Dunakeszi

A kereszténység küldetése

A Dunakeszi Civilek Baráti Köre kulturális műsorral egybekötött rendezvényt tartott szeptember 25-én a dunakeszi Szent Imre-templomban „Hová tart a világ és benne Magyarország” címmel. A díszvendég és előadó Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke. A rendezvény fővédnöke Dióssi Csaba polgármester volt, védnökök  Dunakeszi díszpolgárai, valamint számos közéleti személyiség.

    Dr. Farkas László plébános megnyitójában köszöntötte a jelen lévőket, köztük Kozma Imre atyát. Skripeczky István, a baráti kör elnöke egy idézettel vezette be a programot: „A világtörténelem utolsó szava nem a gyűlölet, nem a szenvedés, nem a halál, hanem az Isteni irgalom lesz.” 

    Az irgalom héber eredetű, jelentése gyönyörű, biztonság és védelem. Ez az irgalmas Isten ajándéka – mondta bevezetőjében Kozma atya. Az irgalmas ember karizmája a hospitalitás, befogadjuk a legkiszolgáltatottabbakat, de nem könnyű biztonságot és védelmet nyújtani egy beteg embernek, ám mindig legyen, aki hozzáfordul, aki lehajol hozzá, és hozzátesszük, amit a tudomány segít.

    Ebből a szép gondolatból kiindulva szólt a világ jelenlegi helyzetéről. Kitért a nemrég lezajlott Eucharisztikus kongresszusra, ennek kapcsán beszélt Szent Istvánról, az államalapítóról, a keresztény küldetésünk meghatározójáról. Hangsúlyozta, hogy ha erre gondolunk, akkor a hit védelme a nemzet, a haza, az egyház, a kereszténység, ami összetartozik.

    Arról is részletesen szólt, hogy az egyetlen földrész Európa, amely a kereszténységben született. Ez a földrész, ezen belül a nyugat most is keresztény, függetlenül attól, hogy milyen hírek érkeznek most onnan, de ez volt a keresztény kultúra zászlóshajója. Egyedül a kereszténységnek van küldetése.

    Kitért a nyílt társadalom problémájára, a szabadság mértéktelen hajszolására, arra, hogy az egyén érdeke megelőzi a család, a nemzet, és a különböző közösségek érdekét. Ez döbbenetes, nem tudják elfogadni a nemzetek küldetéstudatát. Nekünk magyaroknak mindezek ellenére van küldetéstudatunk, nem veszítettük el az értékeinket, a keresztény kultúránkat, a hitünket.

    A pénz, a haszonelvűség mindinkább terjedő problémáiról, a manipulációról, a technikai fejlődés hamis mítoszáról, az emberi jogok kifordításáról is beszélt előadásában dr. Molnár Ilona volt tisztifőorvos.

    A virtuális világ felé sodródó emberiség jövőképét felvázoló beszédében arról szólt Dallos Gyula, a magyar díjlovaglás örökös bajnoka, Dunakeszi díszpolgára, hogy saját példamutatásunkkal adhatunk példát arra, mit jelent a keresztény hit.

    A kulturális műsor keretében fellépett Arany Éva (ének, gitár), László Andrea (ének), S. Zádor Éva (hegedű), Bolyosné Pethő Ilona (orgona).

Katona M. István

A szerző felvételei

Skripeczky István, Dallos Gyula, Arany éva, Kozma Imre, László Andrea, Bolyosné Pethő Ildikó, dr. Molnár Ilona, S. Zádor Éva 

Még szintén érdekelheti...