Dunakeszi

Dunakeszi háziorvosi tájékoztató a Covid-19 védőoltással kapcsolatosan

A dunakeszi háziorvosok az alábbi tájékoztatót juttatták el az önkormányzat részére, hogy tájékoztatni tudjuk a lakosságot az átoltottság valós mértékéről, a beoltás menetéről, a járás és városunk szintjén végzett szervezőmunkáról, amely el fogja Önökhöz juttatni a megfelelő vakcinát. A tájékoztatót változtatás nélkül közöljük.

Tisztelt lakosok, tisztelt betegeink!

2021. február elején városunkban is megkezdődött a COVID-19 elleni védőoltások beadása a lakosság körében (a szociális és egészségügyi szféra után).

Szeretnénk Önöket tájékoztatni az átoltottság valós mértékéről, a beoltás menetéről, a járás és városunk szintjén végzett szervezőmunkáról, amely el fogja Önhöz juttatni a megfelelő vakcinát.

Március elejére a háziorvosi rendelőkben, illetve a váci Jávorszky Kórházban felállított oltóponton betegeinknek körülbelül 5-7%-át oltottuk be. Ezzel természetesen a járásunkba juttatott valamennyi oltóanyagot, a tervezett időpontokra maradéktalanul beadtuk. Az oltások ezekben a percekben is folyamatosan zajlanak.

A médiából értesülhettek róla, hogy a tömeges vakcináció a küszöbön áll, tárgyalások folynak a gyártókkal, illetve néhány szállítmány már meg is érkezett az országba.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ, az oltóanyagot, a levélben vagy interneten regisztráltak előre szűrt, leválogatott listáival együtt a megyékhez, onnan tovább, a Járási hivatalokba juttatja.

A Járási Hivatal a beteglistákat, és az arra a hétre előirányzott oltóanyagokat a háziorvosokhoz, illetve a váci Jávorszky Ödön Kórházba küldi el.

Február hónap folyamán minden vakcina beadásáról az Ön háziorvosa döntött, akkor is, ha nem személyesen adta be, mert a váci oltópontra is ő szervezte a betegeket a megadott (általában fél órás) időintervallumban.

Néhány szó a „listákról”:

A március elejéig a háziorvosi körzetekbe megérkezett listák még nem tartalmazták az összes oltásra regisztrált beteget! Ezek ütemezésébe sajnos nincs belelátása és beleszólása még a Járási Hivatalnak sem, országos központban dől el. Egy lista egyféle oltóanyaghoz kapcsolódik, és azok nevét tartalmazza, akik elvileg korcsoport és egészségi állapot szerint megkaphatják azt a vakcinát. Mivel még nem léptünk a tömeges oltások szakaszába a listánkon szereplő betegek számához képest (ami több száz) lényegesen kevesebb oltóanyag (néhány tíz) érkezett, így a háziorvosok kor, és az általuk nyilvántartott betegségek fényében tovább szűrték a listákat, és így keresték fel a beoltandó betegeket.

Névlisták folyamatosan érkeznek, ahogy jönnek az újabb vakcina szállítmányok a járásunkba. Hogy szerepel-e az Ön neve valamelyiken, azt előjegyzett időpontban a körzeti asszisztensnő szívesen megkeresi.

Mikor várható az Ön beoltása?

Több tényezőtől függ.

1. Az orvosok által nem befolyásolható tényező, hogy hazánknak mennyi oltóanyagot sikerül a közeli jövőben beszereznie. Remélhetőleg az eddiginél sokkal gyorsabb ütemben fog zajlani.

2. Függ az Ön korától és a betegségeitől, de sajnos a „magas rászorultsági szint” nem minden esetben jelentett előnyt az eddigiekben. Ugyanis ez leszűkíti az Ön által kapható oltóanyagok körét. Sajnálatosan pont ezekből nem volt és nem is várható nagy mennyiség érkezése.

Ezért, amikor háziorvosa – vagy a későbbiekben talán valamelyik illetékes hivatal/ kórház munkatársa – felkeresi Önt, hogy talált az Ön számára alkalmasnak ítélt vakcinát, akkor mindenképpen vegye számításba a fenti információt is.

A vakcinák és a listák heti bontásban érkeznek a körzetekbe. Hogy arra a hétre milyen vakcina, és mennyi várható, az a megelőző hétvégén vagy azon a hétfőn-kedden derül ki. A háziorvosok igyekeznek a rizikószintnek megfelelően választani a listából, de a listák nagyok, oltóanyag pedig egyelőre limitált mennyiségben állt rendelkezésre.

Ön milyen oltást kaphat?

A Magyarországon használatban lévő ötféle vakcina Alkalmazási előirata tartalmazza azon korcsoportokat, és betegek körét, akiknek a gyártó ajánlja, illetve kifejezetten nem javasolja a termékét. A 15-20 oldalas Alkalmazási előiratokból alább kiemeltük az Ön számára azt a néhány oldalt, amelyeken a fenti információkat megtalálja.

Ha az Ön neve szerepel egy adott vakcinához mellékelt listán, akkor a háziorvosa átgondolja, hogy az Ön – általa ismert – betegségei megengedik-e, hogy azt az oltóanyagot tényleg megkapja. Ha igen, akkor ezután valamilyen úton felveszi Önnel a kapcsolatot. Legtöbb esetben azt tapasztalhatja, hogy egy biztonsági pontosításra is sor fog kerülni.

Ön milyen oltást szeretne?

Remélhetően hazánkba érkezik legalább annyi oltóanyag, ahány állampolgár előzetesen jelezte igényét az oltásra.

Szintén remélhetőleg az idős és/vagy több betegségben szenvedő emberek megkaphatják pont azt az oltóanyagot, amelyik nekik a legkevesebb rizikóval beadható.

Aki van olyan szerencsés helyzetben, hogy bármelyik vakcinával oltható, kérjük fontolja meg, hogy felveszi-e a neki megajánlott oltást, vagy megjósolhatatlan ideig vár egy általa preferáltra.

Honnan tudnak minden betegségéről?

A leküldött listákból az derül ki, hogy nem „tudnak”. Viszont a háziorvosa már sokkal többet tud Önről, jó esetben nemcsak ismeri, de – ha Ön is együttműködő volt – kezeli is a krónikus betegségeit.

Viszont amikor felkeresik Önt, és megajánlanak egy oltóanyagot, akkor lehetősége nyílik pontosítani, kiegészíteni, megbeszélni a betegségeit és állapotát a családorvosával. Ha nem biztos benne, hogy a máshol kezelt betegségéről orvosa tud, még nem késő most időpontot kérnie, és zárójelentéseivel felkeresni őt.

A „futtában”, rendelése közben, telefonon elért doktora biztosan nem lesz képes megjegyezni az új információkat Önről, és ez mindkettőjüknek rossz.

Mit tegyen hát, ha még mindig bizonytalan?

Olvassa el a fentieket még egyszer, és gondolja át!

Olvassa el az Alkalmazási előiratok kiemelt részleteit, hogy a gyártó kinek ajánlja és kinek ellenjavalja az adott vakcinát!

Kérjen időpontot a háziorvosánál, és beszéljék meg a kérdéseit, nézzék át a betegségeit!

Várja meg, amíg felkeresik, mert ez már azt jelenti, hogy van oltóanyag, és van miről beszélni! Ilyenkor semmiképpen ne hallgassa el a háziorvosa elől az olyan kórállapotait, amelyeket Ön szerint az orvos nem ismer! Ez Önnek biztonságos, neki pedig nagyon fontos lehet.

Kérések, figyelmeztetések:

Segítse a járvány ellen küzdők munkáját, és az oltások minél gyorsabb lebonyolítását azzal, hogy oltással kapcsolatos telefonokkal és e-mailekkel nem lassítja a rendelőkben folyó munkát!

Legyen türelmes, várja meg, amíg keresik!

Olyan személytől fogadjon el oltásra behívó értesítést, akit egészségügyi dolgozóként ismer, vagy egyértelműen azonosította magát valamely intézmény dolgozójaként.

Mindenekfelett: védje magát maszkkal, kézmosással, távolságtartással; ha teheti, maradjon otthon, szóval vigyázzon magára, mert fontos Dunakeszinek! – olvasható az Önkormányzat által kiadott tájékoztatóban.

Még szintén érdekelheti...