Belföld

Vér szállítására is alkalmas drónt kapott a dunakeszi Nimród Special Rescue csapata

Katasztrófa sújtotta terület felderítése mellett vér szállítására is alkalmas az a drón, melyet a budapesti Loricatus Kft. adományozott a mentősök, tűzoltók, orvosok, tanárok alkotta dunakeszi Nimród Speciál Rescue önkéntes csapatának. A DJI Matrice 300 RTK drón és a Loricatus szakmai csapata által kifejlesztett doboz között akár tíz kilométeres légi híd is kialakítható.  

– A Duplitec Kft. és a Loricatus Kft. közösen fejlesztette ki azt a saját gyártású szállító dobozt, amely kompatibilis a DJI Matrice 300 RTK drónnal.Ez a technikai rendszer együtt képes arra, hogy két pont között légi szállítás valósuljon meg a drón segítségével, melyet a dunakeszi  Nimród Special Rescue csapatának adományoztunk – mondta az átadáskor a Loricatus Kft. egyik alapítója, Gyarmati Krisztián, akitől megtudhattuk, hogy a speciális drón két kilogramm súlyt képes szállítani.  

– A gyártótól kapott információ szerint a speciális drón maximum 10 kilométeres távolságot tud áthidalni. Alapvetően katasztrófavédelmi és rendészeti célokra fejlesztettek ki – tette hozzá.

A Dunakanyar Régió kérdésére Gyarmati Krisztián elmondta, hogy a két cég – Duplitec Kft. és a Loricatus Kft. – szakmai kapcsolata a régmúltban gyökerezik, mindenben segítik egymást. A dunakeszi önkéntesek csapata az első, melynek közös elhatározás alapján adományozták a több milliós értéket képviselő technikai eszközöket.  

– A felajánlásunkról karácsonykor döntöttünk, amikor láttuk, hogy az állami szervezetek milyen heroikus munkával segítik az állampolgárokat ezekben a vészterhes időkben. Akkor fogalmazódott meg bennünk, hogy az általunk használt terméket felajánljuk a dunakeszi központtal működő Nimród Special Rescue közösségének. Ezt a technológia megoldást a vér gyors és biztonságos szállításának az igénye hívta életre, amely az egészségügyi szervezetek számára is kiválóan hasznosítható. Szakmai meggyőződésünk, hogy ez az eszköz leginkább olyan katasztrófa helyzetekben jelent nagy segítséget, amikor speciális mentőkre van szükség.

Holman úr, a Loricatus Kft. ügyvezetője és Dyekiss Dénes közösen helyezi üzembe a speciális drónt

– Szakmai szempontból mennyire indokolt ezeknek az eszközöknek az alkalmazása? – kérdeztük Gyarmati Krisztiántól.

– Országos tapasztalatunk még nincs, viszont azt látjuk, hogy a világban a tendencia efelé megy. Nagyon sok visszajelzést kapunk például külföldről, hogy vérellátó- és egészségügyi szolgálatok keresik azt a megoldást, melynek köszönhetően például vért és gyógyszert szállíthatnak légi úton, a drón igénybevételével.  Tőlünk eltérően, más országokban már keresik ezt a megoldást.  A Matrice 300 RTK az első olyan speciális drón, melynek képességei arra predesztinálják, hogy légi szállításra is felhasználják.

– Mi teszi indokolttá, hogy drónnal szállítsák a vért?

– Mert sokkal biztonságosabb és veszélytelenebb, mint egy szirénázó autó, energiatakarékos és jóval környezettudatosabb. Összemérhetetlenül kevesebb energiát fogyaszt ez a drón, mint bármely más jármű. Emellett óriási előnye, hogy a mentőcsapat a legnehezebb terepviszonyok között is bevetheti.

– A laikus számára is szembeötlő, hogy jelentős értéket képviselő eszközökkel ajándékozták meg a Nimród Special Rescue csapatát.

– Számunkra az a lényeg, hogy segíthettünk az emberekért önzetlenül tevékenykedő önkéntes csapatnak. Szívesen tettük. Azt azonban hangsúlyozni szeretném, hogy az eszközök nem helyettesítik az embert. Sőt, nagyon komoly kvalitások kellenek ahhoz, hogy a drónt és a hozzátartozó dobozt funkciója szerint tudják használni – hangsúlyozta Gyarmati Krisztián.

A mentősökből, tűzoltókból, orvosokból, tanárokból és más foglalkozást művelőktől verbuválódott önkéntes csapat jogi értelemben 2014-ben vált profi szervezetté, ekkor alakult meg a Nimród Special Rescue Kft., melynek vezetője az a Dyekiss Dénes, aki polgári hivatása szerint a Dunakeszi Mentőállomás vezetője.

– Hivatalos megalakulásunk előtti években is aktívan kivettük részünket az árvízi védekezésben és egyéb katasztrófahelyzetekben. Mindannyiunk alapgondolata, hogy segítséget nyújtsunk azoknak, akik katasztrófa sújtotta területen élnek. Csapatunk elsősorban műszaki-, és egészségügyi mentésekre szakosodott, de vannak közöttünk olyan lelkes, segítőkész emberek is, akik pl. árvíz idején az ingatlanok és értékek őrzésében segítenek. A Nimród Special Rescue tagjainak többsége főállású egészségügyi dolgozó, tűzoltó és egyéb speciális mentéstechnikai gyakorlattal rendelkező személy – tájékoztatott Dyekiss Dénes.

A dunakeszi központtal működő önkéntes csapat vezetője bemutatkozásként elmondta, hogy a baráti körből szerveződött társaság – többek között – kivette részét a vörös iszappal elöntött területen élők mentéséből, de számos alkalommal segítettek külföldön földrengés vagy egyéb katasztrófa sújtotta területen a károk felszámolásában.

– Ott voltunk a földrengés utáni Törökországban is, de ha kellett az árvízi védekezésnél pakoltuk a homokzsákot. Amióta hivatalos szervezeti formában működünk, számít ránk az Országos Katasztrófavédelem és az Országos Mentőszolgálat is. Ahol szükség van ránk, segítünk, de leggyakrabban Dunakeszin, Fóton, Gödön és a környező településekre vonulunk. Sok eredményes akciónk közül azt emelném ki, amely négy éve volt Fóton, amikor egy kisgyermeket mentettünk ki a kútból alpintechnikával. Szerencsére a kihűlésen és az ijedtségen kívül más baja nem volt – idézte fel a sikeres akciót Dyekiss Dénes.

– Mennyiben segíti tevékenységüket az új technikai eszköz, a speciális drón?

– Hatalmas előrelépést jelent, melyért ezúton is köszönetet szeretnék mondani az adományozóknak. Nagyon sokféle tervünk van a drónnal, melynek köszönhetően olyan helyekre is el tudunk jutni, ahová egyéb felszereléssel nem, vagy hosszú idő alatt érnénk oda. Ez egy nagyon speciális drón, ami újabb előrelépést jelent a segítségnyújtás területén nemcsak a bajbajutottak, hanem számunkra is.

Vetési Imre (Dunakanyar Régió)

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...