Dunakeszi

Igazgatói szemmel az online oktatásról és a Radnóti gimnázium felújításáról

„A diákok közvetlen motiválása az oktatásunk alapja” – emelte ki az országos listán rendszeresen az élmezőnyben szereplő Radnóti Miklós Gimnázium igazgatója, Nyíri Istvánnal. Az igazgatót az online oktatás hatásairól és az oktatási intézmény jelenleg zajló felújításáról kérdezte laptársunk a Dunakeszi Polgár. A városi magazinban megjelent interjúból idézünk.

  • Az online oktatás eltér a korábbi évtizedek oktatási hagyományitól, amikor a tanárok és diákok közvetlen kapcsolatban állnak egymással. A jól bevált tantermi oktatás, tanulás során fellépő interakciók elmaradása mindenképpen gond. Az iskolának csak az egyik feladata a tanítás, az új ismeretek átadás és a számonkérés. Legalább ennyire fontos diákok nevelése, a kortársakkal való együttélés elsajátíttatása – jelentette ki Nyíri István Szeredi Helga kérdésére válaszolva.
  • Az online oktatást, az online tanulást meg kell ismerni, meg kell tanulni a pedagógusnak és diákoknak egyaránt. A tavaszi időszakban, mi már az első perctől fogva átálltunk erre a rendszerre. Sokat kellett és kell mai napig tanulnunk ezt az új munkaformát. Összességében azonban sikeresnek tartom az átállását a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnáziumban. Ezt a szülők és a diákok is visszaigazolták.
  • Jenleg az iskolának 22 osztálya van, 773 tanulóval. Csak az alsó négy osztály (5-8.) jár be, és vesz részt kontaktoktatásban. A tanárok vegyesen oktatnak, vagyis online módon és kontakt módon is tanítanak. A tavalyi tanévet sikeresen be tudtuk fejezni, annak ellenére, hogy a tanév végét digitális oktatással zártuk. Az iskola eredményeiben nem látszik romlás, visszaesés – emelte ki az igazgató.
Nyíri István, a dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium igazgatója

Az interjúban Nyíri István kitért a gimnázium, a sportcsarnok energetikai felújítására is: „Az iskola új tetőszigetelést, új nyílászárókat és külső hőszigetelést kap. Korszerűsítik a fűtési rendszert illetve a szellőzést. Októberben kezdődött és nyár közepéig, végéig tart, több ütemben. Jelenleg az első és második ütem folyik, a sportcsarnok és az öltözők területén zajlik a munka. Az oktatást és a korszerűsítési munkálatokat egyidőben kell végeznünk. Összehangoljuk a tanítást a kivitelezési munkálatokkal – mondta a Radnóti Miklós Gimnázium igazgatója, aki hozzátette: a munkálatok üteme nem változott meg azzal, hogy kevesebb diák van az iskolában. A kettő nem befolyásolja egymást. A beruházásokat a polgármesteri hivatal, az önkormányzat nyomon követi, megfigyeli, mint az épület tulajdonosa, heti rendszeres megbeszéléseken képviselteti magát. Biztos vagyok abban, ha szükséges lesz, a polgármester úr segítségére – mint eddig is – számíthatunk. Egyelőre a folyamatok kedvezően haladnak előre.

Szeredi Helga (Dunakanyar Régió)

Fotó: sunnyphoto.hu

Még szintén érdekelheti...