Dunakanyar régió

Ingatlanpiac: erre számíthatunk, ha lakást vagy házat vennénk a környéken

Korábbi cikkünkben a Dunakanyar nagyobb városainak tégla-, valamint panellakásait vettük górcső alá, hogy megtudjuk miként alakultak a négyzetméter árak a tavalyi év történései kapcsán. Kiderül, hogy az ingatlanpiaci árak görbéje immáron nem meredeken ível felfelé, hanem kezd ellaposodni.

Cikkünkben az Ingatlannet.hu statisztikai adatainak segítségével jobban szemügyre vesszük, mire számíthatunk manapság az ingatlanpiacon. Most Dunakeszi, Szob, Fót, Vác és Nagymaros kínálati ingatlanáraira fókuszálva.

Nagy a differenciáltság a nagyvárosok ingatlanjai között is

Úgy néz ki, hogy a Dunakanyar régió városai tekintetében sem mindegy hol és milyen típusú ingatlant szeretnénk vásárolni. Természetesen ezek mellett még számos egyéb tényező is befolyásolja az ingatlanok árát, ilyen például: az ingatlan városon belüli elhelyezkedése, belső elrendezése, vagy akár a felújításra szorulása is.

Ha téglalakást szeretnénk vásárolni, akkor azt a megfigyelt települések közül a legolcsóbban Vác területén tehetjük meg, hiszen az ottani átlagárak a februári hónap végén 573 ezer Ft/m2 körül alakultak. A jobb átláthatóság kedvéért, ha egy 70 négyzetméteres lakást veszünk alapul, akkor azért minden bizonnyal legalább 40 millió forintot kellene kifizetnünk. A fóti ingatlanpiacon még drágábban kínálják a téglalakásokat eladásra, hiszen azok négyzetméter ára az idei év februárjában már elérte a 603 ezer forintot. Ha pedig Dunakeszi területén szeretnénk téglalakásban élni igencsak mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, hiszen az ottani átlagárak már elérik az 650 ezer Ft/m2-t is. Ennek köszönhetően ott egy 70 négyzetméteres téglaépítésű lakást közel 45 millió forintért kínálnak.

 A panellakások tekintetében csupán két várost vizsgáltunk, amelyek közül a drágasági sorrend élén szintúgy Dunakeszi végzett, azt pedig Vác követte. Dunakeszin ennél az ingatlantípusnál az átlagos árfekvések 526 ezer Ft/m2-re tehető, míg Vác területén átlagosan 462 ezer forintos négyzetméter áron kínálják a panellakásokat.

A családi házakat is változatos áron kínálják

A legolcsóbbnak a Szob területén eladó családi házak bizonyultak 2021 februárjában, hiszen azokat 177 ezer Ft/m2-es átlagáron hirdették. A sorban a nagymarosi házak következtek, 249 ezer Ft/m2-es árfekvéssel. Vác területén átlagosan 449 ezer forintos négyzetméter áron kínálják a házakat manapság. Fóton kicsivel drágábban, 471 ezer Ft/m2-es áron hirdették a házakat mostanában. A tabella legdrágább helyén pedig Dunakeszi helyezkedhetett el, mivel ott négyzetméterenként az 546 ezer forintot is elérte a házak kínálati átlagára.

Felforgatta a lakóingatlan igényeket a tavalyi év

A 2020-as év nagy fordulatokat hozott az ingatlanpiacon, az eddig megfigyelhető tendenciák teljes mértékben átalakultak. A kisebb lakások helyett egyre népszerűbbek lettek a családi házak, a panellakások tekintetében pedig az erkély alapvető szempont lett a választásnál. Sőt jóval nagyobb szerepet kapott a természet közelsége is.

Még szintén érdekelheti...