Dunakeszi

Kétmilliárd forintból újul meg a dunakeszi gimnázium és sportcsarnok energetikai rendszere

Javában tart a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium és Sportcsarnok energetikai felújítása, melyről Szabó Józsefet, a Dunakeszi Tankerületi Központ műszaki koordinátorát kérdeztük.

  • Értesüléseink szerint már régóta aktuális volt az oktatási intézmény és a sportcsarnok energetikai felújítása, melyre tervek is készültek korábban, ám időközben kiderült, hogy jóval súlyosabb a baj, mint gondolták volna. A sportcsarnok tető beázása miatt számtalanszor más helyszínen kényszerültek megtartani a testnevelési órákat, a versenysportágak bérlői is máshol játszhatták mérkőzéseiket, de a szalagavatót is a város másik intézményében rendezhették meg. Milyen pénzügyi forrásból valósul meg a nagy volumenű energetikai felújítás?
  • Az épület 1990-ben épült az akkori kornak megfelelő technológiai színvonalon. Mostanra a határoló szerkezetek és az elavult, helyenként rosszul záródó nyílászárók és gépészeti berendezések már nem feleltek meg a jelenkor hőtechnikai és épületszerkezettani követelményeinek. Ebből adódóan a Radnóti Miklós Gimnázium jó ideje jelentős hőveszteséggel működik. Bár korábban már sikeresen pályázott energetikai rendszerének megújítására a Radnóti Gimnázium, ám a kiviteli tervek készítésekor kiderült, hogy nagyobb volumenű beruházásra van szükség, mint amivel korábban számoltak. Az eredetileg tervezett pénzügyi forrásokhoz a többletet Tuzson Bence országgyűlési képviselő, kormányzati államtitkár közbenjárásával sikerült biztosítani. Így már minden akadály elhárult a felújítás elől. A beruházás értéke több mint 2 milliárd forint.
  • Mikor kezdődtek a munkálatok, mit foglal magába a fejlesztés, a korszerűsítés?
  • A beruházás 2020 novemberében kezdődött. A sikeres pályázat keretében megújul a teljes fűtési és hűtési, valamint szellőző rendszer. Az állami támogatás kiterjed a külső határoló fal-és födémszerkezetek hőszigetelésére, a hő-és füstelvezető rendszer kiépítésére, valamint egy villamos energiát termelő napelemrendszer telepítésére is, amely az épület tetejére kerül. Így ezzel is hozzájárulva az épület gazdaságosabb működéséhez. Az épület homlokzati nyílászáróit is korszerű, hőszigetelt elemekre cserélik.
  • Várhatóan mikorra készül el a kivitelező a sportcsarnok és a gimnázium felújításával? Az energetikai korszerűsítésnek köszönhetően mennyivel lesz gazdaságosabb a két intézmény működtetése?
  • A beruházás előre láthatólag 2021. III. negyedévére készül el. A korszerűsítésnek köszönhetően külsőleg egy látványosan megújult épületet, belsőleg egy, a mai kor technológiai színvonalának megfelelő berendezések által működtetett épületet vehetnek birtokba a pedagógusok és a tanulók. Konkrét számokat majd a felújítást követő üzemeltetésnél fogunk látni, de annyi biztos, hogy a felújítás jelentős költségmegtakarítást fog eredményezni.

Vetési Imre (Dunakanyar Régió)

Még szintén érdekelheti...