Dunakeszi

Népzeneoktatás a Bárdosban

A Dunakeszi Bárdos Lajos Általános Iskolában 2014 óta folyik népzeneoktatás, ahol az iskola tanítónője, Lackóné Fodor Zsuzsanna és Kovács László népzenész-hangszerkészítő irányításával ismerkednek a gyerekek a magyar népzenével.

Tanítási idő után, délutáni szakkör formájában citerán és népi furulyán tanulhatnak a gyerekek 2. osztályos koruktól.

Az iskolában működő citeraszakkör, ill. az ebből felcseperedő Árgyélus Együttes indulását, a gyerekek népzene iránti vonzalmát nagyban elősegítette az a népi játszóház program, amit a két népzene-pedagógus vezetett be az iskolában – amíg a vírushelyzet nem tette lehetetlenné – bemutatva a népszokásokat, az azokhoz fűződő dallamokat, a gyermekjátékokat, a népi hangszereket és táncokat.

Az évek során egyre több csoport alakult, így ma már 4 korosztályban működik népzenei oktatás az Árgyélus Népzenei Műhely keretein belül.

Lackóné Fodor Zsuzsanna

Kezdetben 20-30 éves kölcsönhangszereken folyt a tanítás.

Iskolánk, a Dunakeszi Bárdos Lajos Általános Iskola 2015 óta rendszeresen folytat pályázati tevékenységet.

2016-ban megnyertük első pályázatunkat a Nemzeti Tehetség Program keretein belül. Ekkor vettük meg az első 10 citerát. Az elmúlt években újabb sikeres pályázatokat nyújtottunk be már nem csak a Nemzeti Tehetség Programhoz, hanem a Csoóri Sándor Alaphoz is.

Jelenleg 26 tanítványunk van, és szinte mindenkinek tudunk otthoni gyakorlásra új hangszert adni. A fellépésekre is az alkalomhoz illően fel tudunk öltözni, a Lenvirág Műhelynek köszönhetően, ahol a fellépőruháink készültek.

Pályázati keretből az akkor még látogatható Néprajzi Múzeumban jártunk, de iskolán belül számos programot tudtunk nyújtani a gyerekeknek. Meghívott előadók, népzenészek vezetésével kézműves foglalkozásokat, táncházakat, néprajzi filmklubot tartottunk, valamint saját szervezésű 3 napos táborokba is mehettünk.

Számtalan helyen felléptünk már. Dunakeszi városi rendezvényein (40 éves Dunakeszi, Nyugdíjas Klub anyák napi és karácsonyi műsora). Iskolánkban minden évben számot adunk tudásunkról a Bárdos Gálán, de színesítettük a műsort a Magyar Kultúra Napján, illetve a karácsonyi műsoron. Részt vettünk a Kóta minősítőin, egyéb rendezvényeken szerepeltünk már Budapesten, Dabason, Veresegyházon is.

Az ország határait is átléptük, 2019 májusában meghívást kaptunk Szentegyházára, hogy fellépjünk a FILI napok keretein belül.

Jelenleg is van egy futó pályázatunk, melyet a Csoóri Sándor Alaphoz adtunk be. Reméljük, a nyáron újra tudunk táborba menni a megnyert összegből.

Lackóné Fodor Zsuzsanna

Még szintén érdekelheti...