Dunakeszi

Televíziós sorozat készül a Dunakeszi sztorikból

Dr. Kerekes Dórával, a dunakeszi Révész István Helytörténeti Gyűjtemény vezetőjével nyakunkba vesszük a várost, hogy a képernyőkön elevenítsük fel a település történelmét.

December elején jelent meg a Dunakesziről szóló legújabb kiadvány, a Dunakeszi sztorik. A kötet 55 izgalmas és érdekes történetet dolgoz fel, amelyek rendhagyó módon segítenek megismerni a várost.

A könyvben olvasható színes történetek nyomán a Telekeszi TV helytörténeti videók forgatásába kezdett dr. Kerekes Dórával, a dunakeszi Révész István Helytörténeti Gyűjtemény vezetőjével, aki egyben a kötet szerkesztője és 32 sztori szerzője is. Így kerestem fel a Telekeszi TV riportereként Kerekes Dórával a Dunakeszi Járműjavítót, ahol arról az aranykocsiról mesélt nekünk, amely itt készült 1938-ban azért, hogy a Szent Jobbot a vasúthálózat segítségével végig vigyék az országon, és több településen is bemutathassák a lakosságnak. Beszélgetésünk alkalmával azt is felidézte, hogy bár az eredeti aranykocsi megsemmisült a második világháborúban, tavaly a Dunakeszi Járműjavítóban elkészítették a másolatát, amely a Magyar Nemzeti Múzeum kezelésében áll és a Magyar Vasúttörténeti Parkban látható.

De sétáltunk a Budai Nagy Antal utcán is, ahol az 1800-as években I. Ferenc József császár és magyar király is több alkalommal is végigkocsikázott lipicai lovak húzta hintóján, hogy a révhez érve, a fogatot hátrahagyva Kluk Mátyás kompjával átkeljenek a Szentendrei-szigetre, és a szigetmonostori erdőben apróvadra vadásszanak.

A legutóbbi forgatáson azt is megtudtuk, hogy miként épülhetett fel a mai városháza bal oldali szárnya paradicsomból.

„Nagy öröm, hogy be lehet mutatni az érdeklődőknek a modern eszközökkel a régi korok történetét” – mondta a forgatáson Kerekes Dóra. A Telekeszi TV által útjára indított sorozat minden héten kedden jelentkezik új résszel, amelyet az adott héten naponta háromszor megismételnek, reggel 7, déli 12 és este 8 órai kezdettel. A nem kábeltévé előfizetők a műsort a Telekeszi TV online felületén, vagy Facebook oldalán, illetve YouTube csatornáján is megtekinthetik.

 Szeredi Helga (Dunakanyar Régió)
Fotó: sunnyphoto.hu

Még szintén érdekelheti...