Dunakanyar régió

Lakáspiac: így változtak a Dunakanyar lakásárai egy év alatt

Előző cikkünkben beszámoltunk arról, hogy hogyan változott Dunakeszi és környékének ingatlanpiaca 2020-ban. Következő cikkünkben pedig a Dunakanyar nagyobb városainak tégla-, valamint panellakásait vettük górcső alá, hogy miként alakultak a négyzetméter árak a tavalyi év történései kapcsán.

Dunakeszin is érezhető volt a koronavírus hatása

Elsőként Dunakeszi lakáspiacát vizsgáltuk meg. A januári adatok szerint 12,6%-kal, 474 ezerről 534 ezer forintra nőttek a négyzetméterárak a Dunakeszin található panellakások esetében. A tavaszi hónapok kezdetével a panelek egy négyzetméterre jutó ára 14,8%-kal esett vissza átlagosan. A koronavírus-járvány májusig 500 ezer forint alatt tartotta a négyzetméter árakat, majd újabb drasztikus drágulást tapasztalhattunk májusról júniusra fordulva: 25,6%-os emelkedés következett be a panellakások esetén. A 2020-as év második felében kisebb-nagyobb kilengésekkel, de 500 ezer forint felett maradt a panellakások egy négyzetméterre jutó kínálati ára.

Ami a téglalakások négyzetméter árát illeti, nem sokkal kerülnek többe, mint a panellakások esetén. 2020 januárjában a téglalakások négyzetméterenként átlagosan 642 ezer forintért kerültek meghirdetésre, ez 20%-os árkülönbséget mutat a tégla-és panellakások esetében. A tavaszi hónapok alatt átlagosan 635 ezerért hirdették a tégla építésű lakásokat négyzetméterenként. Ezt követően egy kisebb visszaesés volt érezhető, a nyári hónapok során 3,1%-kal olcsóbban kerültek meghirdetésre négyzetméterenként a téglalakások. Az őszi hónapok alatt ingadoztak a kínálati árak, 610 és 630 ezer forint között. Végül a december egy újabb árugrást hozott: ezúttal átlagosan 2%-ot nőttek a téglalakások árai.

Vácott valamivel könnyebb lakáshoz jutni

Vácott valamivel könnyebb volt a tavalyi évben panellakáshoz jutni, már ami a négyzetméter árakat érinti. 2020-ban a váci panellakások esetén igen nagymértékű, 14,3%-os drágulás történt, de még így jóval olcsóbbak a négyzetméterárak, mint Dunakeszin. Az év elején az átlagos négyzetméter ár 400 ezer forint volt, majd a hónapok előrehaladtával a kínálati ár folyamatosan emelkedő tendenciát mutatott. Ennek eredményeképp a tavalyi év decemberében már 457 ezer forint volt az egy négyzetméterre jutó ár.

A váci téglalakások esetében is szintén hasonló a változás, mint a panelek esetén. Egy év alatt a téglalakások négyzetméter árai 8%-ot emelkedtek. Az év elején 521 ezer forint volt egy négyzetméter, majd az év felénél ez már 554 ezer forintot jelentett. Végül az év végén már az 560 ezer forintot is elérte a téglalakások négyzetmétere.

Fóton a téglalakások vezetik a piacot

A fővárosi agglomerációban található Fót a téglalakások szempontjából igen kedvezőnek mondható a négyzetméter árak tükrében. A 2020-as év elején még 600 ezer forint volt a téglalakások egy négyzetméterre jutó ára, azonban az év végére 5,1%-kal csökkentek a kínálati árak. Hasonlóan az országos ingatlanpiachoz, a budapesti agglomerációban is a tavalyi év és talán még a 2021-es év is a lakásvásárlóknak kedvez, mintsem a lakástulajdonosoknak.

Forrás: ingatlannet.hu

Még szintén érdekelheti...