Sport

A futók gigászi küzdelme a kilométerekkel és a kánikulával

A régió legnagyobb futóversenyén közel 1500 sportkedvelő vágott neki az általa kiválasztott távnak a dunakeszi repülőtéren vasárnap délelőtt. Kicsik és nagyok, egykori válogatott futók, aktív versenyzők, iskolai közösségek és a politikusok egyaránt dicséretes elszántsággal küzdöttek a kilométerekkel és a kánikulai hőséggel, akik teljesítménye, hősies helytállása, sportszeretete a legnagyobb elismerésre méltó, miként a szervezők profizmusa is.

Gyönyörű napfényes nap „köszöntötte” a futók népes seregét, akiket a nagy „kaland” előtt Bánóczi Zsolt fittnesz- és aerobikoktató alaposan átmozgatott, hogy megfelelő állapotban vágjanak neki a kilométereknek. A ráhangolódás színfoltja volt a VSD Cheerleader csapata Kundlya Zsófia szakosztályvezető irányításával, aki – mint az utóbbi időben számtalanszor – műsorvezetőként is hozzájárult a nagy sikerű rendezvényhez.

Gigászi küzdelem a kilométerekkel

Az óvodások idén is a 200 méteres távon indulhattak, az iskolások az 1,25 km-es távon, míg a nagyobbak – a különböző korosztályba tartozó nők és a férfiak – a 2,5, 5 és 10 km-en tehették próbára fizikai és lelki felkészültségüket. A verseny legidősebb indulója a 82 éves Bozó Bódi István volt, aki az 5 km-es távot teljesítette 52:21 perc alatt.

Példaértékű futásokat és küzdelmeket láttunk. Ilyen volt a 14 éves Máté Gergő Ádámé is, aki a 10 kilométeres táv teljesítéséért vívott önmagával gigászi küzdelmet. A Futakeszi közössége egy emberként ünnepelte a célba érkezésekor a VSD fiatal labdarúgóját. – Csodálatos, hogy ennyien szurkoltak nekem! Először úgy mentem neki, hogy könnyű lesz, de aztán a vége felé már rájöttem, hogy nagyon nehéz… De eszembe jutott apukám, aki mindig azt mondja, hogy sohasem szabad feladni. A kitűzött célokért küzdeni kell. Nagyon elfáradtam, de nagyon boldog vagyok, hogy legyőztem a nehézségeket, lefutottam a 10 kilométert – mondta Gergő.

Máté Gergő Ádám (j), aki 14 évesen teljesítette a 10 kilométeres távot

Dunakeszi odateszi!

Dióssi Csaba polgármester minden évben indul a Futakeszi futóversenyen. Idén a felesége mellett négy felnőtt gyermeke is ott volt a futók népes mezőnyében. „Dunakeszi egy nagyon sportos város, idén rekordot döntött az indulók létszáma, ami igazán méltó a 10. Futakeszihez. Nagyon boldog polgármester vagyok, mert rendkívül jól sikerült a rendezvény. Édesapaként is nagyon boldog vagyok, hiszen négy gyermekem is futott, akik jobb eredményt értek el, mint én.

Gratulálok minden futónak, köztük a feleségem – nek is, aki remekül szerepelt, ’nagyon odatette magát’! Örülök, hogy az idei évre kitűzött célomat elértem, hiszen egy órán belül sikerült lefutnom a 10 kilométeres távot. Örömmel láttam, hogy kicsiket, nagyokat, családokat, barátokat, kollégákat is megmozgatott a programunk. Külön gratulálok a szervezőknek, remek munkát végeztek” – nyilatkozta a Dunakeszi Polgárnak Dióssi Csaba polgármester.

A futás és a példaképek közösségformáló jelentősége

 A futóversenyek elmaradhatatlan indulója az egykori román, majd magyar válogatott futó, a Dunakeszin élő Staicu Simona, aki korosztályában az 5 km-es távon idén is a dobogó felső fokára állhatott.

Staicu Simona még mindig örömmel indul a versenyeken

– Nagyon boldogan integetett az eredményhirdetéskor. Még mindig örömöt jelent a futás? – kérdeztük a díjátadó után.

 – Ó, hogyne! Nem lehet megunni a futást, pedig már több mint 40 éve futok. 46 évesen, 36 év után vonultam vissza a profi versenyzéstől, de még napjainkban, 53 évesen is örömmel indulok a versenyeken. A sport, a futás nagyon hasznos, mert jó kondícióban tart, segít leküzdeni a szellemi fáradtságot, felfrissít. Úgyhogy mindenkinek ajánlom, hogy sportoljon, fusson – javasolta a 3000 méter egykori ifjúsági világbajnoka, aki kiváló idővel, 9:09 perccel hódította el az aranyérmet román színekben. Ám miután magyar állampolgár lett, az 1500 méteres távtól kezdően egészen a maratonig számtalan alkalommal futott a magyar címeres mezben. Az athéni olimpia mellett a világ- és az Európa-bajnokságokon, Európa Kupa-versenyeken indult Magyarország színeiben. Staicu Simona 33-szoros magyar bajnok, ötször nyerte meg a Budapest Maratont, kilencszer a Vivicittát. Staicu Simona a futók, a sportolók igazi példaképe, mint azok a nagyszerű sportszerető emberek is, akik teljesítették a nem kis kihívást jelentő 10. Futakeszi versenytávját.

Miniszteri gratuláció

A futás, a rendszeres sportolás, a példaképek közösségformáló jelentőségét emelte ki a lapunknak nyilatkozó dr. Tuzson Bence igazságügyi miniszter is, aki az 5 km-es távot teljesítette. – Nagyon örülök neki, hogy ilyen sokan eljöttek a tizedik Futakeszire, melyre én is elhoztam óvodás korú fiamat is, aki az 1250 méteres távot egészen jól teljesítette, én pedig elindultam az 5000 méteren. Igaz, estem egy jó nagyot, de azért így is azt gondolom, hogy a 40 év feletti korosztályban jó eredménynek számít a 24:49 perces teljesítmény.

Fontosnak tartom a példamutatást, ezért külön is örülök, hogy Dióssi Csaba polgármester úr idén is indult a versenyen. Ezzel is bizonyítjuk, hogy mennyire fontos és egészséges a sportolás. Dunakeszi közössége ebben élen jár, igazi sportos város, ami igazán követésre méltó – hangsúlyozta Dunakeszi és a térség országgyűlési képviselője, aki gratulált a polgármesternek és csapatához, hogy olyan várossá, olyan közösségé formálták Dunakeszit, ahol jól érzik magukat az emberek.

A jó hangulatot a VSD Cheerleader szakosztálya mellett a Dunakeszi Koncertfúvósok, a látványos sportbemutatók, valamint a kiváló műsorvezetők, Kozma András, Kundlya Zsófia és Pethő Krisztián, a körzet önkormányzati képviselője garantálták.

Seltenreich József sportigazgató
Temesvári István, a VSD elnöke

A díjakat Seltenreich József sportigazgató mellett Dióssi Csaba polgármester, dr. Tuzson Bence igazságügyi miniszter, a térség országgyűlési képviselője és Temesvári István, a VSD elnöke adta át.

Vetési Imre

Fotó: Tóta Krisztián

Még szintén érdekelheti...