Fót

Hatvanötezer ember biztonságát óvják

Június 1-től önálló beavatkozó egységként működhet a Fóti Aqua Önkéntes Tűzoltó Egyesület. Ezzel a 2019 novemberében alakult egyesület megbízható munkáját érte a kitüntető szakmai elismerés. 

Benedek Csaba, a Fóti Aqua ÖTE alelnöke elmondta, hogy 2020 májusában kötötték meg a megállapodást a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósággal és azóta számítanak vonulós tűzoltó egyesületnek. A most kapott meghatalmazással bizonyos káreseteknél önállóan is jogosultak a Katasztrófavédelem riasztása alapján a beavatkozásra. Ilyenkor ők döntik el, hogy kérik-e a hivatásosok segítségét.

Mindehhez megvannak a személyi állományi és műszaki feltételeik. Negyvenhét tagjuk közül hat hivatásos tűzoltó, de vannak köztük rendőrök, mentősök és civilek is.

Az egyesület munkáját megköszönte Branyiczky Márk, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója is, aki elmondta, hogy az egyesület nagyon rövid idő alatt érte el a teljesítményével, hogy a térségben élő 65 ezer ember biztonsági szintje magasabb lett. A lakosság biztonsági szintje továbbemelkedik az által is, hogy az önálló beavatkozási egységként vonuló Fóti Aqua Önkéntes Tűzoltó Egyesület minimum 3 ezer óra készenlétet vállalt, amely sokkal gyorsabb beavatkozást garantál.  „Nálunk az időtényező a legfontosabb” – mondta a tűzoltó dandártábornok, aki sok sikert kívánt a jövőbeni feladataik ellátásához.

Az ünnepi beszéd után Branyiczky Márk átadta az egyesület elnökének, Szabó Richárdnak az önálló vonulásra feljogosító oklevelet.

Dr. Vass György, Fót polgármestere ünnepi beszédében kijelentette: „A képviselő-testület, a város büszke önökre!”.  Köszönetet mondott az önkéntes tűzoltók helytállásáért, külön hangsúlyozta a pandémia kezdetétől nyújtott önzetlen segítségüket. A városvezető bejelentette, hogy az önkormányzat a jövőben is korrekt együttműködést kíván ápolni az egyesülettel. Mint fogalmazott: „Az önök segítségére, szakértelmére, emberi hozzáállására szükség van!”

Befejezésül dr. Vass György polgármester a Fót városáért kitüntetést adott át a Fóti Aqua ÖTE közösségének az eddigi teljesítményük elismeréseként.

Az önkéntes tűzoltó egyesület bevetési területe Fóton kívül Dunakeszi és Csomád is, ezért a május 31-i ünnepségen a települések polgármesterei is részt vettek. Dióssi Csaba, Dunakeszi polgármestere köszöntőjében jelentős teljesítménynek nevezte az egyesület dinamikus fejlődését és helytállását, a lakosság biztonsága érdekében végzett munkáját.

– A térség 65 ezer polgára közül 45 ezren Dunakeszin élnek, akik biztonságáért sokat tettek és tesznek önök! Nálunk még nincs tűzoltóság, ezért különösen nagyra becsüljük azokat, akik önzetlenül segítik a közösségeket. Köszönjük a Fóti Aqua ÖTE professzionális munkáját! – hangzottak Dióssi Csaba elismerő szavai, aki az ünnepség folytatásaként külön is megköszönte az egyesületben tevékenykedő dunakeszi raj tagjainak példás helytállását.

(Vetési) Dunakanyar Régió
Fotó: KesziPress és Szőke Péter

Még szintén érdekelheti...