Pénz, Kowalsky meg a Vega, a Belga, a Firkin, az Aurevoir, a Blahalouisiana, Rúzsa Magdi, a Punnany Massif, a Random Trip, az Ivan & The Parazol, az Erik Sumo Band, Péterfy Bori & Love Band, a Lóci játszik, Dánielfy Gergő és az utazók és az Európa Kiadó is, míg Ausztriából a Russkaja érkezik. Minden este egy-egy feltörekvő zenekar lép színpadra: Lengyelországból a Cheap Tobacco, Szlovákiából a Luvver, Csehországból a HRTL érkezik, míg Magyarországot a Carson Coma képviseli.

    Elmondta: négy ország alkotóinak részvételével, Feledi János táncművész, koreográfus vezetésével kéthetes workshop eredményeként fog megszületni a zárónapon látható Changes című produkció. Másnap a lengyel Teatr Ateneum lép fel a Boguslaw Schaeffer – A színház démonja című előadással.

    Június 25-én a cirkuszi sátorban az Umberto Eco által inspirált Moral insanity című produkció látható a szlovák Presov National Theatre előadásaként. Június 26-án a cseh Divadlo Polarka a Homo zabijens című előadást mutatja be. William Golding Az örökösök című regényének színpadi adaptációját Jan Antonín Pitínsky állította színpadra.

    További információ a programokról a http://venegyfesztival.hu/program/ címen érhető el.

Forrás: MTI

Még szintén érdekelheti...