Kultúra

II. IpolyFeszt: tizenkét településen száznál is több ingyenes program – kulturális és gasztronómiai különlegességek a gyönyörű természeti környezetben

A Börzsöny és vidéke, az Ipoly-völgye természeti kincseinek, a 12 település – Szob, Ipolydamásd, Kemence, Márianosztra, Vámosmikola, Perőcsény, Kóspallag, Letkés Nagybörzsöny, Helemba, Zalaba, Ipolyvisk  –  kulturális értékeinek, az épített örökség, az itt élő mesteremberek alkotásainak bemutatása mellett a fesztivál egyik legfontosabb célja, hogy a nagyközönség figyelmét ráirányítsa e csodálatos régió fel nem fedezett gazdagságára, a táj szépségére, az Ipoly két oldalán élők összetartozására. A rendezvény fővédnöke Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője.

A június 18-20. között második alkalommal megrendezésre kerülő IpolyFeszt száznál is több ingyenes programmal várja a rendezvényre érkezőket. Legendás előadók műsora, családi programok, templomi hangversenyek, igényes gyermekműsorok, képzőművészeti kiállítások, vízi és természetjáró túrák garantálják a rendezvény színvonalát. A programokat gasztronómiai és kézműves termékek változatos és bőséges kínálata teszi teljessé.

A rendezvény egy összművészeti fesztivál műfaji sokszínűséggel, ahol minden korosztály tartalmas kikapcsolódási és szórakozási lehetőséget talál. A szervezők külön figyelmet fordítottak arra, hogy minden településen naponta egyházi komolyzenei koncert is legyen, így ötvöződjön a szakrális kultúra a világi kultúrával.

A  rendezvény ünnepélyes megnyitója június 18-án, pénteken 18:30-kor Kemencén a Katolikus templomban kerül megrendezésre, ahol Bogányi Gergely, Kossuth-díjas zongoraművész és a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar koncertje látható.

Idén is Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész és a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar koncertje nyitja meg a háromnapos programsorozatot, vezényel Sándor Bence

Szobon 21 órai kezdettel Ismerős Arcok koncert várja a látogatókat, majd DJ MONO-val bulizhatnak a táncolni vágyók.

A  szombati napon a 12 településen számtalan programmal készülnek a szervezők gyermekek és felnőttek számára egyaránt. Kóspallagon rönkhúzó verseny, és nyitott porták várják az odaérkezőket, és gyógynövény túrán is részt lehet venni, délután pedig Burik Róbert koncertezik a gyermekeknek. Este 20 órától a Groovehouse koncertezik.  Vasárnap templomi koncert, tájházi napok, és egy elfeledett mesterség, a vályogvetés bemutatására kerül sor, ahol mindenki kipróbálhatja ezt a tevékenységet. Ezen kívül lovaskocsikázás, majd a Suhaj zenekar vezette táncházban táncolhatnak az érdeklődők.

Vámosmikolán a rockrajongók találhatnak szórakozási lehetőséget, ahol rockkoncertek, valamint retro motorbemutatót szerveznek. Kemencén 14 órától indul a program, ahol néptánc, és fúvószene, 19:30-tól pedig a New Lever Empire koncertjét nézhetik meg. Nagybörzsönyben helyi ételkülönlegességek, hagyományőrzés várja a közönséget, és horgászversenyen lehet részt venni, valamint solymászbemutató is lesz. 20 órától Kovács Nóri és zenekara szórakoztatja a közönséget.

Perőcsényben „A vidék íze” címmel kóstolással egybekötött főzőversenyt szerveznek, amelyre mindenki nevezhet, ezt követően palacsintasütő verseny is lesz. Mindemellett kiállítások, természetvédelmi és színházi előadások színesítik a programot. Megtekinthető lesz az UNESCO ICOMOS díjas Tájház is és templomi tárlatvezetésen lehet részt venni. Márianosztra ad otthont a katolikus könnyűzenének, ahol Mező Misi és az Eucharist koncertezik, komolyzenei templomi koncertek mellett.

Ipolydamásdon szombat délelőtt gombaételekből készült finomságokat kóstolhatnak,  a gyermekprogramok mellett, valamint innen indul a családi kenutúra a vadregényes Ipolyon. 21 órától Deák Bill Gyula ad koncertet.

Letkésen a vasárnapi zenés ébresztőt követően templomi koncert, majd kispályás focitorna, főzőverseny, gyermekprogramok lesznek, többek között a Kifli zenekar is, este 19 órától a Balkán Fanatik lép fel, majd utcabálra várják a táncolni vágyókat. Ugyanitt vadászati bemutató, trófeakiállítás, kézműves foglalkozások lesznek.

Zalabán 14 órától kezdődnek a koncertek, ahol többek között Ganxta Zolee és a Kartell is fellép, majd utcabállal zárul a programsorozat.

Helembán a népdalcsokor és az operett-előadások után 20.30-tól Varga Miklós és a Kormorán koncertezik.

Ipolyvisken többek között hangulatos koncerteken, lepénysütésen, és kenutúrán vehetnek részt az odalátogatók.

Szobon a délelőtti órákban, aki szeretne, sárkányhajóval is vízre szállhat, illetve túrázhat a Hazajárókkal. Családi programok mellett, vidámpark, kézművesek várják a közönséget. Ugyanit 18 órától a BonBon együttes zenél,  ezt követően a Follow The Flow lép fel, és befejezésül Spigiboy várja a közönséget egy fergeteges disco partyra.

Vasárnap Szobon az ünnepi szentmisét követően templomi hangverseny, a Duna-parton pedig gyermekeknek, családoknak szóló előadások láthatóak a hagyományőrzés jegyében. 14 órakor néptánc, és táncház lesz a Duna-parti nagyszínpadnál. 16 órakor fellép Berecz András mesemondó, 18 órakor a Szent László-templomban Rétvári Bence országgyűlési képviselő záróbeszédét követően a Zongora Kavalkád című koncertet hallhatja a közönség Boros Misi, Baranyai tanár úr, Polgár Éva előadásában. A házigazda Bogányi Gergely.

A Duna-parton ebben az időpontban utcabál kezdődik. 20 órától Nagy Feró és a Beatrice koncertezik és a háromnapos rendezvénysorozat tűzijátékkal zárul.

A fesztivál programkínálatát színházi előadások színesítik a Déryné Program keretein belül. Szobon, Perőcsényben, Márianosztrán, és Kóspallagon a színdarabokat kedvelők színvonalas előadásokon vehetnek részt.

A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják, a rendezvény az aktuális járványvédelmi intézkedések szerint lesz látogatható.
***
„A rendezvény az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Kisprojekt Alap társfinanszírozásával valósul meg.”
Projektszám: SKHU/WETA/1901/4.1/116  „Fesztivál az Alsó Ipoly-mente települései című pályázat keretein belül”.

Forrás: Dunakanyar Régió

Fotó: KesziPress archívfelvétel

Még szintén érdekelheti...