Dunakeszi

Jazz, jazz, jazz – háromnapos fesztivál

Két év után ismét az immár ötödik Jam Jazz Fesztiválnak adott otthont július 16-18. között Dunakeszi. A hangulatos környezetet a nézőtér mögötti szökőkút színpompás fényjátéka tette teljessé valamint a virágdíszbe öltözött IV. Béla király tér vendégfogadó látványát is.

    Kényelmes fotelek, két oldalt asztalok és székek, majd széksorok fogadták már első nap a koncertre szép számmal kilátogató közönséget. Náray Erika szinkronszínész, énekes műsorközlő és Pethő Krisztián önkormányzati képviselő, a rendezvény házigazdája köszöntötték a közönséget. Örömmel mondta el a képviselő, hogy végre ismét találkozhatnak a jazzrajongók kedvenceikkel. Humorosan megjegyezte, utalva a pandémiás időszakra, hogy az elmúlt másfél évben „megtanultunk kezet mosni”. Azt is elmondta, hogy a fellépő művészek a jazzélet nemzetközi szinten is jegyzett előadói, így a magas színvonal adott a három estére.

    Az est első fellépője az Urbán Orsi Group volt. Orsi a hazai jazzélet egyik kiválósága. Az együttes latin hangulatú zenei programmal és izgalmas ritmusokkal hódította meg a közönséget.

    A fesztivál második napján Pethő Krisztián az önkormányzat nevében köszöntötte a közönséget. Hiányzott már, hogy együtt legyünk, de az oltásoknak köszönhetően visszakapjuk a régi életünket, mondta. – Városunknak a sport és szabadidős rendezvények mellett az is fontos, hogy minőségi kulturális rendezvényeket biztosítsunk.  Ilyen a most ötödik alkalommal megrendezett fesztivál. Majd színpadra lépett Zséda, Zsédenyi Adrienn, aki a nagyszerű Fehérvári Big Band kíséretében fantasztikus előadásában a jazz örökzöld gyöngyszemeit és néhány saját dalt szólaltatott meg nagy sikerrel.

  • Először vagyok Dunakeszin a fesztiválon, a barátaimtól már sok jót hallottam róla – mondta kérdésünkre a művésznő. – A múlt évre volt tervezve itt a fellépésem, de a járvány miatt akkor elmaradt. A járvány után szerencsére beindult a zenei élet, több koncertem van és megjelent az új nagylemezem is. Nagyszerűen berendezett, rendkívül hangulatos miliőben zajlik a fesztivál, van valami elegancia is a nézőtér berendezésében, mondhatjuk, hogy a jazz ünnepe ez a fesztivál. 

    Méltán nevezhetjük a fesztivál csúcspontjának a harmadik napot. Nem csupán a nézőtér, de a mögötte lévő szökőkutas park is megtelt a lelkes közönséggel. A világszínvonalon megszólaló Budapest Jazz Orchestra foglalta el a színpadot, s előbb saját repertoárjukból játszottak néhány számot, majd a nézők ujjongással kísért tapsvihara közepette színpadra lépett Horváth Charlie, aki műsorában tíz dalt, köztük jazz örökzöldeket és saját dalokat adott elő óriási sikert aratva.

  • Boldog vagyok, hogy itt lehetek, több zenész kollégám és barátom él Dunakeszin, gyakran jövök el hozzájuk – mondta kérdésünkre sztárinterjújában Charlie. – Szeretem a várost, a kilencvenes években saját zenekarommal is felléptem a Duna-parton és másutt. Ekkor indult el a szólókarrierem. 2000-ben kezdtem el az amerikai színvonalon muzsikáló Budapest Jazz Orchestrával dolgozni. Csak gratulálni tudok a fesztivál helyszínéhez, nagyon ki lett találva.

    A három este folyamán fellépett még a Torzsa Gabi Akusztik, az Eck Léda Kvartett, a Merry Go Round kvartett és a Peet Project.

    A jazzrajongók emlékezetében minden bizonnyal sokáig megmarad a fesztivál. Elsősorban nyilván a zenékre, dalokra, előadókra emlékeznek, melynek „tartozéka” volt a rendkívül hangulatos nézőtér, oldalt az ételt-italt kiszolgáló házikók.

    Házigazdaként Pethő Krisztián kimagasló munkát végzett. Bárki kereste kérdéssel, segített, a programok idején bárhol, bármikor megtalálható volt. Náray Erika immár ötödik éve „hozta el” a hazai jazzélet kiválóságait, s ami a legfontosabb: a Programiroda munkatársai dicséretes munkát végeztek azért, hogy a Jam Jazz most is igényes, magas színvonalú legyen.

    Fontos tudni, hogy a fesztivál volt az utolsó, ingyenesen látogatható városi rendezvény. A következő, július 24-25-én rendezendő V4 Air Show, valamint a szeptember 2-án sorra kerülő két és félnapos Dunakeszi Feszt már csak a Dunakeszi Kártyával rendelkezők számára lesz ingyenes. Vonatkozik ez a későbbi városi programokra is.

Katona M. István

A szerző és Dusza Tibor felvételei 

Még szintén érdekelheti...