Sport

Kerékpár: rekordszámú induló a 3. Börzsöny Ringen

A teljesítménytúra résztvevői 90 kilométert tekertek a gyönyörű természeti környezetben

 A Börzsöny Ring iránti érdeklődés évről évre rekordot döntött, hiszen az elsőn, 2019-ben 120-an, tavaly már 319-en teljesítették a kisebb-nagyobb emelkedőkkel és völgyekkel tarkított távot, míg ma minden eddiginél többen, 750-en rajtoltak el a szobi Duna-parton kialakított starthelyről.

Az ország minden szegletéből érkeztek a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő kerékpársport szerelmesei, akiknek köszönhetően immár Magyarország 3. legtöbb indulóval büszkélkedő kerékpáros teljesítménytúra címet tudhatja magáénak a Börzsöny Ring.

A gyönyörű természeti környezet vonzerejének, a 90 kilométeres táv teljesítését jelentő kihívásnak és a szervezők remek kommunikációjának köszönhetően a sport- és a természetkedvelők meghódítandó célpontjaként vált kedveltté a Börzsöny.

  • Három évvel ezelőtt gondolkodtunk azon, hogy a Börzsöny gyönyörű szép, természetközeli, ritkán lakott tájegységét hogyan tudnánk a kerékpárral érkező nagy közönség számára úgy megmutatni, hogy élményt adjon a számára – mondta a délelőtti megnyitón Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője, a Börzsöny Ring fővédnöke.

A célok megvalósítása érdekében kerékpárutakat építettünk vagy felújítottuk a régieket, mint például Verőce és Vác, illetve Vác és Sződliget között. A legújabb 4 kilométeres szakasz Szob és Ipolydamásd között épült, melynek folytatásaként további 7 kilométeres szakasz építésének a közbeszerzési eljárása már lezárult – ismertette az országgyűlési képviselő.

Rétvári Bence bejelentette, hogy az állam 1,5 milliárd forinttal támogatja az Ipoly Erdő Zrt.-t, hogy a Börzsönyben utakat építhessen, és a régieket felújíthassa a túrázók kulturált kiszolgálása érdekében.

A rendezvény fővédnöke örömét fejezte ki, hogy a 3. Börzsöny Ringen idén már 750-en vesznek részt, mellyel hiányt pótoltak, aminek köszönhetően az elszánt túrázók körbejárhatják az ősz gyönyörű színeiben pompázó tájat.

Rétvári Bence, miután élményekben gazdag jó sportolást kívánt a résztvevőknek, reményét fejezte ki, hogy az év többi napján is mind többen túráznak majd a Börzsönyben.

  • Egy polgármester számára nincs nagyobb öröm, mint amikor azt látja, hogy egy rendezvényen ilyen sokan vannak, mint itt, a Duna-parti megnyitón – fogalmazott köszöntőjében Ferencz Gyöngyi, Szob polgármestere, aki hozzátette: mi is nagyon készültünk a Börzsöny Ringre, melyhez kapcsolódva egészségnapot szerveztünk, látványos versenyekkel ma ünnepeljük sportegyesületünk 100. évfordulóját.

Köszönetet mondott a rendezvény fővédnökének, Rétvári Bencének, akinek – mint fogalmazott – elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy létrejött a Börzsöny Ring.

  • Várjuk vissza önöket – fordult a kerékpárosok felé -, hiszen tésztaparti lesz a családi programok mellett, este pedig egy fergeteges Pedrofon bulival zárjuk a napot. Mára jó kerékpározást kívánok, de az esztendő minden napján sok szeretettel várjuk önöket Szobon – hangzottak Ferencz Gyöngyi vendégváró szavai.
  • Mi is házigazdái vagyunk a mai versenynek, hiszen a 90 kilométeres távból 25 kilométeres szakasz a mi erdőinkben halad – mondta Haraszti Gyula, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgató-helyettese, aki hozzátette: egy kicsit elfogultan azt gondoljuk, hogy ez nem a legkönnyebb szakasz, de a legszebb. Majd arról beszélt, hogy kiemelt turisztikai célpont a Börzsöny és térsége, köszönhetően Budapest és az agglomeráció közelségének és a javuló közlekedési feltételeknek. – Évente egymillió látogató keresi fel a Börzsönyt, de a pandémia idején ezt jelentősen túlszárnyaltuk. Az Ipoly Erdő Zrt. a természetközeli turizmus támogatásában érdekelt, amely három pilléren nyugszik: a gyalogos, a kerékpáros és a lovasturizmus – mondta Haraszti Gyula, aki arra kéri a látogatókat, hogy a turizmus kulturált viselkedési formáit szem előtt tartva fedezzék fel a Börzsönyt.
  • Révész Máriusz, az aktív Magyarországért kormánybiztosa is köszöntötte a kerékpáros teljesítménytúra résztvevőit, majd ő maga is nyeregbe szállt, hogy a rajtpisztoly eldördülése után 749 elszánt sporttársával végig tekerjen a 90 kilométeres távon.  

Vetési Imre

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...