Sport

Schirilla György tavaszköszöntő lubickolása a Dunában

A szombat délutáni ragyogó napsütéses időben sokan látogattak ki a dunakeszi révhez, hogy együtt köszöntsék a nemzet „rozmárját”, Schirilla Györgyöt, aki hét év után újra a Dunába csobbant, hogy néhány száz méteres könnyed úszással tisztelegjen a tavaszváró dunakesziek előtt.

A Dunakanyar egyik legszebb Duna-parti sétányán már jóval az úszás kezdetének időpontja előtt sokan sétáltak a napfényes, ám nem igazán dunai úszásra csábító időben. Több százan látogattak ki a Késő-római Kikötőerődhöz, hogy a nagy attrakció előtt, a Florália tavaszköszöntő ünnepi program keretében táncra perdüljenek a REDit Örömtánc klub tagjaival.

Közben megérkezett a nemzet „rozmárja”, akinek mindenkihez volt egy kedves szava, miközben a VSD ifjú atlétáival elindult a bemelegítő futásra.

A nagy csobbanás előtt Csoma Attila, a terület önkormányzati képviselője és a város országgyűlési képviselője, Tuzson Bence köszöntötte a kiváló sportembert, aki – mint mindig – ezúttal is sziporkázott, élvezte a felé áradó szeretetet. – Gyuri, tudod, hogy hány fokos a víz? – kérdezte Csoma Attila, amire a 61. születésnapját március 28-án ünneplő sportember azonnal rávágta: „meleg”. Bíztatta is a két politikust, hogy ők is ússzanak vele, de csak Tuzson Bence vállalkozott rá, hogy bemegy vele a Dunába. Igaz, csónakkal.

A parton drukkoló emberek tekintete kísérte Gyurit, akit csónakkal felvittek jó pár száz méterre a békésen folyó Dunán Göd irányába, hogy a közönség lelkes bíztatása közben a 4 fokos vízbe csobbanjon. Az extrém sportok hazai kiválósága úgy tempózott és lubickolt a vízben, mintha a nyári kánikulában élvezné a hűsítő habokat. Mielőtt kijött volna a vízből, megfordult és úszott még egy kört a kísérő csónakot között.

Az örökifjú sportembert a parton nagy ovációval fogadta a közönség, készültek a szelfik, miközben sorra gratuláltak a nem mindennapi sportteljesítményhez.

 
A Floralia tavaszköszöntő ünnepség másik különlegessége, a fakorongokba tűzött virágok úsztatása is nagy tetszést váltott ki a dunakesziek körében.  

A rendezvényt szervező Dunakeszi Programiroda munkatársa, Takács Edit ötletét a Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. asztalosai váltottak valóra, akik elkészítették a formára vágott fakorongokat, melyekbe a REDit Örömtánc Klub tagjai egy szál virágot tűztek. A közönség – kicsik és felnőttek – pedig a helyszínen üzeneteket írtak a fakorongokra, melyek többsége a béke, a szeretet iránti vágyaikkal úsztak tova a békés nyugalommal folyó Dunán.

A Floralia ünnep korabeli jelentőségéről az összegyűlteknek dr. Kerekes Dóra, a Révész István Helytörténeti Gyűjtemény vezetője beszélt. – Flóra a tavasz, a fiatalság, a termékenység istennője volt a római korban, akit általában virágokkal, sugár nőként ábrázolták. Az egyik legősibb római istennek számított. Az ókorban április 28-tól május 3-ig ünnepelték Flórát, azaz a tavaszt. A helytörténész rövid, ám színes tájékoztatójából megtudhattuk, hogy az ünnep idején színjátékokat mutattak be, sokat táncoltak, jókat mulatoztak, ám a nagy lakomák és a cirkuszi játékok sem maradhattak el.

A jól sikerült tavaszköszöntő program a Késő-római Kikötőerőd kiállításának megtekintésével zárult.

Vetési Imre
Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...