Dunakeszi

Az ifjú zongorista sikere a Cziffra Fesztivál Mesterkurzusán

       „A zene szabadsága” mottóval kezdődött februárban a Cziffra György Emlékév eseménysorozataként a Cziffra Fesztivál, amely előtt hagyományosan, már hatodik alkalommal hirdették meg a Cziffra Fesztivál Mesterkurzusát, amelynek alapítója Balázs János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész. A Mesterkurzusnak a Kőbányai Kroó György Zeneiskola ad otthont. 

    A kurzus alapküldetése, hogy a mester zenei és szellemi hagyatékát méltóképpen megőrizzék. A számos, Magyarországon és külföldön is zajló koncert mellett nagy hangsúlyt kap a fiatal művészek bemutatkozási lehetőségeinek elősegítése. A kurzusra életkori és repertoár megkötés nélkül lehetett jelentkezni klasszikus zongora, jazz zongora, operaének és népzene műfajban. A jelentkezők közül a beküldött demóanyagok, felvételek alapján választották ki a résztvevőket. A sikeres jelentkezők kiváló művésztanárokkal találkozhatnak tanóra formájában. A képzés tanárai: Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes, Dráfi Kálmán Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, Szakcsi Lakatos Béla Kossuth-díjas jazz zongoraművész, Lukács Miklós Magyar Örökség-díjas cimbalomművész. 

    A klasszikus zongora mesterakadémiájára az idén is kiemelkedően nagyszámú nevezés érkezett, a Dunakeszin élő Kováts-Szőcs Benedek pedig bekerült a válogatott hallgatók közé.

    Kérdésünkre édesanyja, Kováts-Szőcs Anita elmondta, hogy Benedek 15 éves, a Dunakeszi Farkas Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola tanulója, hét éve tanul zongorázni Dr. Domoszlai Erzsébet tanárnőnél. 2018-ban részt vett a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató műsorában, ahol a középdöntőig jutott el, 2019-ben pedig a XV. Országos Zongoraversenyen I. helyezést ért el a III. korcsoportban. (Dunakeszi közönsége 2018 októberében csodálhatta meg a tehetséges zongorista játékát a VOKE József Attila Művelődési Központban rendezett koncerten, melyen a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar kíséretében játszotta el Joseph Haydn D-dúr zongoraversenyét. A szerk.)

    Sajnos az elmúlt egy évben a járványhelyzet miatt nem volt alkalom sem fellépésre, sem versenyen való részvételre, a mesterkurzussal végre lehetőség nyílt élő szereplésre. A kurzust Dráfi Kálmán Liszt Ferenc-díjas zongoraművész és a Zeneakadémia tanára tartotta. Benedek a következő darabokkal készült: Franz Schubert – Liszt Ferenc: A molnár és a patak; Liszt Ferenc: XI. Magyar Rapszódia; Johann Sebastian Bach: Olasz koncert.

    Az előadás nagyon jól sikerült, Dráfi tanár úr kiemelte Benedek muzikalitását és a nagyon előremutató, magabiztos technikai tudását. A Liszt művekre jellemző a fölényes hangszerkezelési tudás, amelyben Benedek nagyon kiemelkedő, és ezért nem okoz neki problémát a különböző zenei karakterek megjelenítése.

    Az édesanya bizakodik, remélik, hogy a járványügyi helyzet hamarosan megoldódik, és újra lesz lehetőség előadásokra, versenyekre. A tervek szerint Benedek művészeti alapvizsgával egybekötött szólókoncertre készül májusra további virtuóz darabokkal. Bízunk abban, hogy ezt a koncertet megrendezhetik élőben, nagyobb közönség előtt is.

Katona M. István (Dunakanyar Régió)

Fotó: Berta Hajnalka és KMI archív

Még szintén érdekelheti...