Vác

Játékfilm készül a világhírű váci múmiákról

Csütörtök este rendezték meg ismét a Váci Polgári Estet, melyen ezúttal Kiss-Stefán Mónika filmrendező, Nyerges Attila, az Ismerős Arcok szövegírója, énekese volt a házigazda Rétvári Bence országgyűlési képviselő és a szép számú közönség vendége. Az est háziasszonya ezúttal is Fábián Fédra volt.

A rendezvényt megelőzően sajtótájékoztató keretében beszélt Kiss-Stefán Mónika a készülő filmjéről, melyben megelevenedik a váci múmiák története egy játékfilmen keresztül. Rétvári Bence bevezetőjében arról beszélt, hogy egy jelentős filmalkotás készül Vácról, amely a város történetét, a 18. században élő helyi polgárok életét mutatja be valós történetek alapján.

Az országgyűlési képviselő bemutatta a játékfilm ötletgazdáját, megálmodóját, rendezőjét és producerét, Kiss-Stefán Mónikát.

Rétvári Bence országgyűlési képviselő és Kiss-Stefán Mónika, a váci múmiákról készülő film rendezője, producere

„Amikor először találkoztunk, ő állt elő ezzel a filmjavaslattal, ami nyilvánvalóan nekem elsőre megtetszett, hiszen valóban ma egy közkedvelt műfajban tudja bemutatni a 18. századi Vác világát. Ez nemcsak a váciaknak szól, hanem az egész országnak szól, sőt nemzetközi szinten is fontos, hogy létrejön ez a film, hiszen a váci múmiák világszinten is egyediek. A világon is kevés olyan leletegyüttes található, ami ehhez mérhető. Ezért fontos, hogy ország-világnak egyaránt fel tudjuk hívni a figyelmét erre, melynek köszönhetően Vác ismertségére, hírnevére és a látogatottságára minden bizonnyal pozitív hatással lesz a jövőben” – fogalmazott Rétvári Bence.

Az országgyűlési képviselő azt is elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Filmalap is támogatja a film előkészületeit, melynek segítségével már elkészült a forgatókönyv. Kiemelte: Kiss-Stefán Mónika mellett egy lelkes, felkészült szakmai csapat dolgozik az alkotáson, de maga a rendező is mindent megtett, hogy tényleg testközelből megismerje a váci múmiák életét, történetét.

Hozzátette: bízik abban, hogy egy olyan film készül, amely Vác eddig soha nem látott arcát és különlegességét mutatja be a történelmi tények, a múmiákat övező misztikumok és az alkotó ötletgazdagságának ötvözete révén.

A múmiák történetének filmes feldolgozására minden váci, minden magyar büszke lehet, hiszen Magyarország egy különleges történelmi kuriózummal rendelkezik – emelte ki Rétvári Bence.

„Vác polgárai nagyon szerencsés emberek, hiszen az 1994-ben megtalált váci lelettel ők múmia világhatalommá váltak” – kezdte Kiss-Stefán Mónika. Hangsúlyozta: még mindig úgy érzi, hogy nagyon sokan nem tudnak arról, hogy Vácon milyen leletegyüttest találtak.

Kiss-Stefán Mónika filmrendező

„Méltatlanul nem tudják, hiszen már az Ötzinek a kutatója, a Tutanhamon kutatója, Albert Zink is idejár vizsgálni a váci múmiákat és még ma is találkoztam olyan emberrel, aki még soha nem hallott a váci múmiákról. A váci múmiákat Papp Ildikó, Pálfi György és Szikossy IIdikó antropológusok kezdték el vizsgálni. Képzeljék el, hogy amikor először találkoztam ezzel a történettel – ez már közel 10 éve -, akkor annyira érdekelt ez az egész sztori, az ő történetük, hogy önkéntesen beálltam az antropológusok szóvivőjének. Csakis azért, hogy minden vizsgálaton ott lehessek, hogy ott lehessek a tudósok mellett minden percben, minden CT-zésen és minden egyes múmiát kívülről, belülről ismerjek, tudjam a nevüket, a foglalkozásukat, a betegségeiket” – ismertette Kiss-Stefán Mónika a váci Fehérek templomának kriptáiban eltemetett múmiák iránti érdeklődését. Hozzátette: aztán érlelődött benne ez a dolog és minél többet megtudott a múmiákról, egyre jobban megerősödött  benne, hogy filmet kell készítenie róluk.

A forgatás tavasszal indulna a városban. Szívesen látnának a filmben minél több váci statisztát is – emelte ki a rendező. Úgy gondolja, hogy a városnak és a múmiáknak nagyon kell ez a film, hogy minél többen látogassanak Vácra.

A Dunakanyar Régió kérdésére Kiss-Stefán Mónika annyit elárult, hogy a kalandfilmnek, játékfilmnek az alapja valós történetre írott fikciós történet lesz. A múmiák történetét dolgozzák fel, de belevisznek egy kis játékot, egy kis fikciót.

„Lesznek kitalált szerelmi háromszögek is. Magában a sztoriban a 21. századból visszamegyünk nagyon sokszor majd a 18. századba és vissza a 21. századba, 20. századba. Tehát három idősíkon fog ez az egész történet zajlani. Gyönyörű díszletben játszódik majd a történet, mindent megtudunk arról, hogy a 18. században hogyan éltek az emberek Vácott, hogyan élték a mindennapjaikat, az ünnepnapjaikat, a búcsújaikat” – hangzott el.

A sajtótájékoztató után vette kezdetét a Váci Polgári Est, mely ezúttal is telt ház mellett zajlott a Piarista Kilátó Központban, ahol Fábián Fédra gondolatgazdag kérdéseire adott színes történetekkel átszőtt válaszokból markánsan rajzolódott ki a két meghívott művész rajongása a magyar nemzethez, nemzeti kultúránkhoz, az évszázadokon és határokon átívelő hagyományainkhoz.

Vetési Imre
Fotó: KesziPress

Fábián Fédra, Nyerges Attila, Kiss-Stefán Mónika, Rétvári Bence

Még szintén érdekelheti...