Dunakeszi

Újabb összefogás a fiatalok sportolásáért

Pest megye egyik legnagyobb létszámú egyesülete, a VS Dunakeszi és a helyi Kőrösi iskola együttműködési megállapodást kötött, melynek keretében a sportiskolaként is működő oktatási intézményben tanuló fiatalok az egyesület labdarúgó, kézilabda és a röplabda szakosztály edzőinek irányítása mellett ismerkedhetnek meg a sportágakkal a most életre hívott Labdajátékok szekcióban.  

A dunakeszi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola pedagógiai tevékenységében – 1978-as megnyitása óta – kiemelt szerepet játszik a szellem és a test harmóniája, melyet a test mindennapos edzésével lehet megalapozni. 1979-ben indult el az emelt szintű testnevelés program, 2006 óta pedig az előző évi sikeres pályázatnak köszönhetően közoktatási típusú sportiskolaként működünk – ismertette Kárpáti Zoltánné.

Az igazgató asszony szerint a sportiskolai képzés tanulóik javára szolgál. Ezért is fogadták örömmel a VS Dunakeszi megkeresését, mellyel a január 27-én aláírt együttműködési megállapodás tovább bővíti az iskolában tanulók sportolási lehetőségeit.

– A VSD komplex infrastruktúrája, szakmai csapata, és a sportágak széles skálája a főváros jó néhány nagy klubjának a lehetőségeit is felülmúlja. Mi azt szeretnénk, hogy a hozzánk járó gyerekek elsősorban itt helyben, Dunakeszin sportoljanak. A megállapodás aláírásával az a célunk, hogy a VSD által kínált infrastruktúrát és sportszakmai kultúrát a gyerekek hasznosítani tudják. Iskolánk is hozzáadja szellemi kapacitását és energiáját, hogy segítse a város utánpótlás-nevelését, a fiatalok sportolását. Ezért nagyon örülök, hogy partnerre találtunk a VSD-ben és sok-sok év után most megvalósult ez a mai együttműködési megállapodás megkötése – jelentette ki Kárpáti Zoltánné, a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola igazgatója.

Kárpáti Zoltánné és Temesvári István

A megállapodás aláírását követően Temesvári István, a VS Dunakeszi elnöke is örömét fejezte ki, hogy egy hosszú távú sportszakmai együttműködés veszi kezdetét a Kőrösi iskolával.

– Egyesületünkben már régóta dédelgetett álmunk volt, hogy nyissunk az iskolák irányába is. Örülünk, hogy a Kőrösi iskolával kötött megállapodásnak köszönhetően elképzelésünk valóra vált. A VSD-ben közel három ezren sportolnak a különböző szakosztályokban. Az utánpótlás korú fiatalok számára újabb lehetőséget kívánunk adni a Labdajátékok szekcióval, melyet most beindítottunk a Kőrösi iskolával együttműködve. Kiváló edzőink segítségével három sportágat, a labdarúgást, a kézilabdát és a röplabdát szeretnénk megismertetni és megkedveltetni a fiatalokkal. Nem titkolt célunk, hogy Dunakeszin minél több fiatal sportoljon, akik közül, akinek van kedve és tehetséges, annak biztosítjuk a versenyszerű sportolást a VSD színeiben – emelte ki Temesvári István, a VSD elnöke.

Labdarúgó szakosztály

– A labdarúgó szakosztály szempontjából mindenféleképpen fontos ez az együttműködés. Az intézményi programok keretében eddig is számítottunk az iskolák együttműködésére. Ezt szerettük volna kibővíteni a Labdajátékok sportszekcióval. Bízom benne, hogy majd a gyerekeket be tudjuk vonzani az egyesület kötelékébe – jelentette ki Zalaegerszegi Tamás.

A labdarúgó szakosztály vezetője elmondta, hogy részt vesznek az óvodai programokban. Újabb fontos lépcső az iskolákkal kialakított jó kapcsolat is.

– A közös munka hozzájárul ahhoz, hogy reményeink szerint egyre több fiatal kopogtat majd a VSD labdarúgó szakosztály ajtóján. Szeretném, ha minél többen megkedvelnék a világ legnépszerűbb sportágát, a labdarúgást – mondta Zalaegerszegi Tamás.

– A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően kiváló létesítményekkel rendelkezik a VSD, melyben nagyszerű szakember gárda irányítja a csapatok felkészülését. Az elmúlt években a labdarúgó szakosztály egyik fontos célkitűzése volt, hogy a csapat felkerüljön az NB III-ba. Úgy tűnik, hogy napjainkban inkább az utánpótlás-nevelésre, a helyi fiatal játékosok beépítésére helyezné a hangsúlyt a szakosztály.

– Valóban. A most elkezdett szakmai munkánk legfőbb célja, hogy minél több fiatalt építsünk be a felnőtt csapatba. Az NB-III hosszú távon cél, de nem biztos, hogy ez hamarosan be fog következni, hiszen ahhoz idő kell, hogy a fiatalok beérjenek, fel tudják venni a felnőttek tempóját, a csapat ritmusát. Az infrastruktúra már ma is adott az NB III-as szerepléshez, melyhez reményeink szerint majd a fiatalok tudása is párosul. Akkor majd megcélozzuk az NB III-at. Szerintem jó úton járunk, hiszen a felnőtt csapat 90 százaléka dunakeszi kötődésű. Hosszú távon ezt a folyamatot erősíti a ma aláírt együttműködési megállapodás is – húzta alá Zalaegerszegi Tamás, aki hozzátette: – Rövid távú terveink között szerepel a női labdarúgás elindítása Dunakeszin, melynek részleteiről hamarosan széles körben tájékoztatjuk a városban élő, labdarúgást kedvelő hölgyeket.

Zalaegerszegi Tamás, Székely István, Görög Hajnalka

Röplabda szakosztály

– A Kőrösi iskolával eddig is fantasztikus volt az együttműködése a röplabda szakosztálynak, az utánpótlás-nevelésben is élen jártunk – jelentette ki Görög Hajnalka, a VSD röplabda szakosztály vezetője, aki kérdésünkre elmondta, hogy a röplabda régóta kedvelt sportág a Kőrösiben, amely továbbra is kiváló bázisa lehet a röplabda szakosztálynak.

– Ennek ékes bizonyítéka, hogy csapatainkkal egészen a serdülő és ifi korosztályig bezárólag különböző bajnokságokban játszunk. Előbb-utóbb szeretnénk feljutni az NB II-be – hallhattuk Görög Hajnalkától, aki hosszú évek óta – többek között az egyik – szervezője az iskolában megrendezésre kerülő Botos Ferenc Emléktornának.

– A hivatalos keretet öltött együttműködéssel, sportiskolai programmal szeretnénk elérni, hogy még több gyerek kedvelje meg a röplabdát, szervezetten sportoljon – fogalmazta meg céljaikat Görög Hajnalka.

Kézilabda szakosztály

– Minden labdajátéknak az alapjait meg tudjuk tanítani a gyerekeknek – jelentette ki Székely István, a kézilabda szakosztály vezetője.

Az egykori válogatott játékos szakmai büszkeséggel méltatta a Dunakeszin nagy hagyományokkal és eredményekkel rendelkező kézilabda sportág vonzerejét.

– Dunakeszi különlegesen jó helyzetben van, hiszen a városi iskolaprogramon keresztül közel 520 gyereket mozgatunk meg hétről hétre. Ebből az iskolaprogramból érkeznek meg a felkészítő csapatainkba a gyerekek és innen mennek tovább a versenyszféra felé serdülő, ifjúsági és majd felnőtt csapatainkhoz. Egy komplex sportolói pályát tudunk felmutatni a fiataloknak a kézilabdán belül. Nem kell ingázni Budapestre, nem kell más egyesületbe elmenni. Nálunk az egész piciktől kezdve a felnőttekig bezárólag minden korosztály számára biztosítottak a sportolási lehetőségek.

– A VSD egyik nagy értéke, hogy van felnőtt női és férfi kézilabdacsapata is, melyek bizonyítási lehetőséget kínálhatnak a feltörekvő fiatal játékosoknak. Mennyire jellemző, hogy az NBI/B-ben vagy az NB II-ben játszó csapatban dunakeszi fiatalok is szerelnek?

– Abszolút! Ez már most létező tendencia. A jövőben kizárólag a saját nevelésű játékosok beépítésére fogunk törekedni. A közép távú célunk, hogy a női és a férfi csapatunkban saját nevelésű játékosok szerepeljenek. Erre minden garancia megvan, hiszen a VSD kézilabda szakosztály szakmai vezetője az egykori 121-szeres válogatott, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok Kántor Anikó. Közösen építjük a kézilabda szakosztályt, vállvetve folytatjuk a munkánkat. Az ő szakmai hozzáértése, az ő kompetenciája azt gondolom, hogy nemcsak országos, hanem nemzetközi hírű. Nagyon nagy kincs az ő ittléte számunkra és ő is nagyon szeret velünk együtt dolgozni. Nagyon jó az utánpótlásunk, úgyhogy tényleg szép célok elé nézünk, melynek kiteljesedését tovább segíteni a Kőrösi iskolával aláírt együttműködési megállapodás, a Labdajátékok sportszekció beindítása

Vetési Imre (Dunakeszi Polgár)

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...