Dunakeszi

Változik a településképi rendelet, egyszerűsödhet a klímaberendezések kihelyezése

– Dunakeszin 2006 óta szabályozzák, hogy a házfalakon hová kerülhet a klímaberendezések kültéri egysége. Mit kell figyelembe vennie a lakosságnak? – kérdeztük Passa Gábortól, Dunakeszi főépítészétől.

– A 2006-ban megalkotott Helyi Építési Szabályzat szerint utcafronti homlokzatra nem engedélyezett a klímák kihelyezése. 2013. január 1-étől jogszabályi felhatalmazás alapján a településképi rendeletben a képviselőtestület döntése alapján a városvezetés tovább módosított a szabályozáson, azóta a kihelyezéshez településképi engedély szükséges. A 2017-es rendelet módosítás óta ráadásul nemcsak utcafronti homlokzatra nem kerülhet a berendezés, hanem a közterületről látható falfelületre sem. Legfeljebb akkor, ha az épület szerkezetéből adódóan takarásban van. Várhatóan a Kormány által idéntől biztosított otthonfelújítási program keretében meg fog ugrani a klímaberendezések iránti igény. A városkép védelme érdekében módosítjuk a településképi rendeletet és ezzel párhuzamosan megkezdtük felkutatni a szabálytalanul kihelyezett berendezéseket.

– A családi házak esetében egyszerűbbnek mondható egy ilyen jellegű szabályozás betartatása, de Dunakeszin panelházak és társasházak is zömmel akadnak. Egy-egy tömb esetében ez több száz lakást is jelenthet. Számukra milyen megoldás várható?

– A szabályozást a képviselőtestület felülvizsgálta és egy módosítással az élhetőséget szem előtt tartva olyan társasházaknak is lehetőséget biztosít klímaberendezések elhelyezésére, ahol eddig nem volt megoldott. Ahol van erkély, ott annak takarásába lehet telepíteni, ahol pedig nincs, a házfalon, rendezetten, például egymás fölé/alá kell kihelyezni az eszközöket. Sok társasházi lakásban az évek során már telepítettek klímát, itt egy adott oldalon a már meglévőhöz kell igazítani az újakat. Ebben a Főépítészi Iroda, vagy a közös képviselő tud majd pontos tájékoztatást adni.

– Hogyan változik meg a településképi rendelet, mit kell szem előtt tartania annak, aki klímát telepítene az otthonába? Tud egyáltalán arról a lakosság, hogy van ilyen szabályozás?

– Az önkormányzat tartott korábban ezzel kapcsolatban lakossági konzultációt. Ennek az eredménye azt mutatta, hogy a helyiek mintegy 20%-a ismeri az előírást, a rendezett városképpel azonban egyetértenek. A jelenleg módosítás alatt álló településképi rendelet meg fog határozni a városkép szempontjából kiemelt útvonalakat. Ezek mentén a szabályozás nem változik, míg a kevésbé frekventált utakon az előírások lazítása várható. A kiemelt, főbb útvonalakon utcafronti homlokzatra és közterületről látható homlokzatra továbbra sem szerelhető a kültéri egység, alacsonyabb rendű, kis forgalmú utcákban az utcafrontra tilos, de oldalfalra már tehető a készülék. A rendeletmódosítás még a nyár elején megtörténik, a helyi klímás vállalkozások már tudnak a szabályozásról, a közös képviselők értesítése már folyamatban van.

Szeredi Helga (Dunakanyar Régió)

Még szintén érdekelheti...