Dunakeszi

Tavaszi munkák a kiskertekben és a városban

Elérkezett a tavasz, téli álmából lassan ébredezik a természet. Már nyílnak a kerti virágok, egyes fák látványos virágdíszbe öltöztek. A kiskert tulajdonosokra is a feladatok várnak, hogy közvetlen környezetük minél szebb legyen. De mik is a tennivalók, erről kérdeztük Tóth Esztert, Dunakeszi főkertészét.  

  • Ahogy a városban, úgy a kiskertekben is el lehet kezdeni a tavaszi munkálatokat. Az első fűnyírás után a gyepet szellőztetni, illetve indító műtrágyázni lehet. Ezeket meg lehet vásárolni bármelyik kertészetben. A cserje felületeket – amelyek a nyár folyamán vagy ősszel virágoznak – most kell visszametszeni. A tavasszal virágzókat viszont csak az elvirágzás után metsszük vissza.
  • A rózsákat a fagyok elmúltával visszavághatjuk a végleges méretükre. A termő gyümölcsfák közül most, virágzás előtt kell visszametszeni a csonthéjasokat, a szilvát, a barackot, a meggyfát. Fontos a permetezés monília és a tafrina ellen, és a lemosó permetezést is el lehet végezni gombaölő szerrel, ennek most van az utolsó időpontja. A monília ellen az első permetezést virágzásnál kell megtenni a sárgabarackoknál, erre később még többször vissza kell térni. Az örökzöldeknél a kiegészítő tápozást el lehet végezni, a cserjefelületeket is műtrágyázzuk azért, hogy később minél jobban növekedjenek.  
  • A virágfelületeknél a gyomlálást is el kell kezdeni. Az ősszel virágzó hagymás növényeket, például a kardvirágot és a dáliát ilyenkor lehet elültetni. Most már, amint az látható a Fő téren is, bújik a nárcisz, és a tulipán. Ezeket majd a virágzás után vissza lehet vágni, és ha megtrágyázzuk, több tápanyag jut vissza a hagymákhoz és jövőre sokkal dúsabban fognak virágozni. A közterületi növényeknél a napokban elvégezzük a formára metszést.
  • A városban már elindult a házhoz menő zöldhulladék elszállítása. Kérjük, hogy az ágakat összekötözve rakják ki, az apró zöldhulladékokat pedig a Közüzemi Kft.-nél és egyes üzletekben megvásárolható zöld zsákokban helyezzék ki. Így áll módunkban elszállítani. Egyszerre maximum egy köbméter zöldhulladékot visznek el a munkatársaink, ha ennél több keletkezik, – sövényt metszenek, vagy fát vágnak ki – és nagyobb mennyiségű zöldhulladék keletkezik, akkor díjazás ellenében többféle méretű konténert lehet rendelni.
  • Mivel elhúzódott a tavasz – a tavalyi évhez képest két hét elmaradásban vagyunk – a köztéri faültetések még zajlanak, konténeres földlabdás fákat helyezünk ki. A Duna-part rehabilitálása is folyamatos, a napokban ültettünk el nyolcvan darab, a vízparti társulás részét képező fűzfákat, nyárfákat, égereket. Emellett a város több pontján, így a Katonadombon, a Rákóczi úton és a Mátyás király úton az elkövetkezőkben új fasorokat fogunk kialakítani – mondta végezetül a főkertészünk.

Katona M. István (Dunakeszi Polgár)

A szerző és a főkertész felvétele

Még szintén érdekelheti...