Dunakanyar régió

Dr. Urbán Edina: a váci térségben stagnál a koronavírus-járvány, nagyon fáradt a csapat, de bírjuk az ellátást

Eddig több mint 12 450 embert oltottak be a váci kórházban – jelentette be Rétvári Bence csütörtök délután azon a sajtótájékoztatón, melyen dr. Urbán Edina főigazgató-főorvos a koronavírus elleni védekezést ismertette. A Yess Kft. jelentős mennyiségű vitaminkészítményekkel és saját gyártású élelmiszerrel ajándékozta meg a váci kórház dolgozóit áldozatos munkájuk elismeréseként.

 „Az elmúlt egy esztendőben tapasztalhattuk azt, hogy valóban nagyon sokan fogtak össze a járvány idején. Sokan segítettek a kórháznak, az idős, beteg embereknek, sokan segítettek abban, hogy ezt az időszakot át tudjuk vészelni. Szerencsére ez a segítő kedv, az adakozási kedv, vagy a karitatív szemlélet az sem a kórházon belül, sem máshol sem csökkent, hanem továbbra is nagyon sokan segítenek” – mondta dr. Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára, aki kijelentését számos példaértékű közösségi, baráti, települési összefogás, segítségnyújtás bemutatásával támasztotta alá.

– A világ minden országában, de Magyarországon is ez egy szolidaritási vizsga is. Mi, magyarok ebben szép teljesítményt nyújtottunk az elmúlt egy esztendőben – emelte ki a politikus, aki szerint erre szép példa a Yes Kft. vitamin és élelmiszer adománya is, melyet a kórház dolgozóinak adnak át, hogy a koronavírus-járvány harmadik hullámában minden korábbinál nagyobb egészségben tudják ellátni a betegeket.

Dr. Rétvári Bence hangsúlyozta: a Váci Jávorszky Ödön Kórház a régió kiemelt és fontos oltópontja.

– Az egészségügyi dolgozók után a lakosság folyamatos oltásában is meghatározó feladatot látnak el a kórház dolgozó. Az elmúlt időszakban több mint 12450 ember oltására került sor, a héten is 1000 feletti az a szám, ahány embert be fognak oltani a váci kórházban. Az országban több ezer oltópont van, de itt a váci kórházban is folyamatos a behívottaknak az érkezése, folyamatos a többféle oltásoknak a beadása. Az is fontos, amikor a harmadik hullámnak egy nagyon erős szakaszában vagyunk, akkor ne csak kórházi ágyak, gépek, de személyzet is legyen a kórházban az ápoltak mellett – húzta alá a váci térség országgyűlési képviselője.  

Majd arról beszélt, Magyarország világelső a lélegeztető gépek beszerzésében, s mindemellett jóval több kórházi ágy áll rendelkezésre, mint sok nyugat-európai országban.

  • A kórházi ágyak, lélegeztető gépek és más felszerelések mellett Magyarország arra is felkészült, hogy elegendő orvos és ápoló is legyen, aki a koronavírusos betegek ellátásához ért. Éppen ezért tavaly nyáron külön képző programot indítottunk az orvosok, ápolók számára, hogy elsajátítsák a koronavírusos betegek ápolásához szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket.  A képzést 3643 orvos, és mintegy 9500 ápoló végezte el.

Lőnhárt József, a Yes Kft. tulajdonos-ügyvezetője mielőtt a közel kétmillió forint értékű vitaminokból és saját készítésű élelmiszerekből összeállított adományt átadta volna a kórház képviselőinek, köszönetet mondott az egészségügyben dolgozóknak az odaadó, hálás, kitartó munkájukért. – Ezért megpróbálunk egy kicsit segíteni, hogy túllendüljenek a nehéz időszakokon – fogalmazott.

Dr. Urbán Edina főigazgató-főorvos az ES televízió kérdésére válaszolva elmondta: az önkéntes segítők toborzását az Országos Kórházi Főigazgatóság végzi, de ők is szívesen fogadnak segítséget. „A kórházunk honlapjára kiraktuk azt a tájékoztatót, amin van elérhetőség megadva és az Országos Kórházi Főigazgatóságon kell jelentkezni. Nyilván ott meg lehet jelölni a jelentkezésen, hogy melyik kórházba, milyen területre szeretnének menni és akkor ők fogják koordinálni” – mondta.

A Dunakanyar Régió kérdésére: milyen a térségben a Covid-helyzet, a kórház ágykapacitása bírja-e a betegek ellátását? – válaszolva dr. Urbán Edina kijelentette: az első hullám nagyon jó gyakorlat volt arra, hogy felkészüljünk akár a második hullámra.

– A harmadik hullámban már eleve – szerintem az országban szinte elsőként – három sávos megoldást alakítottunk ki a kórházon belül a fertőzöttség fokától függően – fertőzött, gyanús, illetve fertőzésmentes, egyéb betegségben szenvedők – ismertette.

– Nagyon jó zónákat alakítottunk ki – jelentette ki dr. Urbán Edina, aki szerint a kórház bírja kapacitással. – Az országos statisztikák azt mutatják, hogy hazánk északi megyéiben a koronavírus-járvány elindult, ám fertőzés emelkedés az elmúlt napokban itt a térségben nem tapasztalható. Terjed a vírus országosan és ezért más területeken esetleg nő a fertőzöttek száma, ami országosan egy emelkedő számot mutat. Itt a térségben stagnáló az állapot és bírjuk. Nagyon fáradt a csapat, nagyon kimerült, de hihetetlen lelkiismeretesek, hihetetlen alázattal dolgoznak. Köszönet a kórház összes dolgozójának és a betegeknek, a hozzátartozóknak is, mert ugyanúgy, mint tavasszal, meg ősszel, most is nagyon türelmesen viselik a helyzetet, és a korlátozó intézkedést, ami akár a beteglátogatást, vagy a kapcsolattartást kikényszeríti ebben a járványügyi helyzetben, úgy hogy bízhatnak bennünk – mondta.

Lapunk kérdésére válaszolva dr. Urbán Edina elmondta, hogy koronavírusban az országos átlaghoz képest jóval kevesebben hunytak el a váci kórházban. Arról is beszélt, hogy már a nem intenzív osztályon is olyan gyógyszeres terápiát kezdtek el, mint a Szent István vagy a Szent László Kórházban. „Így kimagaslóan magas úgymond „gyógyszerfogyással”, nagyon jó gyógyító eredményük van. Én azt gondolom, hogy a térség lakosai ilyen szempontból megnyugodhatnak, azt az ellátást, amit itt kapnak, ugyanezt kapják bárhol a magasabb centrumokban is” – mondta végezetül.

A sajtótájékoztató végén dr. Rétvári Bence kiemelte, hogy a tesztelést végző szűrőbuszok az elsők között fogadták a lakosságot Vácon. Az eredményes védekezés érdekében mindenkit arra biztatott, hogy regisztráljon, és minél többen jelentkezzenek oltásra, mert – mint fogalmazott – „annál hamarább tudjuk legyőzni ezt a járványt.”

Vetési Imre (Dunakanyar Régió)

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...