Dunakeszi

Szijjártó: megérkeztek Egyiptomba az első vasúti kocsik Dunakesziről

Megérkeztek Egyiptomba a Dunakeszi Járműjavító Kft. által összeszerelt első vasúti kocsik, ami kiváló példa Magyarország, Oroszország és Egyiptom együttműködésére − jelentette ki Szijjártó Péter Alexandriában. A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta: a magyar vasúti járműgyártás az eddigi legnagyobb megrendelését kapta az egyiptomi nemzeti vasúttársaságtól.

„A mi alapállásunk a pragmatikus, nemzeti érdekérvényesítést első helyre helyező, gazdasági fókuszú külpolitika.

A mai nap mérföldkő jelentőségű, hiszen nemcsak a magyar vasúti járműgyártás eddigi legnagyobb megrendelését jelenti, de az Egyiptommal való gazdasági együttműködés valaha volt legkomolyabb eredményét is.

Az egyiptomi nemzeti vasúttársaság mintegy egymilliárd eurós megrendelést egy magyar-orosz konzorcium nyerte meg, aminek értelmében Oroszországban 624, Magyarországon pedig 676 vasúti kocsit fognak legyártani a következő években.

Ez a projekt egyedülálló lehetőséget jelent a komplex magyar vasúti járműgyártás újjáélesztésére, a modernizáció nyomán pedig stratégiai cél, hogy Dunakeszin Közép-Európa egyik legnagyobb vasúti járműgyártó és karbantartó központja jöjjön létre.” – írja Facebook oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Mint arról a Dunakanyar Régió is beszámolt, a Dunakeszin összeszerelt első négy vasúti személykocsit február 10-én indították útnak Egyiptomba. A szlovén Koperig saját lábon gördültek, ahonnan tengeren folytatták útjukat Alexandráig. A „nagy utazás” előtti ünnepségről itt írtunk:

Még szintén érdekelheti...