Dunakanyar régió

Teljes körű népszámlálást tart a KSH

2021-ben 16. alkalommal rendeznek Magyarország területén teljes körű népszámlálást. A népszámlálás egy olyan egyedülálló statisztikai adatfelvétel, amely egyidejűleg biztosítja a szükséges adatok teljességét és területi részletezettségét, az egyetlen olyan adatforrás, mely teljes körű képet nyújt a népesség és a lakásállomány jellemzőiről.

A népszámlálásra vonatkozó legfontosabb szabályokat, beleértve a gyűjtendő adatok körét a 2021. évi népszámlálásról szóló 2018. évi CI. törvény (népszámlálási törvény) írja elő. A népszámlálási törvény szerinti adatszolgáltatás – az egészségügyi állapotra, a fogyatékosságra, a vallásra, az anyanyelvre és a nemzetiségre vonatkozó adatkörök kivételével – kötelező.

Az adatgyűjtés a mai kor igényeinek megfelelően egyrészt az interneten a kérdőívek önálló kitöltésével, valamint elektronikus eszközöket használó számlálóbiztosok közreműködésével valósul meg, papír alapú kérdőívek nélkül 2021. május 1. és június 28. között az alábbiak szerint:

  • időszak: 2021. május 1. és május 16. között: internetes önkitöltési időszak (az online kitöltött kérdőíveket az adatgyűjtő rendszer 2021. május 16. éjfélig fogadja)
  • időszak: 2021. május 17. és június 20. között: számlálóbiztosok általi személyes adatgyűjtés (azok körében, akik részéről az internetes önkitöltési időszakban nem érkezett elektronikus kérdőív)
  • június 21. és június 28. között: pótösszeírás

A népszámlálást megelőzően a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a népszámlálás részleteiről (pl. az online kitöltéshez szükséges egyedi azonosítóról) felkérő levelet fog küldeni valamennyi magyarországi címre. A felkérő levél nevet nem, csak címet tartalmaz, ezért a pontos felkérés érdekében elengedhetetlen, hogy a levelet a megfelelő címekre érkezzenek. A postai kézbesítés minél pontosabb teljesítése érdekében kérjük a lakosságot, hogy a házszámokat, illetve többlakásos épületek esetében az ajtószámot is pontosan tüntessék fel az épületeken és postaládákon.

A 2021. évi népszámlálással kapcsolatban részletes tájékoztató oldalt (www.nepszamlalas2021.hu) indított a Központi Statisztikai Hivatal, ahol további naprakész információk olvashatók az összeírásról, a népszámlálás jelentőségéről, az adatfelvétellel kapcsolatos eseményekről és teendőkről.

A népszámlálás terepen történő adatgyűjtését a számlálóbiztosok végzik. A számlálóbiztosnak a terepmunka során kb. 130-150 címen kell kérdőívet kitöltenie. A számlálóbiztosnak legalább középfokú végzettséggel- és magabiztos számítógépes ismerettel kell rendelkeznie.

A számlálóbiztosok kiválasztása a helyi népszámlálási felelős feladata, aki  a népszámlálási referens és népszámlálási koordinátor segítségével egy személyes beszélgetés keretében győződik meg a számlálóbiztosnak jelentkező személy alkalmasságáról.

A számlálóbiztosi feladatok ellátásának feltétele otthoni felkészülés keretében a szükséges alapismeretek, e-learning tananyag elsajátítása és elektronikus vizsga letétele.

Amennyiben számlálóbiztosnak jelentkezne kérjük, hogy küldje el nevét, és elérhetőségi adatait (telefonszám, e-mail cím) a  e-mail címre legkésőbb 2021. február 8-ig.                                                                                 

Még szintén érdekelheti...