Kultúra

Kezdődhet a nagy visszatérés!

A június 18-20. között második alkalommal megrendezésre kerülő IpolyFeszt száznál is több ingyenes programmal várja a rendezvényre érkezőket. Legendás előadók műsora, családi programok, templomi hangversenyek, igényes gyermekműsorok, képzőművészeti kiállítások,  vízi és természetjáró túrák garantálják a rendezvény színvonalát. A programokat gasztronómiai és kézműves termékek változatos és bőséges kínálata teszi teljessé.

Hagyományteremtő célzattal hozták létre az IpolyFeszt rendezvényt, ám a koronavírus-járvány, valamint a korlátozások miatt csak most kerülhet sor második alkalommal, június 18-20-a között az Ipolyság 12 településén.
„Számunkra mindig is fontos egy olyan rendezvény, ahol a magyarság integrációja, annak elősegítése a cél, hiszen a dalaink többsége éppen erről szól. Mi szórakoztatni, ugyanakkor elgondolkodtatni is szeretnénk, a fellépéseink fő célja, hogy nyomot hagyjunk magunk után” – fogalmazott lapunknak Kis László Péter, az Ismerős Arcok zenekari menedzsere.

A Nélküled, a Mennyit ér vagy éppen a Hegyeket nézek című slágereket játszó zenekar június 18-án, pénteken Szobon, 21 órai kezdettel lép színpadra. Mint azt a menedzser elárulta, nagyon nehéz időszak van mögöttük, hiszen egyrészt a zenekar tagjai közül többen átestek a koronavírus okozta betegségeken – szerencsére egyiküknek sincs poszt-Covid tünete –, sajnos haláleset is előfordult a családoknál.

„Természetesen, mint zenekar is nehezen éltük meg egymás hiányát, de el kellett viselnünk ezeket a hónapokat. Mindenesetre a tagok írtak új dalokat is, és a tervek szerint az IpolyFeszten a régi, nagy slágereink mellett ezek is bekerülhetnek majd a repertoárunkba” – tette hozzá Kis László Péter.

Hogy mit játszanak majd Szobon, ahol majd 8 hónap szünet után lép fel a zenekar? Nos, ezt Nyerges Attila nagy műgonddal fogja összeállítani, ám a menedzser annyit elárult, a fent említett dalok vélhetően mindegyike hallható lesz majd a június 18-i koncerten.

A szombati napon a 12 településen számtalan programmal készülnek a szervezők a gyermekek és a felnőttek számára egyaránt. Van, ahol rönkhúzó versennyel, van, ahol vályogvetéssel, és lesz, ahol retro motorbemutatóval várják a fesztiválozókat. Perőcsényben „ A vidék íze” címmel kóstolással egybekötött főzőversenyt szerveznek, amelyre mindenki nevezhet, ezt követően palacsintasütő verseny is lesz. A napot este Szobon többek között a 2016-ban alapított Follow The Flow élő bulija zárja.

„A csapatnak ez lesz az első bulija a korlátozások bevezetése óta, így nagyon fontos lesz az IpolyFeszt a számunkra. Nem túlzás, ha azt mondom, a teljes csapat be van már sózva” – árulta el Tóth Gergő, a Follow The Flow menedzsere, a Supermanagment alapítója.

A Molnár Csaba (Fura Csé), Szakács Gergő és Vincze Gergely (BLR) alkotta trió 2018-ban a Nem tudja senki című daluk által robbant be a köztudatba – már 60 millió felett jár a dal letöltésének a száma a YouTube portálon –, majd jött a Maradok távol című slágerük, amely végleg meghozta számukra az ismertséget. Természetesen ezek alkotják az alapját a szobi koncertnek, de olyan új dalok is helyet kapnak a repertoárban, mint a nemrég megjelent Régi mese és a Matek, valamint a most pénteken a Petőfi rádió reggeli műsorában bemutatkozó Világom című dal.

„Nagyon fontos a számunkra, hogy mindig olyan fellépést vállaljunk el, ami passzol a zenekar arculatába, a technikai háttér adott. Ezek mindegyike megvan a profin szervezett IpolyFesztben, így örömmel mondtunk igent a szervezőknek” – jelentette ki Tóth Gergő, aki hozzátette, a zenekar már teljes erővel próbál a nagy visszatérésre.

Vasárnap Szobon az ünnepi szentmisét követően templomi hangverseny, a Duna-parton pedig gyermekeknek, családoknak szóló előadások láthatóak a hagyományőrzés jegyében. 14 órakor kezdődik a hagyományőrző felvonulás a templomtérről, míg 18 órakor a Bogányi testvérek templomi koncertjén vehetnek részt az érdeklődők. A Duna-parton ebben az időpontban utcabál kezdődik, ahol 20 órától Nagy Feró lép színpadra.

„Noha Feró és a Beatrice már túl lesz egy-két fellépésen az IpolyFeszt előtt, közel két év után vélhetően ez lesz az igazi visszatérésük a színpadra. Nagyon reméljük, hogy sokan lesznek, ugyanakkor arra kérünk mindenkit, hogy az egészségügyi szabályokat mindenki tartsa be, hogy folytatódhasson tovább a fesztiválok időszaka” – mondta el a Dunakanyar Régiónak Nagy Botond, a zenekar menedzsere, egyben Feró fia.

Nem titkolta, eddig csak titokban álmodoztak arról, hogy egy ilyen hosszú kényszerszünetet követően visszatérhessenek a közönséghez. A kihagyás miatt biztosan extra drukk lesz a zenekar minden tagjában, akik most kezdik majd el a közös próbákat.

„Mivel édesapám idén 75 éves, így most minden erre a szép jubileumra épül, a későbbi turné is a Beatrice, Feró 75 nevet viseli majd. Még nem állt össze a koncert repertoárja, de szerencsére bőven van miből válogatni az elmúlt negyvenöt esztendő dalaiból. Egyet azonban megígérhetek, a legnagyobb slágerek biztosan felcsendülnek majd Szobon” – fogalmazott Nagy Botond.

B. Molnár László (Dunakanyar Régió)

Még szintén érdekelheti...