Dunakanyar régió

Tiltás ellenére sokan használják a Diósjenő-Kemence erdészeti magánutat

Bár tábla jelzi, hogy tilos ráhajtani, ennek ellenére sokan használják a Diósjenőt Kemencével összekötő erdészeti magánutat – hívja fel a figyelmeztet az Ipoly Erdő Zrt. Az erdőgazdaság kéri a kirándulóktól, hogy tartsák be a szabályokat és ne hajtsanak rá arra a szakaszra.

Megérkezett az igazi tél: a fehér lepelbe bújt erdő, sokan szeretnének kisebb-nagyobb sétát tenni a természetben. Egy dolgot azonban nem szabad elfelejteni. A havazás miatt az erdei utak, parkolók és a túrautak csúszóssá válhatnak, ezért érdemes óvatosabban közlekedni a hegyekben.

Az Ipoly Erdő Zrt. a napokban a közösségi oldalán azt írta, hogy sokan igyekeznek lerövödíteni a sétát, ezért addig mennek az autókkal, ameddig csak tudnak. Sokan ráhajtanak a forgalom elől elzárt erdei utakra is, ami nem csak tilos, de balesetveszélyes is lehet.

„Javasoljuk, hogy ilyen megfontolásból válasszanak rövidebb szakaszokat, vagy autóval könnyebben megközelíthető túracélpontokat. Például a Pálos emlékhely Márianosztra mellett 10 – 15 perces sétával elérhető, a Várhegy kilátó 3 útvonalon, könnyű 30 – 40 perces gyaloglás után már előttünk magasodik, a Naszály lábánál található Katalinpusztai Kirándulóközpontból több tanösvény kanyarog, eltérő hosszokkal és nehézségi fokkal.” – szemlézte az Ipoly Erdő Zrt. közleményét a hidlap.hu.

Azt is tapasztalják, hogy a kirándulók a Diósjenőt Kemencével összekötő erdészeti magánutat is igénybe veszik a túra lerövidítése céljából, holott ez egyáltalán nem szabályos, sőt a havas, csúszós szakaszok miatt veszély is leselkedhet rájuk. Kérik, hogy az erdőlátogatók tartsák be a szabályokat és ne hajtsanak be az elzárt utakra.

A Diósjenő-Kemence erdészeti magánút használatával kapcsolatos tájékoztató itt érhető el.

(Forrás és kép: Ipoly Erdő Zrt.)

Még szintén érdekelheti...