Vác

Herczeg Ferenc emléktáblájának avatása

Szeptember 22-én a délutáni órákban meghitt, tartalmas, kulturális rendezvényre került sor Vácott.

A váciak körében Gönczöl Házként ismert, jelenleg közösségi házként funkcionáló impozáns épület geológiai kiállításnak is otthont biztosít.

Kevesen tudják azonban, hogy Herczeg Ferenc a 20. századi „irófejedelem” 6 éven át élt és alkotott ebben az épületben. A magyar széppróza mestere nagyon kedvelte a várost és annak idején kiváló írók, költők, politikusok fordultak meg itt Herczeg Ferencnél. Az emléktábla állítása Moys Csaba, a Váci Nemzeti Kör elnökének volt az ötlete, aki családi emlékekből ismerte Herczeg váci kötődését.

Az emléktáblánál Takaró Mihály irodalomtörténész méltatta Herczeg gazdag, értékes életművét. Rávilágított a történelmi miliőre, eszmeáramlatokra, melyek befolyásolták írásművészetét és választ keresett kora kérdéseire.

A jelenlévők részéről a Váci Városvédők és Városszépítők Egyesülete elnöke, Cservenák Péter és a Gönczöl Alapítvány elnöke, Kiszel Vilmos helyeztek el koszorút.

Ezután az épület teraszán a megjelent érdeklődők Takaró Mihályt kérdezhették egy baráti beszélgetés keretében. Az irodalomtörténész kiemelte a keresztény-nemzeti érzelmű Herczeg Ferenc elévülhetetlen érdemeit és hatását a két világháború közötti korszak kulturális életére és felhívta a figyelmet az író ma is időszerű eszmeiségére.

Konopás Attila

Váci Nemzeti Kör ügyvivő

Még szintén érdekelheti...