Sport

Népes mezőny a Nagy-Duna Beevezésen – Győztesek között a dunakeszi Erdész Mihály-Nagy Bertalan páros

A dunakeszi Duna-parti szabad strand gyönyörű területe már-már kezd kultikus hellyé válni, ahol a pihenés, a kikapcsolódás élménye mellett élvezhetjük a víz közelségét, a sportolás lehetőségét. Ma ezzel a csodálatos adottsággal éltek mindazok, akik részt vettek az Evezz Itthon Nagy-Duna Beevezés szezonnyitó vízi sport rendezvényen. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség szabadidős versenysorozatának első állomása Dunakeszi volt. Tizenhárom kategóriában 80 egység 146 versenyzője szállt vízre, akik között a legfiatalabb 12 éves, a legidősebb a 78 éves dunakeszi Horváth Jenőné, Csöpi néni volt, aki férjével és társaival sárkányhajóban versenyzett. A nagy evezős versenyt meglátogatta Tuzson Bence országgyűlési képviselő és a háromszoros olimpiai bajnok kajakozó, a korábbi szövetségi kapitány, Storcz Botond is.

Ragyogó napra ébredtek a sportág szerelmesei, akik a verseny előtti fél órában a Duna-parti fák árnyékában intenzíven melegítettek a nagy dunai evezésre, melynek a leghosszabb távja 24 kilométer volt, amihez képest 10, a 8 vagy az 5 km sokak számára könnyed szombat délelőtti „kikapcsolódásnak” tűnhetett.

A verseny előtt a rendezvény főszervezője, az egykori világbajnok kajakozó, Bauer Márton, a Dunakeszi Sárkány Légió vezetője a helyi sajtónak adott nyilatkozatában elmondta:

– Hagyományteremtő jelleggel, immár negyedik alkalommal rendezzük meg a nagyszabású szezonnyitó vízi sport rendezvényünket, melyen a leghosszabb 24 kilométeres és a rövidebb versenyszámokban az összes vízisport-eszközzel indulhatnak a versenyzők.

A Hazai Vizeken Evezz Itthon! – programsorozatot, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség terveit Vida Gergely, a szervezési divízió vezetője ismertette.

– A Hazai Vizeken egy teljesen új programterv, amit a Magyar Kajak-kenu Szövetség dolgozott ki a 2021. évi szezonra. A beevezések mellett két nagyszabású, már hagyományőrző eseményünk kerül idén megrendezésre, a Balaton és a Tisza-tó átevezése. Ehhez a programhoz csatlakozik majd a következő szezonban a Bécs-Budapest leevezés maraton. Ez a három nagy rendezvény adja majd a keretrendszerét ennek a Hazai Vizeken Evezz Itthon programsorozatnak, illetve a nyolc állomásos beevezés, aminek az első állomásán vagyunk most itt, Dunakeszin.

Vida Gergely, Tuzson Bence, Bauer Márton

Újságírói kérdésre válaszolva Bauer Márton elmondta, hogy óriási örömükre nagyon sokan neveztek a versenyre, melyhez csatlakozott az ötpróba pontgyűjtő állomás is. A versenyzők egyharmada a hosszú távon indul, míg kétharmaduk a rövidebb távokon.

  • A legfiatalabb induló 12 éves, a legidősebb 78 éves Horváth Jenőné, Csöpi néni, aki a Dunakeszi Sárkány Légió tagja. Az eseményen kajakkal, egyszemélyes, kétszemélyes kenukkal, egy-kettő-három-négyszemélyes kenukkal és a mostanában népszerű Stand Up Paddle (SUP) mellett sárkányhajóval indulnak a versenyzők.

Vida Gergelytől megtudhattuk; az aktív, a rendszeresen sportoló versenyzők mellett arra is figyelnek, hogy a szabadidő sportolókat is kiszolgálják. Jellemző az is, hogy a helyi szervezők különböző technikai és családi programokat iktatnak be a rendezvény programjába.

Tuzson Bence államtitkár, a város országgyűlési képviselője örömét fejezte ki, hogy újra a sporté a főszerep. Mint fogalmazott mindenkinek drukkol, és örül, hogy megismerik ezt a szép környezetet, de számára az a természetes, hogy a dunakesziek és környékről érkezett versenyzők sikeréért szorít leginkább.

Majd arról beszélt, hogy hazánk folyókban, vizekben nagyon gazdag, ami szinte egyedi a világon.

 – Talán nem is használjuk ki az előnyeit, ezért is fontos, hogy minél többen megismerjék, megszeressék a vízi sportokat és élvezzék a sportolás élményét, örömét. Mert minél többen vagyunk kint a vízen, és minél többen sportolunk, annál egészségesebbek leszünk, nemcsak mi, hanem a gyerekeink és a következő generációk is.

A Dunakanyar Régió kérdésére kijelentette: az állam sokféleképpen támogatja a sportot, amely nemcsak a pénzügyi támogatásokban nyilvánul meg.

  • Számos olyan együttműködés van, ami az állam és az önkormányzat között jön létre, melyre jó példa Dunakeszi is, melynek önkormányzata folyamatosan dolgoz ki olyan terveket, melyek megvalósítása az itt élők javát szolja. Ha a helyi tervek, a keretek megvannak, akkor azt támogatja az állam. Így újult, szépült meg a Duna-part, épülnek a sportcsarnokok, egy éve adtuk át a nyílt vízi edzőközpontot, itt van mellettünk a modern csónakház is, amely ugyancsak az önkormányzat és az állam összefogása révén épült fel – sorolta az országgyűlési képviselő.

Tuzson Bence a nyilatkozat után motorcsónakba szállt, hogy Bauer Mártonnal a Dunán felsorakozott, a 24 kilométeres távon induló versenyzők rajtját elindítsák, akik a Lupa-szigetet megkerülve közel kétórányi evezés után értek célba a dunakeszi strandnál.

A közel 10 kilométeres evezés után sikerült beszélnünk Horváth Jenőné, Csöpi nénivel, aki elmondta, hogy öt éve, egy május 1-jei rendezvényen kezdett el ismét evezni.

– Korábban „csak” hobbyból kenuztam, és amatőr tájfutó voltam. Engem is magával ragadott a kiváló Monspart Sarolta fantasztikus teljesítménye. Férjemmel sokat jártunk kirándulni, úszni. Engem mindenki „bolondnak” tart, még a családban is, hogy még most is sportolok – mondta sugárzó tekintettel a szépkorú hölgy, aki tömören fogalmazva azt üzeni a fiataloknak: Hajrá!

Az országos rendezvényre ellátogatott a háromszoros olimpiai bajnok kajakozó, a korábbi szövetség kapitány, Storcz Botond is, aki lapunk érdeklődésére elmondta:

  • A Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek is nagyon fontos az, hogy kiemelten foglalkozzon ne csak a versenysporttal. De nekem személy szerint is nagyon fontosak azok az utánpótlás műhelyek – többek között Dunakeszi is -, melyek mindig hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarországon a kajak-kenu egy sikersportág. Abszolút jelen vannak a hazai versenysportban is, és mellette az ilyen a túraversengéssel is nagyon sok mindenkit megmozgatnak, ami nagyon jó dolog – mondta az egykori kiváló sportoló. (A Storcz Botonddal készített interjúnkat egy külön cikkben közöljük. a szerk.)

A verseny hazai sikert is hozott, a rövídtávon a kajak vegyes csapatban a Dunakeszi Kajak Club versenyzője Erdész Mihály Nagy Bertalannal aranyérmet nyert. Régiónkból remekül szerepeltek a váciak is, akik hosszútávon, kenu vegyes csapatban egy aranyérmet (Dombai Mihály, Kövesdi Oszkár), és egy ezüstérmet nyertek (Jármer Richárd, Kis Gabriella), míg ebben a kategóriában a gödiek (Mészáros Bence, Szabó András) végeztek a 3. helyen.

Vetési Imre

Fotó: Kovács Zsolt

Eredmények:

Kajak egyes hosszútáv – Szigeti Ákos
Kajak vegyes csapat hosszútáv – Kucsera Mária Apollónia, Mészáros Zoltán
Kenu férfi egyes hosszútáv – Pataki András
Kenu vegyes csapat hosszútáv – Dombai Mihály, Kövesdi Oszkár
SUP férfi egyes hosszútáv – Kövér Márton
Kajak női egyes rövidtáv – Eigner Nikolett
Kajak férfi egyes rövidtáv – Kokaves Zoltán
Kajak vegyes csapat rövidtáv – Erdész Mihály, Nagy Bertalan
Kenu vegyes csapat rövidtáv – Kótai Ferenc, Kótai Ferencné
SUP női rövidtáv – Kövér Nóra
SUP férfi rövidtáv – Márton Károly

Még szintén érdekelheti...