Dunakeszi

Dióssi Csaba: Lehetőséget látunk a változásban

Eredményes évet tudhat maga mögött Dunakeszi, a Dunakeszi Diáknegyed építkezéssel és rendezvényeivel az országos sajtóba is több alkalommal bekerült. Idén böllérversennyel is készülnek a dunakesziek számára.

„A világ mindig hoz változásokat, így a tavalyi év is kalandosnak tekinthető. Az ügyesek igyekeznek jól kijönni a változásból, amelyből Dunakeszi Város Önkormányzata is mindig a lehetőséget keresi” – jellemezte az előző évet Dióssi Csaba polgármester. A COVID19 járvány évei után mindenki egy nyugodtabb esztendőt várt, de a szomszédos háború közbeszólt. A polgármester bízik abban, hogy a negatív hatások nyárra véget érnek. Mint visszaidézte, a 2008-as erős válság idején alpolgármesterként már megélt hasonlót, de akkor egész más gazdasági állapotban volt az ország és így Dunakeszi is. Év eleji jó hír, hogy a 155 támogatott önkormányzat közé Dunakeszi is bekerült, több mint 208 millió forinttal segíti meg a kormány a rezsiköltségekből adódó plusz kiadások finanszírozását. Bizakodva tekint a jövőbe, hiszen az energiaválság és a COVID19 járvány ellenére eredményes éveket zárt a város.

„Nagyon nagy hangsúlyt fektetünk a fejlesztésekre, hogy egyre élhetőbb legyen Dunakeszi. Fontos azon fejlesztések előre menetele, amelyek a szolgáltatások bővítését és a lakosság kényelmét segítik elő. Ezzel jelentőset léptünk előre az elmúlt időszakban. Ha csak a tavalyi nagy dolgokra gondolok… elkészült a Magyarság Sportcsarnok, a Járási Hivatal Törzshivatala, új házasságkötő termet alakítottunk ki, megépítettük Újpest területén azt a lámpás kereszteződést, ami a dunakeszieket szolgálja, felújítottuk a Tőzegtavi utat és új forgalmi rendet vezettünk be a Szent István úton kialakított kanyarodósávval” – emelt ki néhány eredményt a polgármester.

Dunakeszi számára a tavalyi év és egyben a várossá válás 45 évének legnagyobb történése a Dunakeszi Diáknegyed építésének elindulása. Ez a város történelmének legnagyobb közintézményi és egyben iskolai fejlesztése. „Partnerünk a kivitelezésben a magyar állam, a tankerület, hogy szeptemberben az oktatás is elindulhatott és a Váci Szakképzési Centrum is, mert idén szeptemberben a két gimnáziumi osztály mellett informatika és gazdasági szakirányon is indul két szakközepes osztály” – magyarázta Dióssi Csaba. Az iskolák megnyitása után évi 300, általános iskolából ballagó diák tud helyben továbbtanulni, a korábbi 100 fővel szemben.

Dunakeszin a közösségépítés is nagy hangsúlyt kap, amiben a 2010-ben indított Dunakeszi Programiroda jó szolgálatot tesz. „Eredeti célja az volt, hogy agglomerációs településként igazi város legyünk, olyan igazi város, ahol az emberek nemcsak alszanak, hanem magukénak vallják és büszkék arra, hogy itt élnek. A különböző programok, összefogások eredményezték, hogy ma már másként mondjuk ki: dunakeszi lakos vagyok” – folytatta a városvezető. Dunakeszin havonta szinte egymást érik a már jól bevált programok, de a polgármester elárulta, azért idén előrukkolnak egy új rendezvénnyel. „Dunakeszi régen mezőgazdasági falu volt, s bár az utóbbi évtizedekben megváltozott az élet, az itt élők teljesen szakítottak a korábbi falusi hagyományokkal. Viszont a disznóvágásra épülőrendezvények egyre népszerűbbek országszerte, ezért idén mi is rendezünk egyet, egyelőre próba jelleggel. Február 18-án várunk mindenkit a Katonadombon, az I. Dunakeszi Mindmegeszi böllérversenyre, ahol a látogatók meg is kóstolhatják az induló csapatok által a frissen vágott sertésből készített ételeket” – részletezte a polgármester. Hozzátette, jövőre városi csapatok jelentkezését is várják, hiszen az ország különböző pontjairól költöztek ide a családok, akik így bemutathatják a hozott hagyományokat, ízvilágokat.

Szeredi Helga

Fotó: Kovács Zsolt

Még szintén érdekelheti...