Kultúra

„A tánc az életem”

A tánc az egyik legősibb emberi megnyilvánulás. Sokféle formában, változó tartalommal végigkísérte az emberiség fejlődésének útját. „A tánc a lélek rejtett nyelve”, fogalmazott Martha Graham, táncos, koreográfus, a „Tánc Picassója”.

    A közelmúltban, április 29-én ünnepeltük a Tánc világnapját. Ebből az alkalomból kiemelkedő szakmai tevékenységéért „Elismerő oklevelet” adományozott Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Dézsi Yvett táncpedagógusnak, a Gödi Diák-Sportegyesület (GDSE) táncszakosztálya oktatójának, szakosztályvezetőjének, és a Dunakeszi Farkas Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény balett szak pedagógusának. Az oklevelet Tuzson Bence államtitkár, a térség országgyűlési képviselője adta át.

    Nála érvényes, hogy már gyermekkorától…  Öt évesen kezdett balettozni Gödön Vizy Valériánál. Pár év alatt kinőtt a csoportból, s a mesternő tanácsára Budapesten folytatta a tanulást Keveházi Gábor és Bán Teodóra „Diótörő” magániskolájában. Két év múlva az Állami Balettintézet előkészítő tanfolyamán folytatta a balett mesterség elsajátítását, ahol tanárai Orosz Adél és Dorszky Erzsébet voltak.  

    Ezt követően felvették a Talentum Táncművészeti Szakiskolába. – Ez az iskola adta meg azt a tudást, amelyet a mai napig hasznosíthatok, illetve tovább adhatom a „gyermekeimnek”. A klasszikus baletten keresztül a néptáncon át a modern táncstílusig mindent megtanultunk. Végül professzionális táncosként végeztem el az iskolát – mesélte Dézsi Yvett.  

    A Rajkó zenekarral és a Talentum tánckarral végigturnézták a világot.  Idehaza is számos kiemelkedő alkalommal szerepelt a népszerű együttessel. De ekkor még nem gondolt arra, hogy tanítson.  

    Alig múlt húsz éves, amikor egy gödi magánóvoda felkérte, hogy tanítsa a gyermekeket balettre. Szívesen elvállalta és megérezte, hogy táncoktatóként is jó útra tévedt. Hamarosan beiratkozott a Magyar Táncművészeti Főiskola divattánc és társastánc speciális szakára, ahol táncoktatói végzettséget szerzett. Pár évvel később a gödi József Attila Művelődési Házban, majd a Huzella Tivadar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában tanított táncot a gyermekeknek. Nyári tánctáborokat és táncgálákat is szervezett, s ebben nagy segítséget kapott és kap jelenleg is a művelődési ház vezetőségétől.

  • Szabadúszóként nagyon sok helyre eljutottam, és ezzel együtt elkezdtem Gödön, Dunakeszin és Fóton is tanítani gyerekeket, immár húsz éve. A gödi egyesületen belül 12 éve a táncszak vezetője vagyok, és kilenc éve tanítok balettet a Farkas Ferenc Művészeti Iskolában. Rengeteg fellépésünk volt már városi kulturális rendezvényeken, az éves balett vizsgáinkat pedig a VOKE József Attila Művelődési Központban tartjuk telt ház előtt.

    Öt éve már minden karácsonykor előadják az általa és munkatársa, Hirsch Anett által közösen koreografált Diótörő mese balettet mintegy száz táncossal. Gödről és Dunakesziről a kicsiktől a nagyokig minden növendéke benne van az előadásban, melyben Gyúró Tamás néptáncosai is szerepelnek.

  • Azt szeretném, hogy mindenki szeresse a táncot, aki hozzánk jön. A versenyekre is az egész csapatot viszem el, nincs megkülönböztetés, mindenkire szükség van. Az eltérő testalkat sem számit, nekik is helyük van nálam. A szülők hozzák a gyermekeiket, már nem kell „plakátolni. A valamikori tíz-tizenöt főből már kétszázra fejlődött a létszám, korcsoportok vannak a legkisebbektől a tizenévesekig. És az idők folyamán néhányan a táncot választották élethivatásnak.  
  • Azt gondolom, hogy nálunk legelső a tánc szeretete. A tánc gyógyítja lelket és a testet, és a legjobb tudásom szerint próbálom átadni mindazt, amit a mestereimtől tanultam és igyekszem hozzáadni a saját gondolataimat, érzéseimet. Mert a tánc az életem.  

Katona M. István (Dunakanyar Régió)

Fotó: Ligeti Edina és Dézsi Yvett archívuma

Még szintén érdekelheti...