Dunakeszi

Az öreg, sérült fákat 80 új egyedből álló hársfasorral pótolják

Dunakeszin, a 2. számú főút menti zöldfelület gondozása a Magyar Közút feladata. Az állami cég az elmúlt időszakban a főút északi szakasza mellett számos, több évtizedes hatalmas, ám sérült és korhadt fát vágott ki, mert fenntartásuk már nem volt biztonságos.

Ezt bizonyítja az is, hogy tavaly, az augusztusi hatalmas erejű vihar 6 nagyméretű nyárfát gyökerestől csavart ki. De ősszel és tavasszal is nagyméretű ágak szakadtak le a fákról, többször a szigeteletlen villanyvezetékre hullottak – ezt már Tóth Eszter, Dunakeszi főkertésze írta közösségi oldalán.

„A vihar után készítettünk faápoló és favizsgáló szakmérnökkel szakvéleményt, amely a fák egészségi állapotát, megtarthatóságát vizsgálta. A szakvélemény megállapította, hogy az állomány elöregedett, a fák veszélyesek. Sok a gyökérzetében, törzsén sérült egyed, szinte az összes gombafertőzött.  Harmincnyolc darab jegenye és kínai nyár kivágására kerül sor, ütemezetten. A kivágott fák helyére 80 egyedből álló új hársfasor és sövény kerül ősszel, melyet a város ültet” – tájékoztatta a lakosságot a főkertész asszony.

A fák kivágását a Magyar Közút munkatársai irányították, akik még arra is figyeltek, hogy a Bárdos iskola környezetében az őszi szünet idején végezték a munkálatokat.

(Vetési)

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...