Veresegyház

A folyamatos munka a nehézségek leghatékonyabb ellenszere

Tuzson Bence: Azzal, hogy regisztrál a védőoltásra, mindenki hozzájárulhat ahhoz, hogy csökkenjen az az idő, ameddig a járványügyi korlátozásnak még érvényben kell maradniuk.

Térségünk a járvány által előidézett gazdasági helyzetből is győztesként jöhet ki végül, hiszen a kormány különféle gazdaságvédelmi és a családtámogatási programjai itt helyben is segítik a munkahelyek védelmét és az itt élő emberek boldogulását, ami ma már a konkrét eredményekben is mérhető, a mindennapjainkban is tetten érhető – mondta el a lapunknak adott interjúban Tuzson Bence, a Pest megyei 5-ös számú választókerület országgyűlési képviselője, akinek körzetében a járványhelyzetben is folyamatosan tapasztalható volt az előrehaladás, a hozzá tartozó településeken eredményesen tudtak dolgozni és különféle pályázati támogatásokat megszerezni. A politikus hangsúlyozta azt is, hogy a világszintű nehézségek ellenére Magyarország tömegével védte meg a munkahelyeket.

– Nagyon sokakban felmerül mostanában a kérdés, hogy meddig kell még tűrnünk az előállt helyzetet, mikorra várhatjuk a járványügyi intézkedések enyhítését?

– Hadd kezdjem azzal, ami a legfontosabb: minden élet számít! Minden más csak ebből vagy ez után következhet, s ezért helyeztük a legfőbb hangsúlyt arra, hogy megvédjük az emberek egészségét. Bár a járványügyi adatok jelenleg hazánkban kedvezően alakulnak, a szabályok enyhítése elegendő mennyiségű oltás hiányában veszélyes lépés lenne, ezért a hatályban lévő korlátozó intézkedések március elsejéig még érvényben maradnak. Időközben pedig minden olyan vakcina, amit már több mint egymillió embernél alkalmaztak, ideiglenes veszélyhelyzeti felhasználási engedélyt kap hazánkban, de ugyanakkor természetesen a Nemzeti Népegészségügyi Központ is vizsgálja azokat. A védőoltás ingyenes és önkéntes, ezért arra kérek mindenkit, aki még nem tette volna meg, hogy regisztráljon az erre a célra létrehozott vakcinainfo.gov.hu honlapon, mert ezzel is segítheti az oltások tervezését, és későbbi minél hatékonyabb lebonyolítását. A regisztráció alig néhány percet vesz igénybe, viszont azzal, hogy rászánja magát erre, mindenki hozzájárulhat ahhoz, hogy csökkenjen az az idő, ameddig a türelmüknek még mindenképp ki kell tartania. Az eredményes védekezés mindannyiunk közös érdeke.

– Minek köszönhető az, hogy térségünkben, a választókerület több településén is, a koronavírus-járvány ellenére több beruházást is épp ebben az időszakban sikerült befejezni?

– A munka nem állt meg ebben az időszakban sem. Örömmel tölt el, hogy a választókerületemben folyamatosan eredményesen tudtunk dolgozni, pályázati támogatásokat megszerezni, és gyakorlatilag épp ezt kívánta elősegíteni a kormány azzal is, hogy az egészségügyi védekezés fenntartása mellett további gazdaságvédelmi és családvédelmi intézkedéseket is kidolgozott. A konkrét fejlesztések közül kiemelhetjük például, hogy megépült Veresegyházon a kézilabda munkacsarnok, az épületben már csak az úgynevezett utómunkálatok zajlanak, a műszaki berendezést kell felszerelni, a kijelzőket, a padokat, s várhatóan már az idén tavasszal sor kerülhet az átadásra is, vagyis az objektumot birtokukba vehetik azok, akiknek az érdekeit elsősorban szolgálja egy ilyen a beruházás: a sportolók, a fiatalok, a gyermekeink.

– Mit jelentenek az ilyen eredmények Önnek, mint a térség országgyűlési képviselőjének?

– Én a törekvéseink visszaigazolását is látom abban, hogy a TAO-támogatások ebben az esetben is egy olyan célt erősítettek meg, amiről fenntartások nélkül mondhatjuk, hogy valóban a közérdeket testesíti meg. Egy olyan hasznos fejlesztésre fordíthattuk ezt az összeget, amely a közösség egészének az érdekeit szolgálja. A környezetrendezési munkálatok még hátra vannak, de ha minden a tervek szerint halad, akkor áprilisig ezekkel is végezhetnek. Az ilyen beruházásokkal azonban még nem szanálhatóak teljességükben a koronavírus-járvány okozta nehézségek, ezért ugyancsak Veresegyház kapcsolódik, hogy például a gazdaságvédelmi akcióterv keretéből negyvenkét és félmillió forintos, működési célú támogatást kapott a medveotthon fenntartója, a Gamesz. A múlt héten jártam Veresegyházon, ahol Pásztor Béla polgármesterrel megtekintettük a folyamatban lévő beruházásokat, és így módunkban állt felmérni, mérlegelni azt is, hogy a város és a régió szempontjából milyen típusú fejlesztésekre van még szükség a választókerületemben. Mindezek összességeként talán nem tűnik majd túlzásnak, ha azt mondom, hogy térségünk a járvány által előidézett gazdasági helyzetből is győztesként jöhet ki végül, hiszen hasonló támogatások érkeznek Csomádra, Csömörre, Dunakeszire, Erdőkertesre, Fótra és Gödre is. Örömmel mondhatjuk tehát, hogy a világszintű nehézségek ellenére Magyarország tömegével védte meg a munkahelyeket.

Pásztor Béla, Veresegyház polgármestere és Tuzson Bence államtitkár, a térség országgyűlési képviselője közösen tekintette meg az új kézilabda munkacsarnokot

– Érvényes ez nemzetközi összevetésben is?

– Hogyne, természetesen, hiszen ellenkező esetben nem is állíthatnánk ilyesmit. Nyilvánvaló, hogy a magyar munkahelyeket a beruházás ösztönzésre építő gazdaságstratégia mentette meg. Ennek elismeréseként értékelhetjük azt is, hogy az ENSZ néhány napja közzétett adatai szerint 2020-ban a külföldi beruházások világszinten negyvenkét százalékkal csökkentek, Magyarországon viszont száznegyven százalékkal bővültek. A kilábalás folytatását az oltások felgyorsításától reméljük. Sajnálatos, hogy az uniós vakcina beszerzés kudarcba fulladt, mivel így Európa továbbra sem lélegezhet föl, a magyar gazdaságnak pedig minden nap tíz-tizenöt milliárd forintos veszteséget okoz a lezárás. Más országok példája ugyanakkor arra int bennünket, hogy a meggondolatlan lazítás még mindig súlyos következményekkel járhat.

Szabó Palócz Attila (Dunakanyar Régió)

Fotó: Ligeti Edina

Még szintén érdekelheti...