Sport

Senior torna Dunakeszin – Kundlya Zsófia gyakorlatait Kanadában is követik

2021 februárjában indult útjára Kundlya Zsófia idősebb korosztálynak szánt tornája. Honnan jött az ötlet? – kérdeztük a közkedvelt pedagógustól, az egykori kiváló sportolótól.

– Jelen helyzetben egyre több minden szorul az online térbe, úgy is mint a tanulás, munka és sajnos a sport is. Az interneten egyre több edzésforma megtalálható, de azt vettem észre, hogy az idősebbek számára kevesebb a lehetőség. A senior tornát persze nem én találtam ki, mások is foglalkoznak vele, de nem túl széles a választék, és ezek elérhetősége is nehézkes azoknak, akik nem mozognak otthonosan az interneten. Úgy gondoltam, egy könnyed átmozgató tornát egy könnyen elérhető csatornán szeretnék létrehozni úgy, hogy azt mindenki a saját fizikai állapotához mérten el tudja végezni. Ezzel is megkönnyítve idősebb társaink testi és mentális egészségének megőrzését.

– A tornát hol, milyen körülmények között készíti, kik segítenek benne?

– A torna, illetve a felvételek társadalmi munkában, a közösség szolgálatának jegyében készülnek. Dunakeszi város vezetése – Seltenreich József sportigazgató úr és Sípos Dávid alpolgármester úr – biztosítja számunkra a helyszínt. A Telekeszi TV-től Dobay Márta és Molnár László működnek közre a felvételek elkészítésében és sugárzásában. A tornát pedig a 77 éves édesapámmal, Kundlya Jánossal csinálom. Apukám első hívásra vállalta, hiszen aki ismeri, tudja, hogy a sport az élete, és pályafutása során tanárként, valamint edzőként rengeteg gyermeket tanított meg a sport szeretetére. Nagyon büszke vagyok rá, hogy ott van velem.

Apa és lánya, Kundlya János és Kundlya Zsófia

– Hol lehet a tornát megnézni, illetve végezni?

– A Telekeszi TV-ben hétfőnként 9 órakor kerül sugárzásra az aktuális új rész, majd hétfőn 17 órakor, valamint csütörtökön 9 és 17 órakor ismétlik azt. Emellett a tornának saját Facebook oldala is van (Senior torna Zsófival), amely egyre népszerűbb, köszönhetően annak, hogy az idősebb korosztály is egyre ügyesebben kezeli a számítógépet, okostelefont. Az oldal ingyenes, nyilvános, nincs szükség regisztrációra, tagságra, hanem mindenki szabadon megtalálhatja a videóinkat, és tornázhat velünk.

– Meddig tervezed ezeket a felvételeket, gondolkodsz másban is?

– Még csekély rálátásunk van a jövőre, de amíg bírjuk, addig csináljuk online, tekintettel arra, hogy az igény megvan rá, amit mutat az is, hogy országszerte is egyre több követőnk van. De – ha majd a körülmények is megengedik – szeretnék egyszer személyesen is találkozni a közelben élőkkel, hogy együtt tornázzunk, mert mégis más varázsa van az online és a személyes óráknak is.

– Mit tapasztalsz milyen nézettsége van a senior tornádnak, mik a visszajelzések?

– Nagyon hálás és lelkes a közönség, így minden tornára nagy szeretettel készülünk. Rengetegen követik, lájkolják az oldalt, és sokakat érnek el a videóink. Az ország minden szegletéből kapom a pozitív visszajelzéseket, de már Kanadából is írtak, hogy velünk tornáznak. Nagy öröm olvasni a kommenteket, sok szívhez szóló üzenetet kapok.

A tévés nézettségről pontos számokat nem tudok mondani, de sokat elárul, hogy az utcán ismerősök és ismeretlenek is mondanak egy-egy jó szót a tornáról, illetve a fiatalok továbbítják szüleiknek, nagyszüleiknek is. Edzőként kisiskolás diákjaimtól is visszahallottam, hogy mama és papa együtt tornázik Zsófi néni tornájára. Édesapám korábbi tanítványi is jelezték már, hogy vagy ők vagy szüleik velünk tartanak.

  • Milyen mozgásformára számíthatnak az idősebbek?
  • 2006-ban a Semmelweis Orvostudomány Egyetem testnevelés és egészségtan szakán végeztem. Egész életemet a sport kísérte. Édesapám révén 12 évig az atlétika, majd 4 évig az amerikai foci volt a fő sportágam, emellett 4 évig a Testnevelési Egyetem pompon csapatában, majd újabb 4 évig a Cheersy pompon csapatánál táncoltam. Ez a sportág most is része az életemnek, 14 éve edzem az óvodásoktól a középiskolás korig a gyermekeket.

A pompon – angol nevén cheerleading – sportágban is kreatívnak kell lenni, mind a talajakrobatikában, mind a táncos koreográfiák kitalálásában, és ezt a kreativitást igyekeztem átvinni a senior torna gyakorlataiba is. Olyan tornát szerettem volna, amit az idősebbek is – persze fizikai, egészségügyi állapotuknak megfelelően – tudnak csinálni a saját tempójukban. Élményen alapuló, átmozgatásos torna, amellyel igyekszünk a velünk mozgók napját kicsit színesebbé, közérzetét, fizikai állapotát kicsit jobbá tenni.

A 15-20 perces átmozgatásban pedig olyan részeket is megtornáztatunk, amit magunktól nem mozgatnánk meg. Arra törekszem, hogy a gyakorlatok könnyen kivitelezhetőek legyenek, akár otthoni eszközökkel (szék, vizes palack, zokni gombolyag stb.), és a végén a kellemes fáradság mellett várják a résztvevők az újabb alkalmat. Bízom benne, hogy ezzel a munkával hozzájárulhatok sok ember egészségmegőrzéséhez, és ebben a nem megszokott életmódban egy kis vidámságot vihetek az otthonukba.

Ezúton is köszönöm Dobay Márta, Molnár László és édesapám önzetlen segítségét, munkáját, hogy ők is látják idősebb társaink igényeinek fontosságát, és segítik munkámat.

  • Mi pedig neked köszönjük, hogy önzetlenül segíted a senior korosztály tagjainak egészségmegőrzését!
    (B. Szentmártoni) Dunakeszi Polgár

Még szintén érdekelheti...